Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#11 13. 3. 2011, 12:06

pamatnymi mincami platit v obchodoch nemozes, su spatne zamenitelne len v banke za nominal, alebo u zberatelov-priekupnikov za trhovu cenu😉

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#12 13. 3. 2011, 12:09

Myslel jsem, že v Česku jsou to platné mince, uvedené do oběhu vyhláškou ministerstva financí. Vyvedete mě z omylu? Na Slovensku je to jinak?

Profilový obrázek
Ševci

Uživatel

Zaregistrován:
31. 7. 2007

#13 13. 3. 2011, 12:20
Chcem sa opytat preco su take drahe? Za 10€ mincu pytat 21 € a 26€ v kvalite proof je dost vela nie? Toto su ceny z Kremnice. Viem ze striebro je drahe ale v 10€ je ho cca za 11€. NBS ich predajcom predava lacnejsie ci za takuto cenu nieviete niekto nahodou? Preco potom radsej nerazia mince s nominalom 20 euro a 30 euro aby predajna cena trosku korešpondovala s predajnou?

Zkus se na to podívat takhle: z 21 Eur je 20% DPH takže zbývá NBS 17,5 Eura...jestliže je tam nyní za cca 11 Eura stříbra tak výroba v Kremnici také není jen za cenu kovu...+ kapsle + certifikát + brožura + NBS si na to něco přihodí také protože musí všechny ty mince zkontrolovat - charitu dneska dělat nikdo nebude.

V ČR stojí BK teď 392 Kč a je tam 13 gramů Ag 925/1000. Když to přepočteš na gram stříbra tak jsou české mince ještě dražší než slovenské. Podívej se i do okolních států jak je to s cenama.

A ten nominál... na nějakém začali tak ho teď nechávají...proč by každý rok měli dělat mince s uplně jiným nominálem...letos 10 Euro, příští rok 12 pak zase 14? Stejně dojít vrátit mince do Národní banky za cenu nominálu může v dnešní době si myslím jen hlupák, nebo někdo, kdo je líný si o té minci co má aspoň něco zjistit.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#14 13. 3. 2011, 14:00
Vaše diskuze o prodeji pamětních mincí mne zaujala, věnuji se numismatice již od 80. let minulého století a pamatuji doby kdy jsem si mohl jako člen ČNS běžně zakoupit pamětní minci za vyznačený nominál, samozřejmně, že i zde byl určitý háček a to, že jsem si mohl zakoupit pouze tři mince jednoho typu, říkalo se jedna je do sbírky jako rub, druhá jako líc a třetí je na výměnu mezi numismatiky. Bohužel po revoluci /1989/ se i z numismatiky stalo tržní hospodářství, každý kdo sleduje emise nových mincí určitě přizná, že stát /ČNSB/, pouze tahá z kapes numismatiků peníze, protože pokud se někdo věnuje mincím Československa bude se snažit mít svoji sbírku co nejvíc kompletní a tak rok od roku musí vynakládat stále více finančních prostředků a to již není numismatika, ale nákup cenných kovů za přemrštěnou cenu. Toto byl důvod proč jsem jsem se přestal věnovat mincím Československa.

Pametni mince v bezne kvalite se daly koupit v prvni den vydani i na vybranych pobockach Statni banky ceskoslovenske, a to za nominal a pouze 1ks na osobu (kdyz jste si stoupl znovu na konec fronty tak nekdy i 2-3). Vyjimkou byla 100Kcs Petr Parler kdy mince jiz byla v Kremnici vyrazena ale pred distribuci doslo ke zdrazeni Ag, takze se prodavala pouze v Klenotech za vyrazne vyssi cenu.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#15 13. 3. 2011, 14:10

Také pamatuji, jak jsem si bance "koupil" pamětní 50Kč a pak ji chodil po městě provokativně utrácet do obchodů a bavil se nad neznalostí + reakcemi prodavaček, ale musel jsem vědět i zákon dle kterého byly pamětn platné...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#16 13. 3. 2011, 14:21

Taky jsem to jednou zkusil se 100 Kcs Spartakiada ktera byla poskozena ale v obchode mi ji odmitli z neznalosti vzit

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#17 13. 3. 2011, 14:30

ked uz su tu dvaja pametnici, tak sa opytam : predavali sa mince v beznej kvalite v takychto papierovych obaloch ako na obrazku?ci je to vytvor nejakej numizmatickej pobocky? a druha otazka- predavala sa bezna kvalita v plastovych bublinach? a ked , tak odkedy?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#18 13. 3. 2011, 14:42

nevím, já tento novodobý šmuk nesbíral ani tehdy(bylo to na mne moc peněz), jen jsem s pamětní 50Kčs chodil rád nakupovat...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#19 13. 3. 2011, 14:45

V techto papirovych saccich se prodavaly v bance - mam jeste taky nejake schovane. Pokud me pamet neklame tak svoje prvni pametne jsem v bance dostal v kapsickach z PVC (kde do roka pekne zezelenaly), pak v techto papirovych saccich a pote prisly jiz plastove kapsle. Presne casove rozhrani si jiz ale nepamatuji, mince jsem z puvodnich obalu jiz davno vyndal

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#20 13. 3. 2011, 15:08
Také pamatuji, jak jsem si bance "koupil" pamětní 50Kč a pak ji chodil po městě provokativně utrácet do obchodů a bavil se nad neznalostí + reakcemi prodavaček, ale musel jsem vědět i zákon dle kterého byly pamětn platné...

Přesně tak, právě prodavačka by měla mít radost, že dostane stříbrnou minci, a hned si ji schovat a ne nadávat. V druhé ruce ovšem držet patřičnou vyhlášku. Díky, tak někdo to aspoň zkusil! :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.