Z každé doby pocházejí mince vzácné, zajímavé a naprosto běžné a vždy záleží na okolnostech, které o tom rozhodují. Jednou z nich je náklad, druhou zničení většiny kusů oběhem atd. PM vydávané ČNB nejsou raženy pro oběh, tedy z celkového nákladu by se jich mělo zachovat poměrně hodně, tedy soudím, že i v budoucnosti se nechají sehnat. O termínu, co je to budoucnost, nemá cenu polemizovat, protože každý si ji představuje v jiném časovém horizontu.
Například některé antické mince, staré 1500 let, i více, jsou naprosto běžné. Pražské groše Václava II, které byly raženy před sedmisty lety jsou vcelku nezajímavé atd.
PM ČNB jsou sice součástí monetárního systému, ale pouze na papíře, fakticky nikoli. Každý stát dává svoje mince do oběhu pouze v nominální hodnotě a nedovedu si představit, že bych v bance platil, například za papírovou pětitisícovou hodnotu, o několik tisíců více, jenom proto, že je stát vydal, tak jak se tomu děje v případě některých PM. Pokud vezmu tuto PM a půjdu si za ní koupit kilo masa, asi mě prodavač požene a nic mě neprodá. Pokud se podíváme na celkový počet, pak hrají v celkovém oběživu naprosto nepodstatnou roli. Ve skutečnosti slouží pouze ke státní šmelině, jak vydělávat na sběratelské obci, kdy platidlo prodá podstatně nad nominál, ale zpět ho vykupuje pouze na nominál. Takto se má chovat stát, nebo banka při vydávání platidel?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Nějak nechápu proč se tady tolik lidí naváží do sběratelů pamětních mincí? Jsme na serveru sberatel a sběratelé to bezpochyby jsou, takže tady patří. Nejsou to numismatici - dadatelé, ale to přeci vůbec nevadí.
Když nezasvěcenému člověku ukážu např. 20 různých pamětních mincí, tak si je se zájmem prohlídne. Když mu ukážu 20 starších drobáků, které se liší pouze mincovnou a ročníkem, tak se ptá proč mám 20 stejných mincí a už vůbec nepochopí, že bych třeba pro ten 21. stejný drobák měl jet třeba do Vídně a zaplatit za něj částku, kterou by on nedal ani za auto.
Přimlouval bych se pánové, aby jste je nechali žít si svým životem a řešit své sběratelské problémy. Toto sbírání je baví a to je přeci hlavní cíl sběratelství.

Ze svého pohledu není můj prvořadý cíl se navážet do sběratelů PM, ale pouze jsem reagoval na některé argumenty, kterými na druhé straně sběratelé PM podporují své postoje a mě se zdají nespravedlivě jednostranné.
Dále jsem chtěl těmto sběratelům ukázat i jinou cestu, ke které se možná časem dopracují.
A za třetí jsem odsuzoval chování státu, který se nechová vůči této skupině seriozně.
Většinou jsem se snažil pouze o věcnou argumentaci, kdy jsem nechtěl sběratele PM urážet. Asi jsem již napsal vše, co jsem potřeboval zdělit a další psaní by bylo pouze opakování všeho minulého.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Za 300 let budou mince razene v milionovych nakladech stejne nebo skoro stejne bezne jako ted.😁 Leda by doslo k naprostemu zhrouceni nejen ekonomickeho systemu, ale i nynejsi civilizace (ale v takovem pripade jen malokoho za 300 let budou zajimat mince).
Jinak Evropa se tady snazi diskutovat a argumentovat vecnym zpusobem, nechapu proc ma z toho nekdo pocit, ze se navazi do sberatelu PM.🙄

Pamětní mince ČNB jsem sbíral, hlavně stříbrné 200Kč PROOF. Začal jsem v roce 2007, kdy jsem si je zamluvil u ČNB. Během roku sbíraní jsem se zpětně dostal až do roku 1998 při poměrně běžném platu. Šlo by to i dál, ale pak jsem z hrůzou zjistil, že mince samovolně oxidují a to i takové, které člověk dostal přímo z banky a nikdy na ně nesáhl. Pak jsem mince okamžitě všechny prodal. Je pravda, že to šlo dobře a dobře jsem i vydělal. Ale dlouhodobě bych na ně nespoléhal. Viděl jsem některé z vzácnějších prvních 200 Kč v Proof kvalitě a koroze byla opravdu velmi výrazná.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.