Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Já, když jsem před lety začínala a měla první groše v ruce, tak jsem si myslela, že se to v životě nemohu naučit a byla jsem z toho úplně zoufalá.
Časem, když už se tomu člověk věnuje delší dobu, najde si, v čem se liší různé typy. Nejdůležitější je to určit na typ, pak už se to dohledá dle tabulek. Je to o tom nakoukat hodně mincí. Problém u grošů Václava IV. je, že sice byly raženy v ohromných kvantech ale ve špatné kvalitě. Ze začátku ražby byly mince ještě poměrně slušné. Jedničky a dvojky se dají koupit i pěkné, i když oba typy jsou vidět trošku méně a chce to docela štěstí. Pak už jsou mince většinou poměrně hodně nedoražené a určit je na varianty je téměř nemožné, i když se najdou i pěkné, ale nejsou tolik vidět.
Naopak ražby ražené ke konci vlády se zase objevují poměrně slušně ražené. Lze si počkat na pěknou devítku, desítku i čtrnáctku. Nejběžnější bude typ XIV. ty se objevují nejvíc a mnohdy jsou mezi nimi i velmi pěkné kousky. (na ražby Václava IV.)
Jinak si myslím, že jsi se s tím popral velmi dobře a určuješ to dobře. Takže všechna čest 😉
korunko
Moc děkuju za podporu.
Nejstarší co mám je IV.a/1, ale v hrozným stavu a nejlepší X.a/1 viz. příspěvek #4796.
Kvůli jednomu PG VII.c/2, 4 sem se obrátil na pana Hánu a ten mě psal, že sedmičky sou nejhorší, ale že ta moja je v hodně dobrým stavu. 😎
Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.