Nojo, nějaký slušný solidus do 8000 bych asi bral🙂 Tak aspoň pokračování osvěty
TAURSKÝ CHERSONESOS
Chersones znamená v řečtině poloostrov (doufám) a rovněž je to název několika byzantských měst. Známý je z historie thrácký Chersones a právě taurský=krymský Ch.
O Krymu se v poslední době mluví v souvislosti s jeho obsazením Ruskem, v minulosti tu proběhla známá Jaltská konference (Stalin/Churchil/Rosevelt). Carové sem kdysi jezdili na dovolenou, kníže Potěmkin tu stavěl Kateřině Veliké fiktivní vesnice, když Krym dobyla její vojska. V Sevastopolu sídlila do nedávna ruská válečná flotila – Ukrajina Rusku přístav pronajímala (teď už je po celém Krymu).
A kdysi hodně dávno tu byli Staří Řekové (byla to obilnice Periklových Athén). Nejvýznamnější bylo Bosporské království na východě poloostrova (dnešní Kerč) naproti olympijské Soči a právě v Chersones v místě dnešního Sevastopolu. (Sověti Chersones v literatuře nazývali sovětskými Pompejemi, i když to je poněkud přehnané) Od 6. století připadl Chersonesos Byzanci, která se tu udržena až do nějakého 12-13 století (teď vařím z hlavy).
Krym i Chersones jsem stihl navštívit v šílených vedrech roku 2010. Kdo chce vidět upocené fotky, může zde: http://martincermak.rajce.idnes.cz/2010_KRYM_-_Mundo/
O antických ruinách města jsem napsal před rokem-dvěma i článek, ale žel ho cestovka kvůli neutěšené situaci nestihla otisknout, zrovna se to mlelo na Majdanu (mohu poslat).
V Chersonesu se v byzantské éře razily mince a to je důvod, proč to zde všechno píši. Výspa to byla od Konstantinopole vzdálená a mince jsou snad proto specifické. Od Makedonské dynastie je zdobí jakési monogramy, které podrobně popisuje Anokhin a tato velmi pěkně stránka: http://esty.ancients.info/Cherson/
Chersonské mince nejsou krásné, ale jsou snad zajímavé a nevidí se asi tak často (pro mne zajímavé tím spíš, že jsem tam byl. V divadle ze 3. stol př.n.l. do nějž byla o staletí později vsazena právě budova mincovny http://martincermak.rajce.idnes.cz/2010_KRYM_-_Mundo/#11_Chersones_3_.JPG , což jsem při návštěvě nevěděl) Mám doma 4 kousky:
1) Basileios I. (867 – 886) – zakladatel makedonské dynastie, Monogram B a kříž na stupních (stylizovaná Golgota) 18 mm, 3,3g Sear 1719
2) Romanos II. (959-963) syn vzdělance encyklopedisty na trůně Konstantina VII., opět monogram a kříž, 17,5 mm, 2,8g Sear 1775
3) Jan I. Tzimiskis (969-976) pěkný román (vzhledem k jeho jménu) o životě tohoto schopného válečníka a panovníka napsal známý psychiatr a spisovatel Jan Cimický. Bohužel dost šrotový stav, ale vykreslené monogramy to jsou. 17 mm, 3,6 g Sear 1794
4) Konstantin VII. Porfyrogenetos (913-959) zmíněný vzdělanec na trůně – jemu minci přiřazuje Sear (díky monogramu) Naopak Anokhin přisuzuje tuto (větší) mince Romanu IV. (1068-1071) – tomu, který prohrál s Turky ve velké bitvě u Manzikertu a jehož rod Duků následně zbavil trůnu a nechal oslepit. Je pravda, že velikostí (a hmotností) výrazně vybočuje z řady malých předešlých bronzů, zatímco mince s naprosto shodným monogramem, ale malé 18mm řadí i Anokhin Konstantinovi VII. - Na reversu spíše nic než blbě znatelný kříž - 25 mm, 7,95 g Sear 1764
Obrázky:
Krásný příspěvek jak z knihy. Zajimavé, že jsem se s podobnými mincemi zatím ani na aukcích příliš nesetkal. Jedninou minci s monogramy, kterou ve sbírce mám, je tetarteron Manuela Komnena (viz. foto). Mám dokonce dva kousky. Zajimavá je také nejednoznačná identifikace jednitlivými autory. Asi pokud není na minci jméno a podobizna panovníka, není to vždy zcela jednoznačné. Takže jen tak dále s osvětou.🙂
Obrázky:
Souhlas s korunkou, mám stejný názor, jen jsem ho včera nestihl napsat ;-)
Někdy se podaří vydražit i krásné kousky za neuvěřitelnou cenu. Tuto trojici jsem asi před měsícem pořídil za neuvěřitelných 16 EUR. Celkem běžné mince, ale stavy, řekl bych ucházející:
1) Justinián I. (527-565)- Follis, mincovna Konstantinopol, SEAR 163
2) Justin II. (565 - 578 ) - Follis, mincovna Konstantinopol, SEAR 360
2) Tiberios II. (578 - 552) - Follis, mincovna Antiochie, SEAR 448
Jinak potvrzuji rady zkušenějších sběratelů, co jsem viděl, s růstem kvality, roste zpravidla i cena a to přímo exponenciálně.
Obrázky:
Ahoj, ač je tu sekce pro výměnu, byzantské mince sbírá, myslím, tak málo lidí, že vložím nabídku/poptávku sem.
Měl bych na výměnu pár následujících byzantských mincí (prodávat je ale nechci)
1.Mauritius Tiberius (582-602) 1/2follis (K)
2.Basileos II+Konstantin VIII. (976-1025) anonymní follis velký-class A2 31 mm, 13,7g
3.Konstantin X. Dukas (1059-1067) anonymní follis 26 mm
4.Nikeforos III. Boatinetas (1078-1081) 23 mm
5.Alexios III. (1195-1203) – trachy Sear 2003?
6.Latinské císařství (1204-1261) (stav nic, ale už vzácnější)
přál bych si za ně rovněž Byzanc v odpovídajících stavech a to někoho z následujících panovníků, byli-li by :
Tiberius II. Konstantinus
Herakleios
Konstantin IV. +Leon III. Syrský
Konstantin V. Kopronymos či kdokoliv z 8. století
Theofilos
Michael III.
Konstantin IX. Monomachos
Izák I. Komnenos
Michael VII. Dukas
Alexios I. Komnenos
Theodoros I. Laskaris
Jan V. Palaiologos
Obrázky:
Ahoj, jsem rád, že v naší sekci opět proběhla nějaká aktivita.🙂
Z panovníků co sháníš mám v přebytcích dva kousky, jsou to spíše mince ve slabší kvalitě, ale pokud je nemáš, rád se zapojím do výměny.
- Tiberios II. Sear 448 (vlevo)
- Herakleios Sear 810 (vpravo)
Jinak mám ještě více mincí u miskovitých follisů Manuela Komenena - Sear 1964 (3x) a Sear 1966 (4x). Když tak pošlu fota.
Z tvé nabídky by mě zajímaly kousky č. 3, 4 a 6
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.