Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
20. 7. 2007
Co se týče druhého kousku: podle jazyka lva, malé řady měsíčků na krku lva, koruny a opisu x Wladislavs secvndvs to odpovídá Há XV. (u nás máme jeden kousek pod číslem vj_34). Na foto úplně přesně není vidět, zda-li je za zády lva tečka, jako jsou tečky u ocasu. Koukni přímo na minci. Měla by tam být.
Zaregistrován
12. 10. 2007
:) Myslela jsem si,že to bude on,ale ten lev mě zmátl, na web.PG má 4+4 a ten můj mi je zřejmě 3+4 a lev mi příjde,že kouká nahoru,že mu koruna zasahuje do znaménka a to se mi zdá taky nějaké posunuté, ale bude to on.
U druhého ta tečka na groši za zády lva opravdu není,jinak to zřejmě bude on.
Dík Pehu.😉
Zaregistrován
20. 7. 2007
No u druhého groše Háková tento typ bez tečky za zády lva nezná.
Není možné, že by tohle byl zbyteček po té tečce?
Zaregistrován
12. 10. 2007
Peti,mám v ruce lupu a ať koukám,jak koukám,je tam takový jakoby to patřilo k hřívě,přirovnala bych to ke špičce měsíčku,ale že by tam byl sebemenší náznak tečky,to mi vážně nepříjde.Tento groš mám z Polska,třeba tam vážně nemá být. Já bych skoro přísahala,že to tečka není.
Zaregistrován
20. 7. 2007
No pak to přesně zařadit podle Háskové neumím. Podle mě Hásková nemá kombinaci takového lva a opisu
x Wladislavs secvndvs.
Chtělo by to kouknout do Táborského pokladu.
Zaregistrován
12. 10. 2007
Ten mám,tam toho opravdu na výběr je😳 , jak budu mít víc času,mrknu na to. Děkuji🙂 .
Zaregistrován
20. 7. 2007
Taky se tam v dohledné době kouknu. Dám vědět, jestli něco najdu.
Zaregistrován
12. 10. 2007
Zdravím,....tak tu mám takový zvláštní pražský groš Vladislava, prodejce-znalý numismatik jej prodával jako groš Ferdinanda,podle mě je to jasný Vladislav..i mistr tesař se někdy utne😎 ...,jenže ten Vladislav viz foto ten menší je zvláštní tím, jak je mince velikostně oříznutá a ten zprznělej ocas🙄 ....ještě,že byl tak levnej🙂 ,nechám si jej zřejmě do sbírky,jako kuriozitu. 😉 Jen mi někdo řekněte,jestli se s takto oříznutými grošemi setkáváte často?🙄
Zaregistrován
7. 10. 2006
také mám jednoho hodně oříznutého Vláďu😉
Zaregistrován
9. 7. 2007
Ahojte,
oříznuté PG Vladislava se objevují poměrně často. Nejčastější jsou z nálezů v západních Čechách, což kdysi dokonce přivedlo J. Ječného na myšlenku, že se groše takto upravovaly, aby odpovídaly hmotnosti batzenu (čtyřkrejcaru), který byl v té době běžný v Německu. Myslím, nepamatuju si úplně přesně a nemám čas to teď hledat, že dokonce Ječný zašel ve svých spekulacích tak daleko, že uvažoval o ražbě zlehčených PG v Plzni na základě mincovního privilegia 1507... nebo to byl Neubarth? To je jedno, každopádně je to hloupost, ale svědčí to o poměrně značném výskytu ořezaných PG. Přestože je cíleně nevyhledávám a nechávám si v tomto stavu jen vzácnější varianty, mám už taky 2.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.