Evropa1 napsal/a:
...Jde o jediné, pozorovat výskyt jednotlivých ročníků v čase...
Ovšem za předpokladu, že budujeme sbírku např. konkrétního panovníka podle ročníků, mincoven, variant atd. Sběratelství tohoto druhu se poslední dobou rozmáhá, zejména díky dostupnějším informacím o výskytu daného numismatického materiálu. Já osobně jsem od tohoto šílenství dávno upustil, připadá mi absurdní sesbírat takřka identických 20 mincí daného nominálu jen s rozdílným rokem...Zaplatit 100 až 1000x-tolik za vzácnější ročník... Na druhou sranu, ať si každý sbírá co uzná za vhodné...

Já jsem použil termín, například ročníky, protože se to částečně týká mého sběratelského zájmu, ale to neznamená, že tento postup nejde použít i na jiný způsob sbírání.
Já se například v první řadě snažím sezbírat ražby typově a další ročníky jsou pouze něco navíc a nejedná se o primární záležitost, ale na druhé straně se mě tyto mince líbí, protože jsou z mého pohledu nádherné a proto nemám problém mít z jednoho typu více ročníků.
V čistě typovém způsobu by ale mělo platit, že ke každému typu budeme zařazovat pouze zajímavější ročníky a budeme se vyhýbat těm tuctovým, protože ty sbírku nedělají. Pod termínem tuctový, si představte mince, které jsou naprosto běžné.
Způsob, který jsem popsal, jde použít při budování ročníkové, i typové sbírky jednoho panovníka a samozřejmě i typové sbírky, širšího historického období, jako je například kolekce ražeb panovníků Habsbursko-Lotrinské dynastie atd.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Proč by měly pouze zajímavé ročníky "dělat" sbírku. Tento názor mi přijde zcela zcestný. Že si můžete říci, že pouze 10 sběratelů na světě se může pochlubit tímto ročníkem? Já osobně sbírám velmi široké historické období, protože numismatika je pro mě oknem do historie. Proto raději koupím minci "tuctovou" v perfektní kvalitě než vzácný ročník, který mě vyjde 10 až 100x dráže ve stejné zachovalosti. To si raději za tu sumu pořídím další mince, které se budou vázat ke konkrétnímu historickému období a sbírka bude velmi pestrá a ne složená ze "stejných" mincí...

Toto je jedno z temat, ktere se tu omila neustale dokola. Obavam se, ze plodnost techto diskusi se limitne blizi nule...
Mam z toho prosty a jediny dojem, a opravte mne vy ostatni, pokud podobny dojem nemate take - ze kolega Evropa1 se snazi nalezt "spriznene duse", ktere budou mit na sbirani stejny nebo velmi podobny pohled jako on. Ja verim, ze nekolik takovych sberatelu se tu i najde, ale mozna se proste do diskusi prilis poustet nechteji.
Osobne se zcela jednoznacne priklanim k nazoru Flohmika - ostatne tento nazor jsem tu prezentoval uz drive.
Celkove bych - bez jakekoliv ironie - zde rad obcas videl nejaky skvost z kolegovy sbirky. Prece jen si myslim, ze foto jedne konkretni mince ve spickove kvalite vyda za sto teoretickych prispevku, jak bysme meli sbirat. Mozna by takove foto donutilo nejen i radu mladych, teprve formujicich se sberatelu k zamysleni, zda si prece jen trochu nepriplatit za kvalitu a nevyhazovat penize za smuky z aukra.
A jeste lepe - a to je vyzva nejen pro Evropu1, ale i pro ostatni fajnsmekry - hodte sem nabidku z vasich prebytku - z paradnich a luxusnich stavu - byt treba jen o chloupek horsi, nez ty, ktere mate ve sbirce... nutne musi vetsina z vas alespon jednim dvema prebytecnymi kusy disponovat...
A na zaver "oliverova vyzva" - dokazete ted, naprosto bez kecu - sem hodit alepson 10 vasich fotek super minci Frantiska II.? Nemluvim o zadnych cennostech, pouze o beznych kusech v 100% stavech. Takovych, ze si poslintam monitor i s klavesnici? Protoze ja ctu vse co pisete, ale chci ted videt dukaz... prosim.

mal by som tiez maly dotaz na pana Evropa1 :
moze sa za zbierkovy kus povazovat minca v stave 4,
z ktorej su hodnoverne dolozene 2 kusy v zbierkach nemenovaneho zahranicneho narodneho muzea,
a treti kus je nedolozeny, znamy z jedinej perovky nezijuceho autora v lokalnom zborniku, a asi tak 35 rokov nezvestny.
akym stupnom vzacnosti sa oznacuje minca o pocte znamych kusov 4 ?
navyse varianta z nepublikovaneho razidla ?
jacisin76@yahoo.com

Takovou odezvu jsem ani nečekal, ale když už, tak postupně budu odpovídat.
To Flohmik.
To co jsem napsal ohledně tuctových mincí v závislosti k typologické sbírce, není v žádném případě scestné, ale pro hodně sběratelů fakt, který vychází z pocitu něco dokázat. Termín tuctová mince byl popsán jako naprosto běžná ražba, kterou si může obstarat kdokoli a kdykoli a je jich na trhu strašné množství. Zároveň jsem neměl na mysli shromažďování pouze mincí se vzácností RR- RRR. Myslím, že je to z mého článku patrné.
Například kdo budeje typologickou sbírku FJI a má alespoň nějaký přehled, určitě si nezařadí, jako zástupce typu, zlatníky 1860 A ,1879 bz, 1879 KB, korunu 1916, 10 krejcar 1872 bz, 1/4 zlatník 1860 B atd, protože takovou typologickou sbírku si může vytvořit skoro každý desetiletý kluk během pár týdnů sbírání, kterému dá otec, například k narozeninám, pár tisíc korun.
Pak si položme otázku jestli jsme na stejné úrovni jako tento začínající, mladý sběratel, nebo již máme na něco víc a chcem vybudovat sbírku, která bude mít nějaké renomé?
Na tuto otázku ať si odpoví každý sám.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Postupně oddpovím na některé Vaše otázky.
Já si nemyslím, že zde stále něco omílám dokola, bez určité smysluplnnosti.
Pouze zde presentuji určité svoje názory a to ze všech částí sběratelství a numismatiky, protože zastávám názor, že jedno bez druhého nedává smysl. Bohužel zde vedu svůj monolog, ale myslím, že bychom měli všichni, kdo o tomto oboru něco víme, sem dávat svoje zkušenosti, předávat je jiným, některým právě začínajícím, kteří pouze tápou a tápat budou ještě dlouhý čas.
Dostávám poměrně dost soukromých zpráv s nejrůznějšími otázkami a zprvu jsem se snažil na každou jednotlivě odpovídat, ale byl to záběr, některé se opakovaly a proto jsem toto vlákno použil jako místo odpovědí těmto sběratelům.
To co zde popisuji, to není nic neobvyklého, ale právě naopak většina mých závěrů patří k naprostému standardu, který bere většina sběratelů, které znám, včetně některých, zde přítomných.
Jestliže jsem byl požádán o pomoc, neodmítám ji, i když mě to nic nedává, ale snažím se odpovídat. Myslím, že jsme účastníky fóra, o kterém se říká, že má nějakou úroveň, proto bychom se měli snažit, každý ze svého hlediska pomáhat.
Já se o to snažím tímto způsobem, kdy se zde poděluji o své znalosti z oblasti numismatiky, zákonů trhu, cenových otázek, přehledu o výskytu jednotlivých mincí, otázek kolem zachovalosti, kdy nabádám kolegy, aby hledali kontakty atd.
Dělám to podlé svého nejlepšího vědomí, které je podpořeno znalostí, jak nálad trhu, tak nejenom svým numismatickým výzkumem konkrétní doby.
Jsem si vědom, že pokud by se zde tito začínající sběratelé s nami utkávali, dalo by jim to mnohem více, ale bohužel se toho bojí a rači zůstávají v pozadí.

Dvě mince, které vlastním a jejich fota jsou převzaté ze zahraničních aukcí, jsou zde, na těchto stránkách.
Stránka 5, článek číslo 102. Jedná se o konvenční tříkrejcar prvního typu, ročníku 1798 A. Tato ražba je v naprosto, na tyto mince, nevídané zachovalosti, tedy jedná se o poměrně vzácný exemplář.
Stránka 7, článek číslo 172. Jedná se o běžnější půltolar, ročníku 1830 A, který je ale v nádherné zachovalosti.
Obě mince jsou v mnohem lepším stavu, než fotografie ukazují, protože mají luxusní plochy, s nádhernými, původními a decentními patinami.

Chtěl bych se zde zeptat na názor ohledně mince 1 Sol 1795
Katalog Novotný č.114
Mince pro město Lucemburk litá z děloviny by se mohla zdát vzácná,ale častý výskyt na českých aukcích vyvolává pochybnosti.Velké rozdíly ve váze (15 g-19g),nekvalitní zpracování to vše nahrává padělatelům.
Obrázky:

Já zde napíši svůj názor, se kterým se nemusí druzí ztotožnit.
Termín sbírkový kus se podle mého názoru váže ke kvalitě a né ke vzácnosti.
Mince v počtu 4 kusů si zasloží označení vzácnosti RRR. Pak záleží na razidle. Pokud se jedná pouze o nepatrné detaily, pak bych jim nepřikládal žádnou váhu, pokud se ale bude jednat o náznaky typologické odlišnosti, pak je tato mince na úrovni unikátu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.