Nejde o to, to mit "v oku", což u takové mince a stupně provedení padělku asi ani nejde, ale o to, že sběratel, natož znalec, zabývající se mincemi panovníka, které asi budou hodně vzácné, si nesežene ohledně mince za statisíce potřebné informace - kdyby to bylo třeba u PG Jana Lucemburského nebo denáru římských panovníků, kde se každý rok objeví stovky nedokumentovaných mincí, tak neřeknu, ale pravých ražeb i povedených padělků Vladivoje bude zřejmě jako šafránu, opravte mne, jestli se mýlím.
Jinak k té minci byl nějaký posudek nebo se dražitelé spokojili jen s tím článkem v katalogu?

Hmm, asi takto.
Za prvé - nevím kdo z diskutujících na dotyčné aukci byl a nakolik dražbu této položky sledoval, zřejmě spíš ne - takže: v sále ji nedražil nikdo, ani obchodníci v první řadě, kteří v té době pravidelně dražili vzácné denáry pro solventní klientelu, byla dražena pouze na telefon. Na otázku co si zjistili nebo nezjistili dražitelé tedy asi nenajdeme odpověď ....
Za druhé - autor podepsaný pod článkem odborník je, o tom není třeba pochybovat ani na vteřinu, stačí se seznámit s jeho pracemi z posledních let a s pečlivostí, s jakou si pro shání vstupní podklady. Nic na tom nemění ani jeden omyl, na to existuje pěkné české přísloví o mistru tesaři (a ještě jedno o tom, kdo nic nedělá atd...).
Za třetí - s tím, že v tomto případě až tak nešlo o to mít něco v oku zcela souhlasím. Fabrika českých mincí z přelomu 10. a 11.století je natolik různorodá a v její systematice je tolik neprobádaných míst, že nelze spravedlivě po nikom vyžadovat, aby bezpečně rozlišil, zda může existovat Vladivoj takovéto fabriky nebo ne. Co se domnívám rozlišení falza zkomplikovalo je fakt, že na rozdíl od jiných falz z výše uvedené skupiny se tady jednalo de facto o vymyšlenou minci, kombinaci k sobě nepatřícího líce a rubu, která ale klidně mohla existovat. Nestačilo tedy najít si v té době už lehce zaprášený článek, ale chtělo to i postřehnout, že razidlo se jménem Vladivoje je na tam uvedném falzu s jiným jménem mincmistra na rubu zcela shodné.
Vše výše uvedené je dokladem potřeby čas od času nějaký přehled zjištěných falz zveřejnit.

Bez ovlivňování - pravý nebo ne ?
http://www.ebay.de/itm/321192688673?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Také jsem ho na živo v závěru sledoval.
Z fotek mi více věcí říkalo, že dost možná ne, ale mohlo to být jen bídnou fotkou a za ty peníze co to poslední minutu lezlo jsem to testovat už nehodlal... 🙄
(pochybnosti byly vyšší než naopak, i když směšná cena pár minut před koncem hodně lákala)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.