Moderátoři: smith
Zaregistrován
10. 6. 2006
Pre ľudí zaujímajúcich sa o grošové obdobie (na Slovensku aj v Čechách) dávam do pozornosti starší zborník Slovenská numizmatika XI. 1990. Celý je venovaný grošovému obdobiu (okrem nálezov), sú tam veľmi dobré štúdie, ktoré je dobré prečítať si. Ja mám jeden dlhodobo požičaný a od p. Gála som práve kúpil svoj vlastný, myslím že ešte má niečo na sklade, odporúčam sa spýtať. Toto číslo je naozaj veľmi vydarené, vrelo odporúčam. Hodím sem obsah čísla:
OBSAH
KOLNÍKOVÁ, E.: Menový vývoj na Slovensku od 14. do polovice 16. storočia (grošová mena)
MARSINA, R.: Politický vývin na Slovensku od tretiny 14. do polovice 16. storočia
KAZIMÍR, Š.: Menová reforma v Uhorsku v prvej tretine 14. storočia a produkcia peňazí na Slovensku v stredoveku
LEHOTSKÁ, D.: Mestá v peňažnom hospodárstve
RUTTKAY, A.: Pápežské desiatky z rokov 1332-1337 ako prameň hospodárskych a demografických analýz (Príspevok k spoločným interdisciplinárnym postupom v archeologickom a numizmatickom bádaní)
SLIVKA, M.: Stredoveká cestná sieť na východnom Slovensku a jej determinanty
ZAORAL, R.: Nálezy zlatých mincí grošového období na území Čech. Příspěvek k oběhu zlatých uherských dukátů v Čechách
KREJČÍK, T.: Úloha zlatých uherských zlatých mincí v oběživu na Moravě ve 14.-15. století
HUNKA, J.: Nálezy mincí grošovej meny zo stredovekých sídliskových aglomerácií na Slovensku
KUJOVSKÝ, R. – HUNKA, J.: Hromadný nález mincí z 15. storočia zo Šurian (K problematike quartingov a Redwitzových mincí)
KRASKOVSKÁ, Ľ.: Nálezy mincí v hroboch zo 14.-16. storočia na Slovensku
ŠIMEK, E.: Pražské groše v mincovních nálezech tolarové doby (Čechy, Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Polsko: 1550-1700)
ŽIFČÁK, F.: K problematike mincovne poľských starostov v Starej Ľubovni
NÁLEZY
VALLAŠEK, A. – KOLNÍKOVÁ, E.: Keltská minca z Bratislavy, Kapitulskej ul. Č. 17
MUSILOVÁ, M. – KRIŠTÍN, J. – KOLNÍKOVÁ, E.: Nález norických mincí na Námestí 4. apríla v Bratislave
PLACHÁ, V. – KOLNÍKOVÁ, E.: Nové keltské mince na Devíne
KOLNÍKOVÁ, E.: Neznámy hromadný nález keltských mincí z okolia Modry alebo Jura pri Bratislave z roku 1910
CHOVANEC, J.: Rímsky denáre Septimia Severa z Novosadu
MINAROVIČOVÁ, E.: Rímske denáre z Bratislavy – Rusoviec
KRASKOVSKÁ, Ľ.: Nálezy mincí v Holíči
KRASKOVSKÁ, Ľ.: Nález mincí Mateja I. v Kremnici
KRASKOVSKÁ, Ľ.: Mince nájdené pri búraní domu č. 405 v Kremnici
HÖGER, J.: Nález dukátu v Hanušovciach nad Topľou
ZOZULÁKOVÁ, K.: Nález mincí z Malej Idy
ZOZULÁKOVÁ, K.: Nález mincí z Jasova
BOVAN, M.: Nález mincí v Banskej Bystrici
HUNKA, J.: Hromadný nález mincí z Veľkých Kostolian
IŽOF, J. – HUNKA, J.: Tri hromadné nálezy mincí zo Serede – Šintavy
LABUDA, J. – HUNKA, J.: Nález „žetónov“ v Banskej Štiavnici
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ešte by som mal jednu veľkú prosbu na všetkých. Nemáte niekto náhodou Slovenskú numizmatiku 9? Nutne potrebujem jeden článok, keby niekto pomohol, bol by som naozaj veľmi vďačný:
ŠIMEK, E.: Příspěvek k soupisu nálezů českých a moravských mincí na Slovensku (16.-19. století). In: Slovenská numizmatika 9. Bratislava 1986.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mám, zajtra doobeda ti to môžem oskenovať a poslať.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Super, už mi to priľúbil aj Gál, takže predbežne nemusíš, ale keby niečo ozvem sa. Inak ďakujem, máš to u mňa.
Apropo... nová už ti dorazila? Ja ju čakám zajtra.
Zaregistrován
7. 6. 2010
archy: dneska som obdrzal Zbornik je super i ked nezbieram mince tak pre laika ako som ja su tam dobre informacie, ktore stoja za precitanie, a som prekvapeny hrubkou cca 250 stran. Mimochodom z akym casovym rozdielom vychadza?
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
10. 6. 2006
Vychádza s dosť veľkým časovým predelom; XVII. vyšla v r. 2004, XIII. v r. 2007 a táto posledná teraz. Inak gratulujem ku kúpe tohto zborníka, vyzerá byť naozaj dobrý, aj keď ho v rukách ešte nemám. Možno sa dáš aj na mince (!?)🙂
Zaregistrován
24. 3. 2010
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tak mne už nová dorazila, mám naozaj radosť a vyzerá veľmi dobre. Ak si ju objednával (sigur) u Gála, mala by ti zajtra prísť, ale ak chceš, pošlem ti ten článok v mailom.
Zaregistrován
7. 6. 2010
archy: kupoval som to kvoli informaciam, zial zbieranie minci ma nelaka som filatelista :-)... dik za info ohladne vydavania jednotlivych dielov, ani sa necudujem ze to tak dlho trva a je to ozaj zazrak, ze nieco vychadza na Slovensku.... casopis som nedostal ale dostanem ho asi na tyzden tiez som zvedavy...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
24. 3. 2010
Objednával som si od neho viac vecí a na jednu knihu sa ešte čaká...Poprosím ťa, pošli mi to, som strašne zvedavý. 🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.