Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101
Zaregistrován
10. 2. 2006
Ano, toto mohu potvrdit.
Jeden z brněnských obchodníků měl snad 2 roky za výkladem desítky známek Zakarpatské Ukrajiny, které měly docela slušný katalog. Jen jsem sledoval, jak se za výkladem kroutí a žloutnou.
A jinak stačí, když sběratel nechá známky někde pohozené na světle. Pokud je to déle než rok, tak na překrytých místech udělají úplně jiné odstíny a jsou opravdu zajímavě znehodnocené.
Já jsem dělal kvůli barvám a papíru pokusy s padělky známek Afhánistánu, kdy jsem je nechal za oknem na jižní straně asi 3 měsíce.
Zajímavé, jak papír zežloutl, ale barva známek se příliš nezměnila, což je typické pro padělky na inkoustové tiskárně. Pokud by to byla tiskařská barva nanesená kamenotiskem, tak se odstín změní radikálně. Jen podotknu, že papír byl starý, pod UV lampou nesvítil.
Též mám různé ukázky změny odstínu působením světla.
Zaregistrován
22. 10. 2016
odlisne odtiene znamky z roku 1980 ANK1681 od povodnej (svetlohnedej) a tiez ziaden katalog resp minimalne ANK spezial to ani len nespomina.
Robi13
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Tak jistě, taková průsvitka, to bývá kapitola sama o sobě (viz Maďarsko, tam bývá problém vidět a poznat i "obyčejnou", natož jestli má nějakou zajímavost), ale to už je jiná kapitola a není to o tisku. Tisk na lepu třeba obvykle poznat na první pohled je. Nebo spíš na první se něco nejeví a na druhý se to pozná. Mikroskopem se pak spíš určují známková pole (hradčanáři by mohli povídat a vůbec všichni kteří se takovým šílenostem věnují). Mikroskopem se taky jednodušeji poznávají falza, případně novotisky. Ale u některých států se to dá rozeznat jen za pomoci porovnávacího materiálu, protože popis v katalogu a pokud se to liší jen odstínem barvy, to je u jedné známky neřešitelný problém (novotisky - patisky - ryteckých známek Latinské Ameriky ... si nevzpomenu jak se ten tiskař jmenoval, jak dodával pravé platné a později vesele tisknul ony novotisky). Anebo Čína, tam to je taky o tom, že na původním nákladu něco není a na novějším je někde puntík.
A pak, jak bylo zmíněno, nevhodné uložení dokáže udělat své a to pak je mnohdy problém rozpoznat.
Ale já mám prostě raději ty krásné, jsou vděčnější a mnohdy je div, že na to nepřišli (číslo pod známkou je počet vytištěných kousků). Není to sice Rakousko, ale zároveň to je Rakousko a ty dvě věže jsou prostě krásné!😁 :
Obrázky:
Zaregistrován
22. 10. 2016
Pre Pavel_III:
Ohladne j. ameriky si asi mal na mysli reprint od Seebeck-a, vsak?
Robi13
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Robi13
HEJ!!😃
Zaregistrován
22. 10. 2016
nahodna VV na ANK1205 rok 1964 (vertikalna biela ciara)
Robi13
Obrázky:
Zaregistrován
7. 7. 2010
Robi13 napsal/a:
nahodna VV na ANK1205 rok 1964 (vertikalna biela ciara)
Robi13
Robi ale dúfam, že si uvedomuješ že tieto "VV" cenu známok znižujú, sú to v podstate zmätky.
Oceňovať a filatelisticky vyzdvihovať produkt práce lajdáckeho zamestnanca, prípadne zle nastaveného alebo vyčisteného tlačiarenského stroja je divné 🙂
Zaregistrován
22. 10. 2016
Pre Shareman:
Úprimne poviem, že malo by tomu tak byt za normálnych okolnosti. Náhodne lajdactvo alebo cielene je práve podľa toho čo vidím oceňované najviac, keby tomu bolo ako vravíš, tak by napr ta Hygiene známka s posunom čiernej alebo inverted Jenny by mali cenu asi 1 cent a nebola by filatelia potom plna klamstiev, podvodov, gangov a vrážd ako si sám napísal.
Robi13
Zaregistrován
12. 6. 2012
Ale v zásadě to tak je. Převrácená Madona nebo Jenny či Doplatit 50/50 jsou v podstatě zmetky!😁
Zaregistrován
22. 10. 2016
Táto vertikálna dvojpaska z roku 1975 reálne na mna pôsobí že má ten nazltly papier ANK 1514 P. v catalogu vidím len -,-
Robi1
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.