Zaujala mě jedna probíhající aukce (nebudu jí dělat reklamu, každý beztak víme, o jakou jde) na vzácnou sérii běžné bankovky v příšerném stavu - viz obrázek. Osobně na série nesbírám, takže mě tato aukce nechává naprosto klidným, ale chtěl bych znát názor ostatních. Jestliže se dostanete k něčemu takovémuto ovšem v tomto bídném stavu, berete nebo necháváte ležet? Jiný příklad můžou být např. vzácné série 5Ks/1945.
Obrázky:
šrotové stavy pouze dokumentačně a pokud jen u vzácných variant(průsvitky, série, číslovače...), pak musí být velmi, velmi levné... (zde pokud bych sbíral ČSR a neměl ji tak cca za 200-500Kč podle nálady a dalších nákupů)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Tady je to otázka. Je mnoho sběratelů, kteří to sbírají na série. Řadím se mezi ně. Kdybych ji neměl, tak bych o ni bojoval, dokonce jsem si přihodil, ale už jsem za limitem. Je nás dost, kteří nemají na vzácné bankovky v krásných stavech, viz tento příklad. Takže si osobně myslím, že o ni bude vcelku boj, i když stav je opravdu žalostný.
Ono ta moje otázka trochu souvisí s jinou, na kterou také neexistuje jednotný názor: Pokud je neperforovaná těžko dostupná a perforované je všude plno (typicky poukázka 1000K 1944 nebo - a to už je extrém - 2000K), dáte přednost perfektnímu (běžnému nebo bankovně vzorovému) perforovanému kusu, nebo zařadíte do sbírky takový neperforovaný, ke kterému se dostanete (takže např. i tak bídný stav jako na obrázku)? Tady za sebe říkám, že raději perforovaný kus než neperforovaný, pro který už nestačí přísně vykládaná stupnice N-0-1-2-3.
majkl napsal/a:
Ono ta moje otázka trochu souvisí s jinou, na kterou také neexistuje jednotný názor: Pokud je neperforovaná těžko dostupná a perforované je všude plno (typicky poukázka 1000K 1944 nebo - a to už je extrém - 2000K), dáte přednost perfektnímu (běžnému nebo bankovně vzorovému) perforovanému kusu, nebo zařadíte do sbírky takový neperforovaný, ke kterému se dostanete (takže např. i tak bídný stav jako na obrázku)? Tady za sebe říkám, že raději perforovaný kus než neperforovaný, pro který už nestačí přísně vykládaná stupnice N-0-1-2-3.
Když píšeš o poukázce 1000K 1944, tak tu mám perf. ve všech sériích(AA,CK TA) a neperf. jsem koupil ve stavu +3(neperf.TA) a jsem za ní rád, protože to byla náhodná a fin. dobrá koupě! Ono totiž sehnat s.TA je celkem problém i perforovanou ve stavu UNC!
Bankovka 2000K neperf. není zase pro mě prioritou, tak když se někdy časem objeví výhodná koupě(jakýkoliv stav) ji koupím! A když ne, tak se svět nezboří!😉
Jsou bankovky, na které prostě někteří z nás finančně nedosáhnou a musí mu stačit jen kopie! Většina z nás ví, o kterých píšu, protože se objeví párkrát za život a každý máme nějaký fin.strop!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
neperforovaná 5000/1919 ? 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.