Moderátoři: smith
Zaregistrován
12. 1. 2010
nerva: ja je jen oplachnu ve vode a nic takoveho jsem nikdy nepozoroval...
Zaregistrován
29. 8. 2007
každopádne dúfam že tie kapsle už budú Ok, pretože ak to aj v nich začne zelenať už ma asi porazí a dám sa radšej na známky 🙂
Zaregistrován
27. 12. 2010
Chtělo by to číst originál a ne kopie ;-)
Jan Bukvic, ČIŠTĚNÍ A KONZERVACE MINCÍ
kapitola ČIŠTĚNÍ A PATINOVÁNÍ MINCÍ A MEDAILÍ PODLE JEDNOTLIVÝCH KOVŮ
stránka 27, bod 10.
napsal/a:
Vyčištěnou minci musíme dokonale několikanásobně opláchnout vodou a následně vyvařit ve vodě destilované, abychom i z mikroskopických dutinek odstranili zbytek čistícího roztoku, který by později mohl sám působit škodlivě. Potom minci dokonale vysušíme.
Pokud je potřeba jiné neutralizace, píše se to při použití dané lázně.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
9. 3. 2010
Vďaka za upozornenie :-)
Zaregistrován
23. 3. 2009
xstancl1: S mýdlem je to ještě zajímavější. Částečky mýdla se jedním koncem lepí na tuk a druhým koncem na vodu. Až obklopí částečku tuku (špíny) a ta pak může odplavat ve vodě! I to snižování povrchového napětí je důležité.
Zaregistrován
12. 8. 2006
Teda, mince jsem po čištění v kys. citronové vždy neutralizoval jen mýdlem a vlažnou vodou a zatím - musím zaklepat - vše OK. Mýdlo minci pěkně odmastí a pak tvoř se patino ... ;-)
Zaregistrován
1. 10. 2008
dědek napsal/a:
xstancl1: S mýdlem je to ještě zajímavější. Částečky mýdla se jedním koncem lepí na tuk a druhým koncem na vodu. Až obklopí částečku tuku (špíny) a ta pak může odplavat ve vodě! I to snižování povrchového napětí je důležité.
Hustý! Já si už pamatoval jen tu část s povrchovým napětím... 😁
Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“
Zaregistrován
1. 10. 2008
Takhle jsem to naposled dělal taky (20. století) a začaly oxidovat jen mince s velkým poškozením, např. rýhami a to právě v těchto místech... Ale zase to byly mince s nižším obsahem stříbra, takže to mohlo být i tím.
Mám ale dotaz:
Jak postupujete při ukládání křehké drobotiny? Řekněme třeba, že jsem spokojenej s tím, jak mince vypadá (patinou) a hodlám ji jen uložit do plat (třeba MBS)? Taky je jen omýváte mýdlem od potu atd.? Potom v rukavičkách uložit a konec? Docela se bojím na ty drobáky šahat a mydlit je v ruce.
Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“
Zaregistrován
9. 3. 2010
Osobne si myslím, že v podobných prípadoch je riziko používať rôzne kartáčiky, ktoré doporučuje literatúra. V podobných prípadoch by som použil školský štetec a "mydlil" pomocou neho. Ja ho používam pri čistení moderných hliníkových mincí v TOP kvalite, aby som zabránil narušeniu vrstvičky oxidu hlinitého, ktorý mincu chráni. Ak sa použije tento školský štetec s citom tak by sa snáď nemalo stať nič nepríjemné.
Zaregistrován
12. 8. 2006
To xstancl1: ta oxidace ale nebyla s největší pravděpodobností způsobena kyselinou ;-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.