smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#61 - 28. 7. 2015, 12:00
Nezlobte se pane kolego, ale nedovedl jsem si představit, že právě Vy se snížíte k takto ubohé argumenataci. Každý člověk se vyvíjí. Prvopočátkem je jeho rozhodnutí něco sbírat a je pouze na něm, jaké mety to chce dotáhnout. Jestli mu stačí ustrnout na průměru, nebo se danému období chce věnovat opravdu "na plný úvazek" se všemi náklady, které z toho plynou. Bohužel je mnoho těch, kteří hledají pouze výmluvy proč to nejde, ale pak jsou také ti, kteří hledají cesty, aby něčeho dosáhli. Já jsem začínal z ničeho, jako naprosto obyčejný člověk, který začínal na vesnických burzách, poté jsem jezdil do Prahy, pak jsem začal jezdit po aukcích. Mezitím jsem se snažil pochopit teorii, poznávat sběratelský trh. Já také nejsem bohatý člověk, ale do vyšších pater jsem se dostal svými znalostmi, které jsou respektované. Proto Vaše dělení mezi bohaté a chudé je směšné a je vidět, že jste nepochopil některé souvislosti, které na trhu působí. Proto dnes znám spoustu opravdových a špičkových sběratelů, kteří se dostali na výsluní svými schopnostmi a odříkáním, kterým by někteří lidé zde jistě něchtěli prožít. Nic není zadarmo, vše bychom si měli zasloužit a tak je to také správně. Pak jsou zde bohatí lidé, kteří možná měli v životě štěstí, ale to Vás také neopravňuje, abyste z nich dělal investory. Mohu Vám zdělit, že někteří mají znalosti jako málo kdo a koníček filatelie je pro ně zálibou, kterou by něvyměnili. Lidi totiž nedělíme podle Vašeho klíče, ale naprosto podle jiných hodnot. To se týká také například morálních hodnot, které daní lidé zastávají.Atd.

Bohu žiaľ ste nepochopili podstatu môjho príspevku. A mne sa zdá, že je to hádzanie hrachu na stenu..... Jednoducho si nepripúšťate iný názor na vec len tu svoju.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#62 - 28. 7. 2015, 12:54

Evropa1 napsal/a:

... Proto dnes znám spoustu opravdových a špičkových sběratelů, kteří se dostali na výsluní svými schopnostmi a odříkáním, kterým by někteří lidé zde jistě něchtěli prožít...

No nevím nevím. Ona existuje sběratelská špička a filatelistické výsluní? Asi by měl vycházet nějaký filatelistický bulvár. Ale to jen tak na okraj...

Nedávná historie ukazuje, že ani znalecká značka není zárukou pravosti...

V této diskusi se opět projevuje, že zobecňovat a paušalizovat není rozumné (navíc, pokud lidé při psaní obecného příspěvku mají v podvědomí ten svůj konkrétní obor).

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#63 - 28. 7. 2015, 12:57
A jenom jedna poznámka ještě - pokud je tu někdo, kdo se věnuje notafilii - označují se taky značkami bankovky, když se dnes dá skoro všechno padělat? Aneb jak by se vám líbilo, mít krásnou bankovku (říká se tomu tuším UNC), která by měla (samozřejmě na rubu) hezký cca 1cm podpis?

Pan kolega velmi neštastne zvolene prirovnanie.To predsa nemožete seriozne takto porovnavat.Na bankovke je na 99% obojstranna tlač - na znamke iba jednostranna.Ovela lepšie prirovnanie je obraz - tiež iba jednostranny.A tam na zadnej strane najdete čo len chcete-podpis,poznamky,evidenčne čisla,štitky.Prineste mi obraz Moneta,Rembranta,Barocciho,Rotariho,Benku zo zadnej strany opečiatkovany,olepeny štitkami,podla vas takto strašne zničeny ,povedzme za 10% jeho ceny.Kupim a asi nebudem sam.

mamabc1234@gmail.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#64 - 28. 7. 2015, 13:40
Pan Evropa1: S prepáčením, ak Vám smrdí debata "plebsu" zberateľov, tak prosím nechodte sem. Debatujte vo vašej "smotánke" zberateľov. Ja mám stále pocit, že vy neviete rozlíšiť zberateľa od investora. Väčšina tu diskutujúcich patrí do kategórie "plebsu" čo sa týka finančných možností. Preto si tento hendikep sa snaží vynahradiť svojími znalosťami. Kým ako ste sám uviedli vyššie máte bohatého známeho, ktorý sa rozhodol zbierať známky tej najvyššej finančnej kategórie bez patričných znalosti. A to je tá chyba. To nenahradí ani X znaleckých značiek, posudkov na kupovaných známkach.

Jako ubohé jsem myslel tuto větu.

Jinak i věty typu ........... házení hrachu na stěnu,,,,,,,,,,,,, o něčem svědčí.

Pane kolego já mám asi smůlu, že se pohybuji ve vysokých patrech našeho sběratelského trhu, kde platí jistá pravidla, která nevznikla z ničeho, ale je to jistý soubor, který vznikl z názorů, potřeb a zkušeností sběratelů. Ty se pak používají a podvědomě je používám také. Zde mám smůlu s některými lidmi, kteří je nedokáží pochopit (bez urážky). Upozorňuje, že je používají i naprosto obyčejní lidé (ke kterým se řadím) a to i na obyčejných vesnických burzách.

To je například mnou kritizovaná věta, kterou zde vyřkl člověk, který se sbírání známek věnuje pouze pár měsíců (pouze konstatuji) a na sběratelském trhu by byl jeho názor argumentačně rozcupován, protože se ve své podstatě jedná pouze o deklaraci, kterou není daný člověk ani v nejmenším schopen obhájit. Ano, každý máme právo na vlastní názor, ale také platí, že kdokoli jiný má právo náš názor vystavit polemice a je na nás ho obhájit. Pokud toho nejsme schopni, platí slušnost se ho vzdát.
Místo toho abyste k této větě zaujal jednoznačné stanovisko a doufám, že odmítavé. Daná věta Vás nechává v klidu (což je celkem nepochopitelné) a místo toho jste se stal součástí jistého flašinetu, který hlásá, že mám pouze jednostranné názory. Ano v zásadních oblastech (které předurčují zákonitostí kolem chování se trhu a jeho jednotlivých nástrojů) ano, tak jako každý sběratel, které znám. Pokud budete mít zájem si popovídat o některých souvislostech, které nemají jednoznačný závěr, jsem připraven si s Vámi o těchto věcech popovídat. Možná budete překvapen, že jsem velmi kreativní člověk, který je schopen například v aukčním sále měnit postoje okamžitě a to v závislosti na měnící se situaci. A víte proč. Možná proto, že toto chování je jistou zárukou k úspěchu a zkostnatělé polohy nikam nevedou. Proto musíme velmi přesně vědět, v jakých oblastech nesmíme uhnout z daných předsevzetí a kdy se vlastní tvorbě meze nekladou. Ale tento přístutp neplatí pouze ve sběratelství, ale vlastně ve všech lidských činnostech.
Proto mé odmítání dané věty je zásadním pohledem, kde neplatí ani nejmenší míra tolerance.
A co Vy a daná věta?

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#65 - 28. 7. 2015, 15:46

To smith.

Jedna poznámka v míru.
Nechci si Vás nějakou formou udobřovat, není to můj styl a nemám to zapotřebí, ale stále Vás považuji za člověka, který má šanci v oboru sbírání známek něčeho dosáhnout. Asi nikoli v nejbližším období, protože předpokládám Vaše datum narození na dobu nedávno minulou, ale jednou si snad budete moci dovolit investovat větší částky peněz než dnes. Poté si budete moci dovolit koupit zajímavější položky, které se ale nalézají na větších aukcích a na tuto dobu musíte být připraven.
Pointa této poznámky.
Dnes mě zatelefonoval jeden náš přední sběratel a obchodník, se kterým jsem vedl poměrně dlouhý hovor. I když má na 10-15% problematiky jiný názor, ve všem ostatním (včetně dané věty a všech podstatných souvislostí) jsme se zcela shodli. Bohužel já se věnuji nyní jinému oboru, proto zcela neocením jeho ohromné zkušenosti z oblasti zkušební problematiky (tento člověk zná naše přední znalce, ví v čem jsou dobří, které věci dát konkrétním znalcům atd). Myslím, že by Vás takové a podobné debaty dokázaly velmi obohatit a vedly by i k pochopení a k otevření nových, možná dosud neznámých zákoutí filatelie. Věřte, to jsou neocenitelné záležitosti.
V mém okolí jsem znal jednoho sběratele, kterého znal také tento člověk a podle mých názorů a chování se daného kolegy usoudil, že jsem to byl právě já, kdo tohoto kolegu z mé blízkosti do tajů filatelie zaškolil. Za toto mě vyslovil poklonu, čehož si strašně vážím, protože má práce má snad nějaký smysl.

Závěrem.

Proč tento člověk vyhledal kvůli názorům mě a né Vás (tuto poznámku neberte ve zlém)? Nestálo by za to se zamyslet nad tím, co máte udělat pro to, aby jste tyto lidi svými názory zaujal. Dnes jste parceloval lidi podle majetku, ale věřte, že spousta lidí hodnotí své konkurenty především podle znalostí. Já jsem také přišel kdysi za naším předním sběratelem, jehož sbírka snese nejvyšší parametry a dnes by stála majlant, ale tento člověk mě začal brát především proto, že jsem mu byl ve vědomostech téměř roven. Tito lidé pak stojí za náš zájem, protože oni nás vystřelí výše a věřte, vím o čem mluvím.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#66 - 28. 7. 2015, 16:08

Evropa1 napsal/a:

To smith.

Jedna poznámka v míru.
Nechci si Vás nějakou formou udobřovat, není to můj styl a nemám to zapotřebí, ale stále Vás považuji za člověka, který má šanci v oboru sbírání známek něčeho dosáhnout. Asi nikoli v nejbližším období, protože předpokládám Vaše datum narození na dobu nedávno minulou, ale jednou si snad budete moci dovolit investovat větší částky peněz než dnes. Poté si budete moci dovolit koupit zajímavější položky, které se ale nalézají na větších aukcích a na tuto dobu musíte být připraven.

Bohu žiaľ už nie som žiadny zelenáč (podľa veku). Pomaly mi na krk šľape päťdesiatka (to len na okraj). Či si budem môcť dovoliť investovať väčšie čiastky do zbierky?! Aj keby som mohol, neurobil by som to, hlavne nie na úkor rodiny (sám ste spomenuli, že vzácne materiály získať je niekedy o odriekaní, tak ja ochudobňovať rodinu nemienim), a nemám z toho zlý pocit, resp. hlavu v smútku, že si nedovolím kupovať drahé veci.

Evropa1 napsal/a:

Pointa této poznámky.
Dnes mě zatelefonoval jeden náš přední sběratel a obchodník, se kterým jsem vedl poměrně dlouhý hovor.

Závěrem.

Proč tento člověk vyhledal kvůli názorům mě a né Vás (tuto poznámku neberte ve zlém)?

Predpokladám preto, že sa nepoznáme..... 😉

Evropa1 napsal/a:

Nestálo by za to se zamyslet nad tím, co máte udělat pro to, aby jste tyto lidi svými názory zaujal.

V mojom okolí je dostatok fundovaných zberateľov, o ktorých názor si stojím, a väžim si ich. Na to aby zberateľ bol fundovaný nie je za potreby byť známym zberateľom, znalcom resp. obchodníkom. Oveľa viac si cením obyčajných ľudí-zberateľov ako smotánku filatelistickej obce.

Evropa1 napsal/a:

Dnes jste parceloval lidi podle majetku, ale věřte, že spousta lidí hodnotí své konkurenty především podle znalostí. Já jsem také přišel kdysi za naším předním sběratelem, jehož sbírka snese nejvyšší parametry a dnes by stála majlant, ale tento člověk mě začal brát především proto, že jsem mu byl ve vědomostech téměř roven. Tito lidé pak stojí za náš zájem, protože oni nás vystřelí výše a věřte, vím o čem mluvím.

Parceloval som ľudí-zberateľov podľa majetku v tom zmysle, že:

1. Prevažná väčšina filatelistov sú bežní smrteľníci, ktorí žijú z mesačnej výplaty. Teda si nemôžu dovoliť drahšie položky kupovať
  2. Z vašich príspevkov mám vždy pocit, že hovoríte o kategórii zberateľov z tých majetnejších kruhov.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#67 - 28. 7. 2015, 16:38
Evropa1 napsal/a: To smith. Jedna poznámka v míru. ...

Predpokladám preto, že sa nepoznáme..... 😉

Budete se divit, ale niky jsem se s tímto člověkem nesetkal, on mé jméno neznal a před krátkým časem mě oslovil elektronicky, když jsem na stránkách filatelie zmiňoval jeden zajímavý dopis. Debat na těchto stránkách se neúčastní, odmítá to a dnes mě dvakrát zavolal právě z důvodů diskuse, která zde probíhala.

Váš věk mě opravdu překvapil. Já jsem usuzoval z okolnosti, že jste před jistým časem oznamoval zde radostnou událost (nebo se mýlím a spletl jsem si Vás s někým jiným?).

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#68 - 28. 7. 2015, 16:43
Predpokladám preto, že sa nepoznáme..... 😉 Budete se divit, ale niky jsem se s tímto člověkem nesetkal, on mé jméno neznal a před krátkým časem mě oslovil elektronicky, když jsem na stránkách filatelie zmiňoval jeden zajímavý dopis. Debat na těchto stránkách se neúčastní, odmítá to a dnes mě dvakrát zavolal právě z důvodů diskuse, která zde probíhala. ...

Nemýlite sa. Áno pred 3,5 rokmi som tu založil tému:

https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/kecarna-tlacharna-filatelia-11372

z dôvodu narodenia mojich dvojíčok. Čo už.... rodičom som sa stal až po štyridsiatke. 😃

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#69 - 28. 7. 2015, 17:10
Evropa1 napsal/a: To smith. Jedna poznámka v míru. ...

Jestli dovolíte tuto odpověď bych já takto neformuloval.

Smetánka není nějaká skupina, která se vyznačuje podle nějakého klíče, ale skupina lidí, kteří si pouze myslí, že k dané smetánce patří. Proto znám například špičkového sběratele, který se chová naprosto obyčejně, ale také znám začátečníka, který se za člena smetánky považuje. Pak je na nás vyhledávat lidi, které je v našem zájmu poznat a to naprosto bez předsudků. Dále není, alespoň v mém zájmu, si říkat,. že tito kolegové mě stačí a není potřebné poznávat ostatní. To bych se v některých případech moc daleko nedostal. Proto má filozofie v této otázce pramení z přesvědčení, že je dobré poznat maximum možného. Někdy můžeme poznat někoho podstatného pro naší práci opravdu z náhody a nestačíme se divit, jak to bylo důležité. Někdy si slibujeme terno a výsledkem jsou pouze vzdušné zámky.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#70 - 28. 7. 2015, 17:12

Kto su ty pani znalci?, pani zberatelia z vyssich kruhov, vzdy je to pisane v hadankach... panecku som z tychto prispevkov vzruseny a v noci nemozem spavat.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.