Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#21 28. 12. 2013, 11:05

NumizmatSR: to že se to nestalo doteď, neznamená že se to nestane nikdy. Třeba až u dědice práv za 20 let, což lidi, kteří přijdou o peníze, jistě ocení .)
Jinak s tou klientelou je to humorné, zabránila hrozba ztráty klientely pár nejmenovaným firmám, které tu nabízí předražené mince prakticky nulové hodnoty (postříbřené místo stříbrné apod.), aby to hrnuli ve velkém a dělali ze svých zákazníků blbce?
Jinak nemusí dojít ani k doražení série, stačí 10 dalších sérií s velmi podobným námětem, aby cena těchto medailí šla hodně dolů.
Cena podobných věcí bude bohužel vždy založena z větší části na spekulativní hodnotě. Samozřejmě pokud se to někomu líbí nebo si myslí, že na tom vydělá, ať si to klidně koupí, ale kukvy na to chtěl slyšet názory a tak je slyšel a dokonce z více stran🙂

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#22 28. 12. 2013, 11:24

NumizmatSR: Stačí se podívat na kartičku od té vydané Au repliky 10Sk...
Vydat "píp" ve třech variantách= prodat 3x více šuntu a namastit si řádně kapsu(ale dokud jsou kupující hlupáci, budiž to výrobci přáno 🙄 ) a obchodníci masírující kupující to také jistě podpoří za patřičný zisk do kapsy.

Medzi laicku verejnost tohoto typu se neřadím, neb současný moderní šunt nekupuji.
Ze současných medailí mám pouze ty nedávno koupené(viz.chlubírna) tři stříbrné neprodejné odražky z naší pobočky ČNS(teprve podruhé se od vydání ukázaly k prodeji po smrti předchozího majitele) a nekomerční novoročenky rozdávané gratis, na jejichž vydání se účastním(raženo jen v desítkách kusů). Pak ještě asi pět kusů, které si nechali přátelé numismatici vyrazit od renomovaných autorů ke svým kulatým narozeninám a já je dostal darem(opět nekomerční ražby v nákladech cca 7-30kusů).
Mimo ně mám už jen několik starších historických kousků od Harcuby(pro ČSPDP) a pak již jen něco málo před rokem 1938. Většinu medailí co kupuji je vydaných před r.1918. 🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
NumizmatSR

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2009

#23 28. 12. 2013, 11:53
NumizmatSR: to že se to nestalo doteď, neznamená že se to nestane nikdy. Třeba až u dědice práv za 20 let, což lidi, kteří přijdou o peníze, jistě ocení .) Jinak s tou klientelou je to humorné, zabránila hrozba ztráty klientely pár nejmenovaným firmám, které tu nabízí předražené mince prakticky nulové hodnoty (postříbřené místo stříbrné apod.), aby to hrnuli ve velkém a dělali ze svých zákazníků blbce? Jinak nemusí dojít ani k doražení série, stačí 10 dalších sérií s velmi podobným námětem, aby cena těchto medailí šla hodně dolů. Cena podobných věcí bude bohužel vždy založena z větší části na spekulativní hodnotě. Samozřejmě pokud se to někomu líbí nebo si myslí, že na tom vydělá, ať si to klidně koupí, ale kukvy na to chtěl slyšet názory a tak je slyšel a dokonce z více stran🙂

Tenzor: O akych firmach sa tu stale jedna? Najdes mi jeden e-shop co ju ponukal okrem Mincovne Kremnica? Cel naklad zobrali dlhrocny odberatelia p. Zobeka a par obchodnikov, takze neviem stale o akych firmach zarabujucich na hluposti kupujucich pises Ty aj Dracek.

Nezhodneme sa ako prakticky v ziadnych veciach, ale to nevadi.

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#24 28. 12. 2013, 12:00

Čo tým chcel Dráček povedať? O variantách a ich počte sa vždy rozhodovalo pri emisii. Práve preto je to uvedené na letáčiku.
Všimol si Dráček nápis "So súhlasom NBS" ?
Pokiaľ sa chce niekto zbaviť medailí 10Sk z označením NBS alebo EA, tak rád mu od toho bremena pomôžem a ešte mu aj dobre zaplatím.

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#25 28. 12. 2013, 12:06

To bylo míněno obecně, ale ohledně případného zdědění práv už jsem se vyjadřoval a opakoval bych se.. prostě žádná jistota u soukromníka není a myslet si opak je ignorování reality.
Ad e-shop, to jsem asi také nepochopil, za prvé asi nikdo nezabrání obchodníkovi, co si medaili koupil, aby ji ve svém e-shopu nenabízel a za druhé je to vzhledem k základnímu problému, tj. že nelze garantovat unikátnost série, vcelku irelevantní.

Profilový obrázek
taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

#26 28. 12. 2013, 12:07

Možná by se měla diskuze přesměrovat, ale i já si neodpustím vstup. U nás je tou osobou TGM na medailích, malé náklady, vysoké ceny. Mnohdy propad na poloviční i nižší cenu pro prodejce. Některé jsou povedené a některé ....Každému se líbí něco jiného. Sám mám rád medaile num. poboček, ale ty musí razidla znehodnotit a uložit. Počty ražeb Ag velkých medailí např. zde http://karelzeman.cz/medaile.aspx a jejich cena. Nebo Ag medaile ČNS Habartov z roku 1978 na Aukru. Medaile jsou krásné a kupují se dle zájmu a někdy na kšeft viz medaile K. Gotta. Sběratelství - mnoho otázek, mnoho odpovědí.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#27 28. 12. 2013, 12:13

Fidzi: takže dopředu se rozhodlo, že budou dvě série se stejnými čísly (krom těch 3800 nečíslovaných), jen jiným označením ? Mě z toho vychází, že se vyrazilo 200 číslovaných a později, se souhlasem NBS, dalších 200 číslovaných. Pro velký úspěch se tedy může rozhodnout o doražbe další série, ne?
Osobně si myslím, že dlouhodobě na něčem takovém jde akorát slušně prodělat a vlastnit to, tak se toho co nejrychleji zbavím, ale třeba se pletu, každopádně jsem rád, že se zabývám něčím jiným🙂

Profilový obrázek
Schmollnitz

Uživatel

Zaregistrován:
12. 6. 2013

#28 28. 12. 2013, 12:17
Cokoliv není vydáno věstníkem jako platidlo je soukromá komerční iniciativa a je jedno zda od České mincovny či Kremnice, pana Nováka nebo Zobeka - nejde o žádné platidlo, ale o čistě soukromou medaili na kšeft pro důvěřivé kupující... Jak Turtle správně podotknul, není problém vyrazit další třeba nečíslované(nebylo to tak tuším i u 10SK varianty s číslem a bez a navíc dále s EA a bez) nebo příště třeba v matovaném provedení či jinou další drobnou variantu opravňující další ražbu dokud bude zájem u laické veřejnosti masírované obchodníky a spol.

Prosim ta odpovedz mi. Myslis, ze prides do mincovne a len tak z dlhej chvile ti odsuhlasia vyrazit repliku mince, ktoru navrhol niekto iny?
A to ako si dovolujes oznacovat kupujucich za hlupakov... to nech si kazdy urobi nazor sam.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#29 28. 12. 2013, 12:18

Já tyto moderní ražby “vyráběné přímo pro sběratele” nemám rád, řadím je do kategorie sbírání céček nebo hokejových kartiček.
Většinou je to jen mazaný způsob jak prodat zlato stříbro za cenu vyšší než je cena zlata stříbra. Na druhou stranu je fakt že to dost lidí kupuje a tudíž budiž jim přáno.😉
S numismatikou to však nemá nic společného.
🙄

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#30 28. 12. 2013, 12:21

Tenzor: o replikách 10 Sk mohla rozhodnúť a rozhodla len NBS, pretože vlastní autorské práva a v čase emisie to bola platná obehová minca. Dorazby sú preto vylúčené. Autor mal podľa zmluvy nárok na 5% z celkovej emisie vyrobenej pre NBS t.j. 4000 kusov. To je tých 200 kusov naviac s označením EA - emisia autora.

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.