Moderátoři: smith

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#41 - 15. 12. 2011, 11:37

Pre ľudí zaujímajúcich sa o grošové obdobie (na Slovensku aj v Čechách) dávam do pozornosti starší zborník Slovenská numizmatika XI. 1990. Celý je venovaný grošovému obdobiu (okrem nálezov), sú tam veľmi dobré štúdie, ktoré je dobré prečítať si. Ja mám jeden dlhodobo požičaný a od p. Gála som práve kúpil svoj vlastný, myslím že ešte má niečo na sklade, odporúčam sa spýtať. Toto číslo je naozaj veľmi vydarené, vrelo odporúčam. Hodím sem obsah čísla:

OBSAH

KOLNÍKOVÁ, E.: Menový vývoj na Slovensku od 14. do polovice 16. storočia (grošová mena)

MARSINA, R.: Politický vývin na Slovensku od tretiny 14. do polovice 16. storočia

KAZIMÍR, Š.: Menová reforma v Uhorsku v prvej tretine 14. storočia a produkcia peňazí na Slovensku v stredoveku

LEHOTSKÁ, D.: Mestá v peňažnom hospodárstve

RUTTKAY, A.: Pápežské desiatky z rokov 1332-1337 ako prameň hospodárskych a demografických analýz (Príspevok k spoločným interdisciplinárnym postupom v archeologickom a numizmatickom bádaní)

SLIVKA, M.: Stredoveká cestná sieť na východnom Slovensku a jej determinanty

ZAORAL, R.: Nálezy zlatých mincí grošového období na území Čech. Příspěvek k oběhu zlatých uherských dukátů v Čechách

KREJČÍK, T.: Úloha zlatých uherských zlatých mincí v oběživu na Moravě ve 14.-15. století

HUNKA, J.: Nálezy mincí grošovej meny zo stredovekých sídliskových aglomerácií na Slovensku

KUJOVSKÝ, R. – HUNKA, J.: Hromadný nález mincí z 15. storočia zo Šurian (K problematike quartingov a Redwitzových mincí)

KRASKOVSKÁ, Ľ.: Nálezy mincí v hroboch zo 14.-16. storočia na Slovensku

ŠIMEK, E.: Pražské groše v mincovních nálezech tolarové doby (Čechy, Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Polsko: 1550-1700)

ŽIFČÁK, F.: K problematike mincovne poľských starostov v Starej Ľubovni

NÁLEZY

VALLAŠEK, A. – KOLNÍKOVÁ, E.: Keltská minca z Bratislavy, Kapitulskej ul. Č. 17

MUSILOVÁ, M. – KRIŠTÍN, J. – KOLNÍKOVÁ, E.: Nález norických mincí na Námestí 4. apríla v Bratislave

PLACHÁ, V. – KOLNÍKOVÁ, E.: Nové keltské mince na Devíne

KOLNÍKOVÁ, E.: Neznámy hromadný nález keltských mincí z okolia Modry alebo Jura pri Bratislave z roku 1910

CHOVANEC, J.: Rímsky denáre Septimia Severa z Novosadu

MINAROVIČOVÁ, E.: Rímske denáre z Bratislavy – Rusoviec

KRASKOVSKÁ, Ľ.: Nálezy mincí v Holíči

KRASKOVSKÁ, Ľ.: Nález mincí Mateja I. v Kremnici

KRASKOVSKÁ, Ľ.: Mince nájdené pri búraní domu č. 405 v Kremnici

HÖGER, J.: Nález dukátu v Hanušovciach nad Topľou

ZOZULÁKOVÁ, K.: Nález mincí z Malej Idy

ZOZULÁKOVÁ, K.: Nález mincí z Jasova

BOVAN, M.: Nález mincí v Banskej Bystrici

HUNKA, J.: Hromadný nález mincí z Veľkých Kostolian

IŽOF, J. – HUNKA, J.: Tri hromadné nálezy mincí zo Serede – Šintavy

LABUDA, J. – HUNKA, J.: Nález „žetónov“ v Banskej Štiavnici

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#42 - 15. 12. 2011, 12:09

Ešte by som mal jednu veľkú prosbu na všetkých. Nemáte niekto náhodou Slovenskú numizmatiku 9? Nutne potrebujem jeden článok, keby niekto pomohol, bol by som naozaj veľmi vďačný:

ŠIMEK, E.: Příspěvek k soupisu nálezů českých a moravských mincí na Slovensku (16.-19. století). In: Slovenská numizmatika 9. Bratislava 1986.

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#43 - 15. 12. 2011, 13:04

Mám, zajtra doobeda ti to môžem oskenovať a poslať.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#44 - 15. 12. 2011, 13:08

Super, už mi to priľúbil aj Gál, takže predbežne nemusíš, ale keby niečo ozvem sa. Inak ďakujem, máš to u mňa.
Apropo... nová už ti dorazila? Ja ju čakám zajtra.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#45 - 15. 12. 2011, 13:14

archy: dneska som obdrzal Zbornik je super i ked nezbieram mince tak pre laika ako som ja su tam dobre informacie, ktore stoja za precitanie, a som prekvapeny hrubkou cca 250 stran. Mimochodom z akym casovym rozdielom vychadza?

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#46 - 15. 12. 2011, 13:34

Vychádza s dosť veľkým časovým predelom; XVII. vyšla v r. 2004, XIII. v r. 2007 a táto posledná teraz. Inak gratulujem ku kúpe tohto zborníka, vyzerá byť naozaj dobrý, aj keď ho v rukách ešte nemám. Možno sa dáš aj na mince (!?)🙂

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#47 - 15. 12. 2011, 13:46
Super, už mi to priľúbil aj Gál, takže predbežne nemusíš, ale keby niečo ozvem sa. Inak ďakujem, máš to u mňa. Apropo... nová už ti dorazila? Ja ju čakám zajtra.

:roll: netuším kedy príde...

Poprosím ťa teda, oskenuj a pošli mi ten článok. Vďaka

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#48 - 15. 12. 2011, 15:19

Tak mne už nová dorazila, mám naozaj radosť a vyzerá veľmi dobre. Ak si ju objednával (sigur) u Gála, mala by ti zajtra prísť, ale ak chceš, pošlem ti ten článok v mailom.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#49 - 15. 12. 2011, 15:25

archy: kupoval som to kvoli informaciam, zial zbieranie minci ma nelaka som filatelista :-)... dik za info ohladne vydavania jednotlivych dielov, ani sa necudujem ze to tak dlho trva a je to ozaj zazrak, ze nieco vychadza na Slovensku.... casopis som nedostal ale dostanem ho asi na tyzden tiez som zvedavy...

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#50 - 15. 12. 2011, 15:55
Tak mne už nová dorazila, mám naozaj radosť a vyzerá veľmi dobre. Ak si ju objednával (sigur) u Gála, mala by ti zajtra prísť, ale ak chceš, pošlem ti ten článok v mailom.

Objednával som si od neho viac vecí a na jednu knihu sa ešte čaká...Poprosím ťa, pošli mi to, som strašne zvedavý. 🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.