Moderátoři: smith, Altmann

ZetPe

Uživatel

Zaregistrován
10. 9. 2010

#11 - 16. 2. 2011, 01:00

Oprava: Ve vašem případě se skutečně jedná o odznak z pozdější doby, než jsem uváděl plaketu na karbidce (viz výše, kde je jiný text).

Záhadou je, kdy vlastně tento odznak vznikl (1939?). Tunel byl dán do provozu až v roce 1940. Pochybuji, že by za protektorátu, respektive Slovenského štátu povolily tehdejší úřady vydat tento odznak s pojmenovánín Edvarda Beneše. Zřejmě se jedná o dodatečnou ražbu až po osvobození. O to je zajímavější.

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#12 - 16. 2. 2011, 01:06

Uf dakujem toto som vazne necakal. V sucasnoti ma po precitani napada len jedna otazka. Existuje v sucasnosti zdroj z ktoreho sa da zistit povod? Archiv ražebne... niekde by mohli byť záznamy.

Ešte raz ďakujem tu vážne určíte všetko

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

primak

Uživatel

Zaregistrován
12. 11. 2006

#13 - 16. 2. 2011, 06:41

Dobry den pan Stredo.
Jak jsem vam prvne psal v emailu odhadoval jsme cenu cca 10-20,-EURo tedy 250-500,-Kc
Kdyby to byl hornicky, tedy doly tak pocitam cenu 50-90,-EURo / 1200-2200,-Kc
Vojensky ci policejni podobny vice nez 100,-EURo / 2500,-Kc

Slavomír PRIMÁK

primak

Uživatel

Zaregistrován
12. 11. 2006

#14 - 16. 2. 2011, 06:43

Podobne, ale hornicke veci jsou k porovnani zde:
http://vyznamenani.olds.cz/?hornicke-odznaky-katalog,111

Slavomír PRIMÁK

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#15 - 16. 2. 2011, 11:45

právě, výstavba tunelu a hornický je velký rozdíl a pro železničáře zase nemá moc velký význam bez vlaku na něm a v neposlední řadě je územně ze Slovenska(?), tedy zase pro sběratele v ČR(a těch je většina) méně zajímavý, kdyby to byl třeba Ag odznak s mašinkou z území ČR, tak by cena byla někde jinde(cca 2000-5000Kč dle provedení) - jen upřesnění...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#16 - 16. 2. 2011, 12:31
Oprava: Ve vašem případě se skutečně jedná o odznak z pozdější doby, než jsem uváděl plaketu na karbidce (viz výše, kde je jiný text). Záhadou je, kdy vlastně tento odznak vznikl (1939?). Tunel byl dán do provozu až v roce 1940. Pochybuji, že by za protektorátu, respektive Slovenského štátu povolily tehdejší úřady vydat tento odznak s pojmenovánín Edvarda Beneše. Zřejmě se jedná o dodatečnou ražbu až po osvobození. O to je zajímavější.

Ďakujem páni za vaše postrehy a názory o odznakoch a vyznamenaniach toho vážne vela neviem. Len som z príspevku užívatela ZetPe, ktorému ešte raz ďakujem za pomoc, bez neho by som tieto informácie nikdy nezískal. Nadobudol pocit, že sa jedná o vzácnosť s cenou niekde úplne inde. Bez ohladu na cenu ma však odznak veľmi teší i keď by som ešte rád skúsil dohladať presný pôvod tohto odznaku, nakolko sa ako pisal ZetPe jedná asi o novšiu doražbu

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#17 - 3. 7. 2011, 11:52
Oprava: Ve vašem případě se skutečně jedná o odznak z pozdější doby, než jsem uváděl plaketu na karbidce (viz výše, kde je jiný text). Záhadou je, kdy vlastně tento odznak vznikl (1939?). Tunel byl dán do provozu až v roce 1940. Pochybuji, že by za protektorátu, respektive Slovenského štátu povolily tehdejší úřady vydat tento odznak s pojmenovánín Edvarda Beneše. Zřejmě se jedná o dodatečnou ražbu až po osvobození. O to je zajímavější.

Takže trochu som pátral po rodine a odznak musel byť vyrazený najneskôr v roku 1939 nakoľko počas stavby tunela mal príbuzný v tej oblasti kantínu, ktorá živila robotníkov a po vojne už bol niekde úplne inde takže neskoršia razba je nepravdepodobná. Z tohto usudzujem, že okrem spomínaných 35 kusov pre papalášov asi vzniklo aj niekoľko jednoduchších verzií, pre ľudí zainteresovaných na stavbe. Rád by som sa spýtal užívateľa ZeTePe ( nakolko som si vsimol skvely prehlad o razbach Karnet a Kysely,) ci je to teoreticky mozne niekde dohladat. Dakujem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.