Moderátoři: smith

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#11 1. 4. 2011, 18:52
XV krejcar 1691 bz - opis LEOPOLDVS.D.G.R.I.S. /XV/ A.G......... XV krejcar 1691 bz - opis LEOPOLDVS.D.G.R.I. /XV/ S.A........... Je to varianta a nebo jiný typ mince ?

pokud se liší jen takto dělení opisu, pak je to jen varianta...

(typ se výrazně odlišuje vždy obrazově nebo titulaturou/např. nový titul/)

ješte by byl možná otázkou diskuze formát letopočtu(asi by rozhodly další aspekty)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#12 1. 4. 2011, 19:05

jak jsem psal, je to vec pohledu - vem si treba prazske grose: u Vaclava II. je obracene Z v opise jiny typ a naopak u Vladislava II. Jag. je treba obracene N "jen" odlisna podvarianta.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#13 1. 4. 2011, 19:12

bavíme se ale o tolarovém období(nepočítám drobné bez opisů)

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#14 1. 4. 2011, 20:52

Ono sice na tom nezáleží zda varianta nebo jiný typ, vždy je to věc názoru autora katalogu, ovšem u těch XV krejcarů 1691 Hall uvádí Nechanický tyto ražby odděleně a to pod čísly 2419 a 2420 a taktéž Herinek ve svém II. díle čísluje tyto ražby odlišně 982 a 983.

Pokud se týká variant tak zde Nechanický přímo uvádí u ročníku poznámku o variantách, jako například u půltolaru 1693 bz Vídeň "dvě drobné varianty v rozdělovacích znaménkách" a nebo u XV krejcaru 1664 bz Vídeň "tři opisové varianty" a to:
a/ ...A. /XV/ G.
b/ ...S. /XV/ A.G.
c/ ...I. /XV/ S.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#15 1. 4. 2011, 21:13

Nechanický je jen hrubý přehled, varianty v něm nemá smysl hledat a ani se pozastavovat nad tím, že tam u drobných ražeb(1-15kr.) cca každá pátá mince není vedena variantou opisu...

Prostě to neřeš, je to zbytečné...

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#16 22. 7. 2011, 14:25

V případě mincí Leopolda I bylo u většiny drobných nominálů použito mnoho druhů razidel a mnoho vzájemných kombinací a proto můžeme nalézt další varianty, které nejsou nikde publikované, ale zároveň nemusí být ani nijak vzácné. Když jsem před lety sbíral mince tohoto panovníka, zajímal jsem se velmi intenzivně o XV krejcary a můžu říci, že jsem objevil mnoho dalších nesrovnalostí, které nebyly zaneseny ani v rozsáhlém díle od Hollhubera. Proto mě tato problematika nechává klidným, protože se nejedná o nic mimořádného. V dnešní době můžeme stále nacházet další neznámé ročníky a proti tomu jsou varianty nepodstatným detailem.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.