Zaregistrován
6. 7. 2009
Většina sběratelů s československými mincemi začínala zejména před rokem 1989 kdy skoro žádný oficielní trh s mincemi v Československu neexistoval. Do ČNS se nebylo snadné dostat, zájemce čekal na členství řadu let, prodejen bylo pár, občas nějaká ta burza. Na druhou stranu tehdejší pamětní mince (ne proof) se daly v den vydání zakoupit v SBČs za nominální hodnotu takže si je často pořídili i nesběratelé. Kdo to nestihl v den vydání v bance tak už za ně později na trhu platil násobek nominální hodnoty. Ti co si je takto pořídili do sbírky mimo banku a ČNS, tak později silně prodělali když ČNB kolem roku 2000 hodila na trh své zásoby a jejich ceny tak na trhu rapidně klesly. Pamětní mince do r.1992 standardní kvality byly navíc raženy ve vysokých nákladech, současný trh je jimi zaplaven a žádné výrazné cenové zhodnocení se nedá očekávat.
Opačný trend naopak vykazují československé prvorepublikové oběhové mince, ovšem pouze v top stavech.
Zaregistrován
19. 1. 2015
Avenger
Není zač. Rádo se stalo.
Pokud jde o cenu mince ve sbírce nebo samostatně, obávám se, že to není pravda. Sbírku koupí někdo výjimečně - a pokud, tak za "množstevní slevu". Logicky chce sběratel sbírat - tedy kompletovat po jedné a to, co je už zkompletováno, ho nezajímá. Koupí to buď kvůli výhodnosti, nebo kvůli pár věcem a zbytek prodá.
A pokud jde o PM do roku 93, tak b.k. se dnes prodávají za cca 100 Kč. Což je hrůza, koupil-li je někdo za 80,- Kčs v roce 1985. Prodává je dnes tak za zlomek nákupní ceny!
Ceny mincí do roku 2006, než začala "inteligentní" ČNB razit PROOF ve větších nákladech než b.k., jsou ještě jakž takž ovlivněny vzácnonstí - je-li "Tenisu" 1150 ks, je to jiné, že když je mince 12.000 ks. Zvlášť, když šlo u některých skoro vše ven (Normandie). Ale od r. 2006 jsou náklady vysoké a cena jako u rohlíků. Čili tady bych růst taky moc nečekal. Těžko poradit. V každém případě - pokud bys začal sbírat PM, nejdřív se zeptej, zda jsem se nerozhodl ty svoje kousky prodat a přejít jinam - nechal byt Ti je za férovky, abys nepřišel o pracha někde zbytečně hned na začátku.
Ale zatím to neslibuju - třeba se rozhodnu to naopak dokompletovat. Sám nevím - jsem před tebou jen o jednu lekci. :-)
Zaregistrován
29. 1. 2015
Filozof
A ted jsme u toho🙂 Kdyz nad tim ted premyslim, tak me taky nelaka koupit si od tebe uz sesbirane mince🙂
Prosel jsem mince, ktere doma mam a taky jsem dneska venoval asi 10hodin cteni ruznych clanku na webu... asi zkusim nakompletovat PRVNÍ REPUBLIKU a uvidím jak to pujde... pak se rozhodnu co dál... Pokud mě budou stále lákat PM, tak zkusim 1945 až 53, tech je jenom 8 tak je to sranda🙂
Zaregistrován
19. 1. 2015
Avenger (co to jméno znamená?)
:-)) No vidíš - správně tu logiku cítíš. :-)
Já jich mám sesbíráno pár, takže bys mohl dál doplňovat a hlavně bys měl záruku férové ceny a 100% stavu - vybíral jsem dlouho.
Ale asi máš pravdu - spíš to už dokompletuju a pak si dáme spicha a porovnáme sbírky - kdo co sehnal v lepším stavu, ju?
A propó - kdybys sehnal 2 hezké exempláře 10 Kč 1933, jeden si zamlouvám. :-)
Zaregistrován
19. 1. 2015
Avenger
Mimochodem - asi jsi už pochopil/přečetl , že nemám možnost být v ČR na burzách. Tak kdybys někde viděl v dokonalém stavu tyto mince:
5 Kč 1928 dlouhá vlnka
5 Kč 1930
5 Kč 1931
20 Sk 1939 Tiso
50 Sk 1944 Tiso
50 Kčs Pam. Osvobození 1955 - obě varianty
100 Kčs Pam. Osvobození 1955 - obě varianty
10 Kčs Pam. 20 let SNP 1964
ty bych bral na doplnění. Ale jen 100% stav za férovou cenu.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Mstitel
Zaregistrován
19. 1. 2015
turtleoverhead (sakra - nemůžete mít nějaké normální nicky??)
:-)) Tak to jsem si dal. Teď se mi pomstí. :-))))
Zaregistrován
29. 1. 2015
:D seě jasnej... Avenger se ti poavengeruje😃
Z toho seznamu co si Filozofe psal tak zatím vlastním pouze 5 Kč z roku 1930... ostatní mě teprve čekají🙂
Hod mi semka mail a můžeme napsat na mail ať to nezahlcujeme tady...🙂
Zaregistrován
19. 1. 2015
h.starecek(a)seznam.cz. jinak mi můžeš říkat i Honzo. :-)
Zaregistrován
9. 9. 2013
Dobrý den, na nějakém webu jsem viděl mince 1, 3, 5, 10 hal. Bylo uvedeno mincovna Kremnica a Leningrad. Jaký je rozdíl mezi nimi, jak se to pozná. Nevím, zda to již někdo tady vysvětloval, ale nemohu nic najít. Našel jsem pouze rozdíly u 25 hal. Děkuji
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.