Moderátoři: numismat, smith

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 11:18

Deníky mají především morální hodnotu pro rodinu. Pokud takový deník někdo zpracuje a vydá knihu to je to, co na našem trhu chybí, pár pokusů a celkem úspěšných již bylo realizováno. Ale známe i válečnou poezii F. Šrámka i dalších renomovaných umělců. Výtečný je E.E. Kisch se svoji knihou : "Vojákem pražského sboru" I. vydání. Případně Kopta se svoji prací 3. rota a další.Rád se k tomu vracím. No, ale asi takto. Zde se dohadujete o ceně a to je hrozně relativní. Tyto věci se nedají ocenit. Řekl bych, že právě deník obyčejného vojáka, který popisuje válku ze svého pohledu je zajímavější, než memoáry generality. Ale zbytečně jsem se rozpovídal. Zde je jasný důkaz proč nelze něco jen tak lehce ocenit ani zde, ani ve faleristice. Mnohdy rodiny deník daruje zdarma a jediná podmínky je vydání knížky. Tak já tedy to handrkování, rádoby odborné posuzování považuji trochu za "kach". Panu kolegovi fandím pokud to neuloží a zpracuje na novelu bych to já klidně dal zdarma.😎

Ladislavaliev@atlas.cz

kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 11:50

Tomuto samozřejmě rozumím a souhlasím Altmanne. Ale tím odhadem ceny 50 - 100 000 Kč se může stát, že takový deník někdo má a Paollinimu by ho prodal, ale když se dověděl , že Paolllini nabízí 5000 Kč až 10 000 Kč, tak si řekne týýý brďo já můžu dostat přinejmenším 50 000 Kč a je to naprostý nesmysl. Tím pádem bude prodávající ve vidině strašných peněz hledat kupce do smrti😃 Já bych samozřejmě po svém předkovi nic neprodal, ale jsou lidé kteří s tím nemají problém a když jim tady někdo řekne tak nesmyslnou cenu až 100 000, tak budou poškozeny obě dvě strany --- prodávající neprodá nikdy a sběratel nic nekoupí , přitom jsou to právě sběratelé , kteří zachovávají staré věci pro příští generace. On ten deník tam bude za 50 000 neprodejných ležet 20 let (po dnešním prodejci) a přijde nová generace, která ten deník bez skrupulí vyhodí do popelnice, kdežto sběratel to zachová , já myslím, že tím odhadem 50 - 100 000 Kč dělá Jano sběratelství medvědí službu, pokud to není záměr, jak Paollini nastínil, což si myslím i já.... Tomu Altmanne taky určitě rozumíte , ne ?

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 11:56

Já jasem napsal jen svůj názor, nepotřebuji vysvětlivky, není to o Altmannovi, ale o cenové relaci něčeho a jak se zdá zlobě i závisti někoho. Více se vyjadřovat netřeba.

Ladislavaliev@atlas.cz

kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 12:25

Já jasem napsal jen svůj názor, nepotřebuji vysvětlivky, není to o Altmannovi, ale o cenové relaci něčeho a jak se zdá zlobě i závisti někoho. Více se vyjadřovat netřeba.

Já vím jak to myslíte. Ale není to o mé ...zlobě ..., já Jana samozřejmě nemusím to se ví , ale má reakce byla jen k reálné ceně deníků, která se opravdu špatně určuje (vím, že Vy nepotřebujete vysvětlivky, ale je to i pro ostatní). Já můžu mít metál po dědečkovi , který bych neprodal za 100 000 Kč , protože moje cena je citová ... ale pokud bych byl špatný potomek a nedělalo by mi problém něco prodat, tak cenu 100 000 Kč jen proto, že je po mém dědečkovi by asi sběratel těžko dal , když má třeba cenu 1500 Kč. Moje cena je pocitová, ale reálná sběratelská je jinde. No a stejné je to se vším i s předmětnými deníky, poptávka a nabídka . Teď ... závist .... to se netýká mé osoby ...

Paolllino

Uživatel

Zaregistrován:
29. 3. 2014

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 12:30

Tomuto samozřejmě rozumím a souhlasím Altmanne. Ale tím odhadem ceny 50 - 100 000 Kč se může stát, že takový deník někdo má a Paollinimu by ho prodal, ale když se dověděl , že Paolllini nabízí 5000 Kč až 10 000 Kč, tak si řekne týýý brďo já můžu dostat přinejmenším 50 000 Kč a je to naprostý nesmysl. Tím pádem bude prodávající ve vidině strašných peněz hledat kupce do smrti😃 Já bych samozřejmě po svém předkovi nic neprodal, ale jsou lidé kteří s tím nemají problém a když jim tady někdo řekne tak nesmyslnou cenu až 100 000, tak budou poškozeny obě dvě strany --- prodávající neprodá nikdy a sběratel nic nekoupí , přitom jsou to právě sběratelé , kteří zachovávají staré věci pro příští generace. On ten deník tam bude za 50 000 neprodejných ležet 20 let (po dnešním prodejci) a přijde nová generace, která ten deník bez skrupulí vyhodí do popelnice, kdežto sběratel to zachová , já myslím, že tím odhadem 50 - 100 000 Kč dělá Jano sběratelství medvědí službu, pokud to není záměr, jak Paollini nastínil, což si myslím i já.... Tomu Altmanne taky určitě rozumíte , ne ?

Přesně jak píšeš, nejsem překupník, ale sběratel, který chce deníky zachovat pro příští generace. Hodně lidí již nemá vztah k těmto věcem a raději je vyhodí.
Málo kdo je v dnešní době dá zadarmo do muzea, proto ta nabídka. Setkal jsem se již s několika případy, kdy o deníky svých předků neměli další pozůstali (další generace) v přímé linii zájem, protože je to nezajímá.
Myslím, že je to stašná škoda, protože je to naše historie čím naši předkové tehdy prošli.

kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 12:41

Přesně jak píšeš, nejsem překupník, ale sběratel, který chce deníky zachovat pro příští generace. Hodně lidí již nemá vztah k těmto věcem a raději je vyhodí. Málo kdo je v dnešní době dá zadarmo do muzea, proto ta nabídka. Setkal jsem se již s několika případy, kdy o deníky svých předků neměli další pozůstali (další generace) v přímé linii zájem, protože je to nezajímá. Myslím, že je to stašná škoda, protože je to naše historie čím naši předkové tehdy prošli.

Prozradím Ti tajemství... před cca 5ti lety jsem jel kolem domu a lidi vyklízeli starý dům a vyhazovali věci do kontejneru. No musel jsem zastavit určitě to znáš to prostě jinak nejde, když jsi postižený starými krámy. Kamaráde já s jejich svolením vytahal tři psané deníky legionáře, fotky (300 kusů) a byly tam metály i s dekrety !!!!! No a celé jsem to daroval tomu kamarádovi, já myslel že se vyprsí, když jsem mu to dával😃 Je neskutečný co vše NEZNALÍ lidé vyhodí ..... Jo a kámošovi jsem to fakt daroval a pak jsem se málem vyprsil já, když mi za půl roku přivezl pendlovky , ale atyp secesi což je teda sběratelská lahůdka pro mne. Jo a uniformu stihli spálit😃

Paolllino

Uživatel

Zaregistrován:
29. 3. 2014

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 12:49

Prozradím Ti tajemství... před cca 5ti lety jsem jel kolem domu a lidi vyklízeli starý dům a vyhazovali věci do kontejneru. No musel jsem zastavit určitě to znáš to prostě jinak nejde, když jsi postižený starými krámy. Kamaráde já s jejich svolením vytahal tři psané deníky legionáře, fotky (300 kusů) a byly tam metály i s dekrety !!!!! No a celé jsem to daroval tomu kamarádovi, já myslel že se vyprsí, když jsem mu to dával😃 Je neskutečný co vše NEZNALÍ lidé vyhodí ..... Jo a kámošovi jsem to fakt daroval a pak jsem se málem vyprsil já, když mi za půl roku přivezl pendlovky , ale atyp secesi což je teda sběratelská lahůdka pro mne. Jo a uniformu stihli spálit😃

Ano, právě že to znám!!! 😈
Pozůstalí se s tím prostě nemažou a vše vyhodí jako starou smradlavou "veteš" a tím zničí autentické vzpomínky lidí (vojáků).
Taky jsem zachraňoval veci z kontejneru. 😁

kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

Vytvořeno:
13. 7. 2016, 12:57

Jo Paolllino my i další sběratelé máme tzv. kontejnerovou nemoc, je nevýlečitelná naštěstí není asi smrtelná, ale bohužel je vysoce nakažlivá 😃

tomos

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2011

Vytvořeno:
11. 8. 2016, 20:26

Mam pár zapisnikov, keby to bol písal nejaký generál alebo ozaj nejaká významná vojenská osobnosť tak tam tá cena môže byť ale takto.......😁

paveltra

Uživatel

Zaregistrován:
15. 9. 2022

Vytvořeno:
15. 9. 2022, 00:24

Pěkný den, sháním deník svého předka Jana Trantiny z italské fronty 1. světové války. Před asi 30 lety se ztratil zřejmě přičiněním jedněch příbuzných. Říkám si, jestli se nedostal k nějakému sběrateli, za zkoušku tu nic nedám. Zaplatím za odkup, případně alespoň za kopii.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.