Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

Vytvořeno:
10. 2. 2025, 16:41

Tak svůj malý laický exkurs zakončím sériemi královny Elisabeth II, 1952-1958.
Že jsem se začal hrabat v Anglii, za to může právě Elisabeta, protože v loni o prázdninách jsem začal loupat skart, který jsem dostal. Strašně moc právě těchto známek. Původně jsem to chtěl jenom trochu projít a doplnit si mezery v albech co mám, ale výsledek mne příliš neuspokojil. Jedno z albumu, které mám je zasklené DAVO, jsou to pěkná alba s emblémem, ale na serie barev, či WZ zde není prostor. A způsob, který jsem puvodně volil u těchto serií byl zařadit kopfstehend a liegend pod čistou normální známku. Výsledek, že člověk pak netuší, co je vespod.
Viz foto:

Popis obrázku

Jinak tyto hlavní 3 serie, lišící se wz 20,21,22, je k rozpoznání vteřinová záležitost. Tento pojem si pamatuji zpětně z vš, kde profesor trestního práva s oblibou říkal, pánové, u mě je zkouška bez trápení. Vteřinová záležitost. Bud umíte a stačí vám pár slov, nebo letíte. A opravdu to tak dělal. Snad s vyjímkou mé osoby, protože jsem byl stejně starý a povídali jsme si dost dlouho místo o právu o lovu štik ve Finsku. Ale zpět k filatelii.
Poslední dny jsem dotřidoval ty zásoby odlepené prázdninách. Vždy jsem si dal na stul hromádku, aby to nepadalo na zem a rozhazoval do 3 skupin.

Popis obrázku

WZ 20,21 je většinou vidět. Co nebylo vidět byl většinou wz 23, nebo špatně čitelné předchozí.

Popis obrázku

Popis obrázku

Následně jsem vzal právní serii, pak druhou a propátrával lépe zdali je nějaká odruda, na něco byl třeba benzín. No a třetí serie, tam jen vzácně je vidět postavení korunky , takže vesměs benzínek. Při tom jsem ještě dával stranou známky s černými pruhy na zadní straně, to je Naphthadag Aufdruck.
Po takto již do jednotlivých druhů známek v každé serii jsem nakonec začal zařazovat do zásobníku a při této konečné ještě po seřazených 5-7 známkách kontroloval a vyřazoval Phospor-aufdruck.
Pro moji potřebu a současnou trpělivost to takto postačuje a myslím každému s malou praxí v anglických známkách. Kdo by chtěl víc, může ještě začít pátrat po DV a poslední serie je specielně rozdělená na fosforový potisk přední strany / viz foto/.
Pár obrázků.
Takto jsou vylepeny známky v předtištěném albu:

Popis obrázku

a takto má každá serie pak další, většinou dva listy speciálky:

Popis obrázku

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

Vytvořeno:
11. 2. 2025, 14:48

Ještě doplním, je spousta známek královny Elisabeth v rámci kolonií. Také jsou serie známek královny v této době pro každou regionální oblast, tedy Mann, Wales, Guersney, Jersey..

Ale těch je pár a nejsou v nich tak rozsáhlé varianty.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 11. 2. 2025, 14:49
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

Vytvořeno:
14. 2. 2025, 18:29

U známek Británie si člověk prochází určitými vnitřními pohledy. Například na skutečnost, že od určité doby je co známka, to malá ikona královny. Já sám jsem po stupem času na to koukal pozitivně, časem negativně. Trochu jsem maloval, i nějaká výstava, proto jsem byl spíše skeptický.

Ale jak člověk víc a víc tu destinaci "dělá" , poznává, tak si ji sžívá.

Nyní mám pocit, že řada známek, nad kterými jsem ohrnoval nos, se mi dnes výtvarně líbí a říkám si, no to se povedlo.. Na jednu stranu mi to křičí takovým nevkusem, na druhou stranu se mi lo tíbí.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

Vytvořeno:
18. 2. 2025, 16:09

No když jsme u pajduláka sněhuláka, v tomto období začíná rozvoj tiskařských technik a zejména fosforu. U prvních edic jsou známky s fosforovým proužkem velmi cenné, pak to pomine. Na vyjímky.

Fosforové proužky jsou vesměs poměrně dobře vidět.

Ovšem v řadě případů prostě nejsou vidět :

K determinaci pak je nutné UV. Ovšem běžné lampy mají střední rozsah, tedy 356 Nm, ale na tyto potřebujete krátkovlné UV 245Nm . Nechtěl jsem kupovat jen kvuli tomuto drahé zařízení, tak jsem si z alibaby objednal jen zářivku za 1usd včetně dopravy.

V některých albech jsou pro tyto známky zvláštní listy :

Já jsem si ve svém systému prostě vytiskl stejnou stránku 2x a je to:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.