pamatnymi mincami platit v obchodoch nemozes, su spatne zamenitelne len v banke za nominal, alebo u zberatelov-priekupnikov za trhovu cenu😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Zkus se na to podívat takhle: z 21 Eur je 20% DPH takže zbývá NBS 17,5 Eura...jestliže je tam nyní za cca 11 Eura stříbra tak výroba v Kremnici také není jen za cenu kovu...+ kapsle + certifikát + brožura + NBS si na to něco přihodí také protože musí všechny ty mince zkontrolovat - charitu dneska dělat nikdo nebude.
V ČR stojí BK teď 392 Kč a je tam 13 gramů Ag 925/1000. Když to přepočteš na gram stříbra tak jsou české mince ještě dražší než slovenské. Podívej se i do okolních států jak je to s cenama.
A ten nominál... na nějakém začali tak ho teď nechávají...proč by každý rok měli dělat mince s uplně jiným nominálem...letos 10 Euro, příští rok 12 pak zase 14? Stejně dojít vrátit mince do Národní banky za cenu nominálu může v dnešní době si myslím jen hlupák, nebo někdo, kdo je líný si o té minci co má aspoň něco zjistit.

Pametni mince v bezne kvalite se daly koupit v prvni den vydani i na vybranych pobockach Statni banky ceskoslovenske, a to za nominal a pouze 1ks na osobu (kdyz jste si stoupl znovu na konec fronty tak nekdy i 2-3). Vyjimkou byla 100Kcs Petr Parler kdy mince jiz byla v Kremnici vyrazena ale pred distribuci doslo ke zdrazeni Ag, takze se prodavala pouze v Klenotech za vyrazne vyssi cenu.

Také pamatuji, jak jsem si bance "koupil" pamětní 50Kč a pak ji chodil po městě provokativně utrácet do obchodů a bavil se nad neznalostí + reakcemi prodavaček, ale musel jsem vědět i zákon dle kterého byly pamětn platné...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

ked uz su tu dvaja pametnici, tak sa opytam : predavali sa mince v beznej kvalite v takychto papierovych obaloch ako na obrazku?ci je to vytvor nejakej numizmatickej pobocky? a druha otazka- predavala sa bezna kvalita v plastovych bublinach? a ked , tak odkedy?
Obrázky:
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

nevím, já tento novodobý šmuk nesbíral ani tehdy(bylo to na mne moc peněz), jen jsem s pamětní 50Kčs chodil rád nakupovat...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

V techto papirovych saccich se prodavaly v bance - mam jeste taky nejake schovane. Pokud me pamet neklame tak svoje prvni pametne jsem v bance dostal v kapsickach z PVC (kde do roka pekne zezelenaly), pak v techto papirovych saccich a pote prisly jiz plastove kapsle. Presne casove rozhrani si jiz ale nepamatuji, mince jsem z puvodnich obalu jiz davno vyndal
Obrázky:

Přesně tak, právě prodavačka by měla mít radost, že dostane stříbrnou minci, a hned si ji schovat a ne nadávat. V druhé ruce ovšem držet patřičnou vyhlášku. Díky, tak někdo to aspoň zkusil! :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.