To s vámi plně souhlasím, jen jsem měl na mysli to, že všude cpou to že je inflace a peníze na účtu se znehodnotí a při investici do drahých kovů a do různých sběr. předmětů jim ochrání peníze před znehodnocením, což není vždy pravda 🙂 A k těm stovkám vůbec nechápu jak se bankovka za stokorunu mohla za tak krátký časový úsek zhodnotit cca 12x-25x 😃 Proto si myslím že je to bublina která praskne ale samo že nevím.
I já to beru jako investice a doufám že za pár let za to popř. dostanu víc než jsem do toho vložil. Ale kdo ví🙂
Běžný sběratel si doplní do své sbírky jen pár kusů s přítiskem, zbytek přenechá investorům, kteří to v budoucnu nebudou mít komu prodat, jedině s velkými ztrátami!
Ano, vše ukáže čas, jestli to byla dobrá investice? Za mne jedna z nejhorších v notafilii a to může 100x ČNB vydávat přítisky, nebo ty hnusné výroční "bankovky"! Než do tohoto investovat peníze, to raději koupím lepší stavy např. v I.emisi, to mi dává smysl! Tyto novotisky jsou jen na kšeft s podporou ČNB!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
No já původně myslel že to bude na památku nebo jako zajímavost, ale momentálně je to velký kšeft :-) No jsem z toho zmaten, chtěl jsem do toho krásného koníčku investovat pár peněz ale už vážně nevím do čeho, abych to nevyhodil z okna😃
S přítiskem mám jednu ve sbírce a tu hnusnou oranžovou 100 Kč, si v životě nekoupím a následující nominály také ne! Jedině snad kopie za 50 Kč.😁
To je vše uměle vyvolené, aby se ceny držely vysoko, přitom to nemá vůbec takovou cenu, ale nebudu to nikomu vymlouvat! Sběratelé si je už pořídili do sbírek a zbytek bude létat mezi investory, aby cena neklesala, ale jednou to udělá bum a kdo bude mít Černého Petra, ten zapláče nad svou investicí!😲
Ale toto není sběratelství, to je jen investování. Sběratelství je běh na dlouhou trať. Myslet si, že koupím pár bankovek a za pět let vydělám na nich xy%, to většinou končí velikým zklamáním!
To si většinou myslím, že kdyby to projedl a propil, tak udělá lépe.😁
Dnes jsem osobně předával jednu stovku s přítiskem, kterou si u mě někdo vydražil na Aukru (za cenu, kterou bych za to já nikdy nedal). Pán přijel, sbalil UNC bankovku do malé taštičky, ve které už měl nějaké věci. Tvrdé desky neměl ani nechtěl, i když jsem mu je nabízel, stačil mu obyčejný plastový obal. Co k tomu dodat?
ad "investiční sběratelství," na youtube mám oblíbený kanál "Burkina2011," což je majitel jedné z nejlepších veřejně prezentovaných notafilických sbírek a ten vytvořil krásné analytické video, jak se za 40 let (ne)zhodnotily světové bankovky, vydané/obíhající v roce 1980. Je to cca 30 min v angličtině, ale myslím si, že to velmi stojí za shlédnutí.
Zde: https://www.youtube.com/watch?v=WonervTdU74
Výsledek: prakticky jakýkoliv investiční nástroj, včetně držení peněz na průměrně úročeném běžném účtu (v USA), vycházel mnohem výkonněji. Já tedy sbírám čistě pro radost a případný zisk bude jen (neočekávaná) třešnička na dortu...
No já bych k tomu dodal to, že nejspíš má více peněz než sběratelské vášně :-D
Všeobecně mají nejspíš lidé přebytek peněz, když tak přeplácejí, ale to je asi každého věc, pro vás jako prodejce jedině dobře🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.