13 stupňů UNC? Hmmmm, chtěl bych je vidět při práci, když to rozlišujou...
Když jsem to poprvé četl, tak jsem konečně pochopil, proč vydražím bankovku UNC a přijde mi s nějakými defekty😁 Do té doby jsem byl hloupý začátečník, který si myslel, že UNC je perfektní stav....
eminka3 napsal/a:
čo ma vlaste skrite ČNB
a myslim že to patry tiež do hystorie našich bankoviek
Eminka nie som puntičkár, ale toto ? 😲
Nechceš vybaviť doučovanie ? 😁
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
No, asi začnu prodávat bankovky dle stupnice "Paper Money Guaranty" - jak jsem tak zběžně koukal na stavy co mám doma, tak podle Bajera by to byly 1 - 3, v rámci PMG bych se vešel do UNC - aUNC🙂
Ta 50 je opravdu hodně divoký stupeň - jenom aby se někteří chytráci prodávající aUNC nezačali obhajovat tím, že jedou podle téhle stupnice! (Stejně začnou - chtělo by to vymyslet nějakou univerzální protiodpověď). Mimochodem, když jsem to studoval, je tam hodně odkazů na "centering", což musí být určitě kvůli množství všelijakých obskurních US Obsoletes, takže aspoň v něčem jsou ti amíci nevinně. Ale jinak je to krásná ukázka politické korektnosti: stupeň 4 je místo "rubbish" nebo "waste-sheet" označen jako "good". 😆
Škoda, že třeba v posledním Bajerovi nejsou srovnány všelijaké stupnice zachovalosti a pořád se traduje to, co je už v prvních vydáních: N = UNC, 0 = aUNC, 1 = XF atd. Všimněte si třeba stupně 40 (=XF): 3 přehyby ale "little, if any, circulation". Naprostá nekompatibilita!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.