Jasné, ten preklep už si mi spomínal a hanbím, hanbím... samozrejme hovoríme o rokoch 1430-1434 a nie o storočie skôr, hádam mi ostatní prepáčia že som nevzdelaný.🙂
Tvoja teória o xichte má tiež niečo do seba, chcelo by to však viac porovnávacieho materálu. Na tvojom prvom obrázku je tvár svätca (nepochybne uhorského svätca sv. Ladislava) pekne prepracovaná a nápadne sa podobá na tvár sv. Ladislava zo svätoladislavských denárov. Možno by si porovnal, keby si doma nejaký svätoladislavský mal, ale ako ťa poznám, tak žiaden nemáš... 😈 😈 😈 😁
Takže naozaj môžeš mať pravdu a tvár svätca, resp. kresba tváre by mohla taktiež byť kritériom na odlíšenie týchto mincí. Uvidíme čo prinesie budúcnosť, je to veľmi zaujímavé...
este malickost - neberte to vazne, je to len moj postreh.
jedna sa urcite o denare ?
je to jednoznacne ?
ak by tzv. Redwitzove denare mali pasovat do systemu Zigmundovho mincovnictva,
nemalo by sa jednat,
s ohladom na hmotnost, zlozenie kovu,
a v neposlednom rade aj podobnu kvalitu prevedenia,
skor o quartingy ?
jacisin76@yahoo.com
Toto je zložitá otázka, Jano Hunka sa ňou celkom zaoberá a vychádza mu, že sa jedná o denáre. Nezabúdaj, že hovoríme o poslednej etape mincovníctva Žigmunda Luxemburského a dnešné metrologické parametre nemožno zovšeobecňovať v rámci mincovníctva Žigmunda. Navyše už vtedy sa jednalo viacmenej o mince ako žold, ale pozriem (pozrieme) sa na to bližšie. V aktuálnej literatúre sú však označované ako denáre.
to nejako do hlbky nepoznam, neviem sa vyjadrit.
nemas nejake typicke ilustracne fotky Zigmundovho:
denaru, parvu, a quartingu,
z tebou zmieneneho posledneho obdobia ?
to ze sa to v literature aj medzi zberatelmi oznacuje ako denar je mi jasne.
otazkou je, nakolko je to opodstatnene.
jacisin76@yahoo.com
Áno toto je zložitejšia otázka. V článku o Šurianskom poklade píše pán Hunka na strane 188, že Redwitzove mince mali v banáte Severino nahrádzať klasický Žigmundov denár so štvrteným štírom s orlicami a pruhmi.
Na strane 202 rozoberá prerazbu na quarting, kde uvádza, že v poslednom období razby Redwitzových mincí sa ich hodnota blížila quartingom.
Tak a potom si vyber... 😉
Mne z toho vyplýva, že sa začali raziť Rumunsku ako viac-menej strieborné denáre a po odchode Redwitzových vojsk sa ich razba presunula do Horného Uhorska, pričom klesajúcou kvalitou sa približovali quartingom.
ja sa na to pozeram nie z pohladu dnesnych akademikov,
ale ako dobovy zoldnier,
ktorym boli tieto peniaze prioritne urcene.
a poviem ti tak -
bud mi ich das 4 na denar, a zaplatis ma podla prava,
alebo ma zaplati niekto iny🙂)
toto proste ako denar nevyzera ani nahodou. pre vojaka je to quarting.
jacisin76@yahoo.com
No tak to chce úplne iný level empatie 😃
Možno takto...Redwitzovi vojaci boli z rádu nemeckých rytierov, ktorí zrejme len prešli cez uhorské územie do Rumunska, kde by som povedal, že obiehali mince, ktoré sa viac podobali na razby Mirceu ako na Žigmundove. Podľa tohto vzoru začal raziť aj Redwitz a kurz mohol byť viac-menej 1:1. Po čase boli stiahnutý do Uhorska, kde už obiehali mraky medených quartingov, takže moc na výber nemali. Toť moja hypotéza...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.