Moderátoři: smith
Zaregistrován
18. 1. 2010
zajímavý kus-původně koupený asi v roce 1998 u Lanze-v případě zájmu mohu přesněji dohledat
Zaregistrován
16. 2. 2008
Hezká. Mně se líbí že nominál tam nenapsali ale iniciály mincmistra jsou pěkně výrazně skoro jako nejdůležitější údaj na minci.😋
Zaregistrován
6. 7. 2009
denary napsal/a:
zajímavý kus-původně koupený asi v roce 1998 u Lanze-v případě zájmu mohu přesněji dohledat
samozrejme dalsi informace k tomuto konkretnimu kusu velmi rad uvitam
vsak take Karel VI. nasledne jejich pouzivani na radu let omezil
Zaregistrován
8. 12. 2009
Měl bych menší dotaz pro znalejší - mají ty značky na pražských grešlích (tečka, mušle, kytky,...) nějaký hlubší význam?
Obrázky:
Zaregistrován
6. 7. 2009
Techto odlisnych znacek jsem si take vsiml, odlisne jsou i na aversu mezi zemskymi znaky - vetsina jich je popsana a vyobrazena v katalogu razeb prazske mincovny k vystave v Muzeu hl.m.Prahy v r.2009. Jestli mely nejaky vyznam ale netusim, duvod k odliseni jednotlivych serii jako treba u Ag minci zde nebyl.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Nemohla to být značka rytce?🙄
Zaregistrován
3. 2. 2011
Pan Kučera ve svém příspěvku (číslo 60) psal o nouzových ražbách mincovny Praha při obležení Prahy pruským vojskem a taktéž se zmínil o vzácnosti těchto ražeb, což dokazuje aukce "Meister & Sonntag - Auction 17 - 3-4 June 2013", položka 1238, kde se vydražil tento skvost za cenu 460 € + poplatky.
Obrázky:
Zaregistrován
18. 1. 2010
ten jsem si koupil já a vypadá výrazně lépe.vyděl někdo z vás 3 krejcar k obležení?
Zaregistrován
6. 7. 2009
Dnes se nebudu zmiňovat o raritních mincích z pražské mincovny dražených na poslední aukci firmy Aurea Praha jejichž mediální prezentace je již dostatečně zviditelnila, ale naopak se budu věnovat jedné na první pohled běžné minci která se rovněž v této aukci objevila a větší pozornost nevzbudila. Možná níže uvedené informace mohou být zajímavé pro vydražitele zmiňované mince.
Po přerušení ražby XV krejcaru v českých mincovnách za vlády Josefa I. byla jeho ražba v pražské mincovně poté obnovena za vlády Karla VI. Literatura rozlišuje tyto XV krejcary na 2 typy lišící se na reversu provedením prsního štítku s českým lvem. Běžnější typ (Halačka 1820) má korunovaný, pozdně gotický prsní štítek. Méně se vyskytující typ (Halačka 1821) s korunovaným štítkem srdcovitým známe s letopočty 1737, 1738 a 1740 existujícími paralelně s typem Halačka 1820.
Typ se srdcovitým štítkem byl původně uváděn v literatuře pouze s letopočty 1738 a 1740, teprve na aukci ČNS Brno č.129 před více jak dvanácti roky byl zaznamenán první výskyt ročníku 1737. Na to posléze reagoval Ivo Halačka jeho zařazením do Dodatků č.I. Podruhé se tento typ a ročník objevil na aukci Nummus Olomouc 17.2.2002, zde se ale jednalo o stejný exemplář jako na brněnské aukci (viz níže uvedené foto). Třetí výskyt na trhu byl až po dalších 11 letech na aukci firmy Nummus Praha č.60 kde se již ale vyskytl druhý známý kus. A konečně naposledy se objevil v letošní prosincové aukci firmy Aurea Praha, a to tentýž exemplář jako na předchozí zmiňované aukci firmy Nummus Praha.
Evidovány jsou tedy zatím čtyři výskyty na volném trhu kdy se ale jednalo pouze o dva odlišné kusy. Při bližším prozkoumání obou exemplářů je rovněž zajímavé že byly raženy stejnými razidly aversu i reversu.
Občas uváděné slovní spojení „literatura neuvádí“ v popisu položky z aukčního katalogu nemusí být vždy synonymem pro skutečnou mimořádnou vzácnost konkrétní mince. Často po dosažení výjimečné aukční ceny takovéto mince se v rychlém sledu objeví na trhu ještě několik dalších exemplářů kdy prodejci očekávají podobné cenové zhodnocení. Toto však není případ uvedeného XV krejcaru 1737 se srdcovitým štítkem, kdy i přes poměrně vysoké dosažené ceny v aukcích firem Nummus Olomouc a Nummus Praha se více jak dva popisované exempláře na volném trhu nevyskytly.
Karel VI., XV krejcar 1737, mincovna Praha, mincmistr Ferdinand Scharff
literatura:
I.Halačka - Vládní mince zemí Koruny české - typ 1821
soukromá sbírka
Obrázky:
Zaregistrován
7. 7. 2010
Oni tam tomu nerozumí, já jsem koupil "za hubičku".😈 😈 😈 😈
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.