Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#921 16. 11. 2012, 15:46

Ale zde se nebavíme o penězích. To jsou všeobecné věci, které platí i na naprosto obyčejné sběratele, kdy platí, pokud je na trhu odřená mince za dvacet korun, pak se ji vyhněte a ušetřete si na hezkou, za dvě stovky. Pokud i toto bude zpochbněno, pak bohužel se dotyčný tohoto krásného koníčku nemůže účastnit.
Znovu opakuji, jsem naprosto obyčejný sběratel a mnoho mincí si nemohu dovolit, je mě to naprosto jedno, ale z důvodu nějaké chlapské ješitnosti chci něco dokázat. Podotýkám nejsem zmanipulovaný někým, nebo něčím, ale za ty roky jsem přijmul určitá pravidla, na kterých se svojí vahou také podílím a dělám pouze to, co se mě líbí. Pak tedy bude platit, že ty pravidla nejsou absolutně odtržená od reality, ale jsou naprostou součástí sběratelského života.
Jak jsem podotknul výše, je zde spousta sběratelů, s naprosto stejným názorem, ale bohužel dotyční nemají zájem tyto diskuse zde vést.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

#922 16. 11. 2012, 15:53

Já se asi blbě zeptám Evropy1:
Jak je možné že se v akuci prodají položky označené stavem nejen "božským" zlomkem 0/0 nebo RL?
Proč to ti "ne"numismatici kupovali? Copak nevědí jak vypadá "sbírková" kvalita nebo "skvostný" kus?

Můj výklad sousloví sbírková kvalita - Jedná se o zachovalost mince, medaile, žetonu, která je pro daného sběratele, akceptovatelná pro zařazení do jeho sbírky.

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#923 16. 11. 2012, 16:00
Já se asi blbě zeptám Evropy1: Jak je možné že se v akuci prodají položky označené stavem nejen "božským" zlomkem 0/0 nebo RL? Proč to ti "ne"numismatici kupovali? Copak nevědí jak vypadá "sbírková" kvalita nebo "skvostný" kus? Můj výklad sousloví sbírková kvalita - Jedná se o zachovalost mince, medaile, žetonu, která je pro daného sběratele, akceptovatelná pro zařazení do jeho sbírky.

Sbírková zachovalost je termín, který nám označuje, jaké náležitosti musí splňovat daná mince. Je to respektované označení, které by mělo označit mimořádně zachovalý kus.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

#924 16. 11. 2012, 16:15
Sbírková zachovalost je termín, který nám označuje, jaké náležitosti musí splňovat daná mince. Je to respektované označení, které by mělo označit mimořádně zachovalý kus.

Jedná se jen o marketingový tah aukčních společností pro lepší prodejnost dobře zachovalých kusů...
Každá mince je popsatelná stupněm zachovlaosti - slovním nebo číselným.
Každá mince je z nějaké sbírky nebo souboru mincí. Mince, která není v tzv. respektovaném označení tedy nelze zařadit do sbírky?
Proč se tedy prodávají nejen v tuzemských aukcích mince, které tento parametr nesplňují?

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#925 16. 11. 2012, 16:45
Ja som si tú chvíľku na prečítanie románu našiel a Oliver mi naozaj urobil radosť svojim zdravým pohľadom na vec. Zbytok dňa budem mať dobrú náladu; nemusím sa teda ani ja hrať na numizmatika, ja (keďže sa nepovažujem ani za zberateľa) sa uspokojím s tým, že som milovníkom starých mincí.😉

Asi tak.. ale nesouhlasím s tím, že by ses ty nebo oliver neměl považovat za numismatika. Pokud numismatiku považujeme za vědu (a to pomocnou historickou, nikoli nauku o tom, jak dobře investovat nebo dát dohromady co nejkvalitnější sbírku), tak k ní máte oba přinejmenším daleko blíž než pan Evropa. Ale možná že se mýlím a v budoucnu nás překvapí nějakým publikovaným článkem. Osobně si myslím, že jeho rady, byť v obecné rovině ocení zejména ti, kteří dávají dohromady sbírku jako investici, případně jako něco s čím se mohou pochlubit a z čeho ostatní sednou na zadek. Pro ty, kteří se chtějí více zabývat historickými souvislostmi nebo je sbírání prostě jen baví, je rozhodně lepší oliverův přístup a nezastírám, že mám k němu blíže.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#926 16. 11. 2012, 17:00

Nejdříve rozvedu celou problematiku.

Termín sbírkové mince není asi tím pravým a proto bych takovou minci označil spíše termínem ražby v mimořádné zachovalosti. Tedy exemplář, který se bude z obvyklé praxe nulové mince ještě něčím vzláštním vymykat. Například se bude jednat o ersteabschlag, nebo minci, s nádhernou původní patinou.

Druhou možností je mimořádně zachovalý kus, v rámci některého ročníku, který kvalitou daleko překonává ostatní.
Jsme na půdě mincí Františka II, proto zde zmíním 10 krejcar 1795 C, který je znám pouze v pár kusech, kdy se zachovalost pohybuje mezi stupni 2- až 4, tedy žádná sláva. Pokud by se teoreticky objevil exemplář v kvalitě 1, i pak se bude jednat o mimořádnou kvalitu. Zde ale nikoli z absolutního chápání zachovalosti, ale z důvodu mimořádné ražby jednoho kusu, uvnitř dalších odřených.

V tomto chápání si můžeme na nejvyšší místi zařadit minci v mimořádné zachovalosti, následovaná 0, dále 1 atd.
V případě 10 krejcaru 1795 C bude mimořádnou zachovalost plnit mince v kvalitě 1, následovaná 2-, 3 atd.

Toto by měly být respektované skutečnosti, které by měly být i dodržované v aukčním hodnocení, v nabídkových seznamech obchodů a také samozřejmě respektované naší praxí.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#927 16. 11. 2012, 17:24
Asi tak.. ale nesouhlasím s tím, že by ses ty nebo oliver neměl považovat za numismatika. Pokud numismatiku považujeme za vědu (a to pomocnou historickou, nikoli nauku o tom, jak dobře investovat nebo dát dohromady co nejkvalitnější sbírku), tak k ní máte oba přinejmenším daleko blíž než pan Evropa. Ale možná že se mýlím a v budoucnu nás překvapí nějakým publikovaným článkem. Osobně si myslím, že jeho rady, byť v obecné rovině ocení zejména ti, kteří dávají dohromady sbírku jako investici, případně jako něco s čím se mohou pochlubit a z čeho ostatní sednou na zadek. Pro ty, kteří se chtějí více zabývat historickými souvislostmi nebo je sbírání prostě jen baví, je rozhodně lepší oliverův přístup a nezastírám, že mám k němu blíže.

Já jsem zde byl vyzván kolegem Oliverem o vysvětlení sběratelských témat. To jsem učinil a z daných mantinelů jsem se ani o píď neodchýlil. Proč zde tedy padají jiné otázky, které nebyly na pořadu.
Poctivě jsem se snažil vysvětlit praxi, která se ve sběratelsví zákládá na něčem, co nejde změřit, ale na zkušenostech a přehledu. Dané příklady měly pouze za úkol tento problém přiblížit. To není nic neobvyklého, ale naprosto nutná výbava každého sběratele. Pokud něco kupuji musím mít přehled. Každý kdo bude například kupovat pračku, nejdříve objehne obchody a zjistí cenový rozptyl. Sběratelství je trochu složitější, protože se nezkládá na pevných obchodních cenách, ale na určité náladě okamžiku. Já zde ani nikoho nenabádám k investorským hrádkám, protože po mém vysvětlení je snad jasné, že se pohybuji pouze ve sběratelských cenách, tedy hladinách naprosto nevhodných k investování.
Pokud budete mít zájem o numismatické záležitosti, například o měnovou reformu, nebo podobná témata, pak jsem okamžitě připraven, přepnu se do módu faktů, které jdou ověřit, nebo zpochybnit a kde nebudou mít místo nezměřitelné záležitosti z oblasti sběratelského chaosu.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#928 16. 11. 2012, 18:08

Evropa1 napsal/a:

...
Sběratelství je trochu složitější, protože se nezkládá na pevných obchodních cenách, ale na určité náladě okamžiku. Já zde ani nikoho nenabádám k investorským hrádkám, protože po mém vysvětlení je snad jasné, že se pohybuji pouze ve sběratelských cenách, tedy hladinách naprosto nevhodných k investování.

Prosím vás, co jsou to hladiny vhodné k investování? Realita je taková, že lidé investují i do mincí v řádu stokorun.

napsal/a:

Pokud budete mít zájem o numismatické záležitosti, například o měnovou reformu, nebo podobná témata, pak jsem okamžitě připraven, přepnu se do módu faktů, které jdou ověřit, nebo zpochybnit a kde nebudou mít místo nezměřitelné záležitosti z oblasti sběratelského chaosu.

V tom případě je velká škoda, že většina vašich příspěvků jsou dokola omílané obecné "pravdy" a rady sběratelům co by měli a neměli dělat. Aspoň takový je můj pocit z toho, pokud je špatný, tak se omlouvám.

Profilový obrázek
petr1596

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2011

#929 16. 11. 2012, 18:33

Dobrý den,
dostal se mi do rukou 1 krejcar 1800 C ražený z mosazi , hrana jako u těch měděných - řetízkový ornament, průměr 22,5 mm. Je tato varianta známa?
Dále bych prosil pomoct s oceněním 1/2 a 1 liry 1823 M, jsou prakticky v nule, jen přelakované.
Děkujim dopředu všem ochotným!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Flohmik

Uživatel

Zaregistrován:
26. 10. 2008

#930 16. 11. 2012, 18:50
Takovou odezvu jsem ani nečekal, ale když už, tak postupně budu odpovídat. To Flohmik. To co jsem napsal ohledně tuctových mincí v závislosti k typologické sbírce, není v žádném případě scestné, ale pro hodně sběratelů fakt, který vychází z pocitu něco dokázat. Termín tuctová mince byl popsán jako naprosto běžná ražba, kterou si může obstarat kdokoli a kdykoli a je jich na trhu strašné množství. Zároveň jsem neměl na mysli shromažďování pouze mincí se vzácností RR- RRR. Myslím, že je to z mého článku patrné. ...

Rozjela se tu zajímavá diskuse od té doby, kdy jsem se naposled přihlásil... Rád bych ale navázal, co jsem zde napsal 2 strany nazpět.

Evropa1 napsal/a:

To co jsem napsal ohledně tuctových mincí v závislosti k typologické sbírce, není v žádném případě scestné, ale pro hodně sběratelů fakt, který vychází z pocitu něco dokázat. Termín tuctová mince byl popsán jako naprosto běžná ražba, kterou si může obstarat kdokoli a kdykoli a je jich na trhu strašné množství. Zároveň jsem neměl na mysli shromažďování pouze mincí se vzácností RR- RRR. Myslím, že je to z mého článku patrné. Například kdo budeje typologickou sbírku FJI a má alespoň nějaký přehled, určitě si nezařadí, jako zástupce typu, zlatníky 1860 A ,1879 bz, 1879 KB, korunu 1916, 10 krejcar 1872 bz, 1/4 zlatník 1860 B atd, protože takovou typologickou sbírku si může vytvořit skoro každý desetiletý kluk během pár týdnů sbírání, kterému dá otec, například k narozeninám, pár tisíc korun.

Patrně jste špatně pochopil, co jsem chtěl sdělit. Pokud se někdo snaží vybudovat typologickou sbírku pouze jednoho panovníka, tak budiž, může zařadit i dražší a vzácnější ročníky. Pokud ale sbírá např. typologicky všechny panovníky vládnoucí na území ČR, tak proč by měl např. kupovat 1 krejcar 1851 C, když sežene za zlomek tentýž z jiné mincovny? Kvůli renomé? Že mu ostatní poplácají po rameni, ale v duchu mu závidí?

Renomé? 😃 U koho? U toho začínajícího kluka by bohatě stačily Vámi zmíněné ročníky. U movitého sběratele, tak by člověk potřeboval částku, která by pohybovala v řádech min. 6-7 nul. Průměrný sběratel, pokud má všech pět pohromadě, tak se do toho nikdy nepustí, protože nesesbírá za svůj život ani 30% všech ražeb FJI... A vůbec, proč by se měl člověk snažit o to, aby sbírka měla nějaké renomé? Aby člověl získal pomíjivý pocit vyjímečnosti? Komu se chcete chlubit? Vy budejete sbírku proč?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.