Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zdravím zde přítomné, potřeboval bych pomoc s určením tady toho grošíku. Ať na něho koukám ze všech stran tak vždy dospěji k závěru XXI.c/-. Tam, ale Hásková nemá uvedenou variantu s křížkem v opisu WLADISLAVS SECVNDVS. 😐
Obrázky:
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
Grosik je bohuzel silne nedorazeny a take otrely takze urceni je obtizne. Revers se lvem bych videl take na typ XXI, ale variantu c vylucuji (v opise mezi DEI GRATIA vidim dvojici krizku a ne dvojici tecek a take o teckach v mezerach mezi liliemi koruny nejsem presvedcen). Navic Haskova uvadi u variant s teckami uvnitr koruny vzdy opisy s teckami jako rozdelovacimi znamenky aversu. Spise bych tedy rekl ze v korune budou krizky a avers bych proto videl na XXII.a/2,3. Ale je to jen muj nazor, mohu se samozrejme mylit.
bohužel nedoražení je místy dost výrazné, tak to budou jen spekulace
někdy mi přijde že v koruně je tečka jindymi to přijde že křížek - ale mohl by být i trojlist spojený dole s obloukem v obruči koruny ?
pak třeba XXI.b/1 ?
a mám tu také jeden celkem zajímavý groš Vladislava
lev typ XXIV.
koruna má tvar posledních korun Vladislavových grošů - od XXIV. c
ale nad korunou jsou 3 tečky - Hásková nezná
odlišnosti jsou i u rozdělovacích znamének na počátku rubního opisu - krajní ornamenty odpovídají zřejmě var. c/3 či d/6, ale mezi nimi není kroužek (d/6) či kroužek s tečkou (c/3), ale 4 tečky do kosočtverce - Hásková opět neuvádí
obdobný kus (nakolik lze z nepřiliš kvalitních fotografií posoudit) - jsem našel v katalogu táborského pokladu - v knize na str. 230, mince inv.č. 11055
také má korunu se třemi tečkami a stejná rozdělovací znaménka na počátku rubního opisu, ale na líci mezi DEI a GRATIA a mezi REX a BOEMIE místo dvou kroužků má dvě tečky - takže také trochu odlišný
Obrázky:
Take jsem uvazoval nad XXI.b/1 ale spodni cast koruny mi tam nejak nesedela.
Ta XXIV. je opravdu zajimavy grosik, je videt ze u techto poslednich typu je jeste "pole neorane"
Přesunuto ze spatne sekce:
Misak33 napsal/a:
Omlouvam se, ze to pisu sem...Mohl by mi prosim nekdo pomoci s urcenim techto dvou grosiku? Dekuji.
Obrázky:
Bigger napsal/a:
Já bych prosil o přesunutí tohoto příspěvku od Misaka33 do sekce Vladilava II.
Rád bych se pokusil o určení, ale zrovna trošku předělávám obyvák....tak netuším ve které hromadě to mám.......Snad pomůžou jiní....V celku ale slušné groše....líbí se mi....
Misak33 napsal/a:
Znovu se omlouvam jestli je to ve spatnem tema...kdyztak to prosim presunte jak pise Bigger.
Bigger napsal/a:
Jako o nic nejde Mišáku, ale je v tom pak bordel...... 😉 Nic ve zlém..... 😋
xjert01 napsal/a:
Prvni bych zbezne tipoval na XI.a/7.
xjert01 napsal/a:
Druhy XIII.d/1 nebo d/4. Bez zaruky...
Kucera napsal/a:
U prvniho jsem si musel revers se lvem zvetsit aby byla videt poradne hlava a souhlasim s xjert01 - XI.a/7
Misak33 napsal/a:
A je to tedy Vladislav II. ano? Dekuji vsem za pomoc.
Kucera napsal/a:
U druheho to taky vidim jako xjert01, neni videt je-li neco pred WLADISLAVS
Kucera napsal/a:
Ano, prvni XI.a/7 je razba z let cca 1479-1494, druhy z cca 1502-1509
Misak33 napsal/a:
Velmi dekuji!
zda se, ze smazanim prispevku zmizely i obrazky. prosim Misaka33 o znovunahrani za prispevek,ja pak posunu tento, at je to chronologicky. bohuzel jak presunout prispevky nevim, takze je to jen prekopirovane.
takze je to opraveno. prispevek s fotkami za timto prispevkem musi zustat - jinak by to zmizelo i v predchozim, presouvat je to zbytecne, zas by nemely logiku ty poznamky. 😆
Snaha se cení Olivere... 😉
Tady jsou obrazky.
Obrázky:
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Oliver: takhle to je v pohode. Dik...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.