Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 08:42

To je dobře, jde Ti to 😉

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 09:05

Já, když jsem před lety začínala a měla první groše v ruce, tak jsem si myslela, že se to v životě nemohu naučit a byla jsem z toho úplně zoufalá.
Časem, když už se tomu člověk věnuje delší dobu, najde si, v čem se liší různé typy. Nejdůležitější je to určit na typ, pak už se to dohledá dle tabulek. Je to o tom nakoukat hodně mincí. Problém u grošů Václava IV. je, že sice byly raženy v ohromných kvantech ale ve špatné kvalitě. Ze začátku ražby byly mince ještě poměrně slušné. Jedničky a dvojky se dají koupit i pěkné, i když oba typy jsou vidět trošku méně a chce to docela štěstí. Pak už jsou mince většinou poměrně hodně nedoražené a určit je na varianty je téměř nemožné, i když se najdou i pěkné, ale nejsou tolik vidět.
Naopak ražby ražené ke konci vlády se zase objevují poměrně slušně ražené. Lze si počkat na pěknou devítku, desítku i čtrnáctku. Nejběžnější bude typ XIV. ty se objevují nejvíc a mnohdy jsou mezi nimi i velmi pěkné kousky. (na ražby Václava IV.)
Jinak si myslím, že jsi se s tím popral velmi dobře a určuješ to dobře. Takže všechna čest 😉

milstr

Uživatel

Zaregistrován:
14. 10. 2008

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 18:33

Díky oběma.
S tím Václavem IV. pořád dost bojuju. Nějaký typ čím začít při určování?
Já začínám na tabulce s kresbou lvů, pak to srovnávám s fotkama. Tam mě to ale kolikrát spíš zmate, než že by mě to pomohlo 😂

"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"

MatesOnd

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2021

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 18:44

milstr
Tak já začínám u koruny, dotažená - nedotažená, pak si sjedu tvar lva a pak opis. Když si nésu jisté, tak mám ve složce postahovaný z netu fotky už určených PG a srovnávám...😉

Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše

MatesOnd

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2021

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 18:58

korunko
Moc děkuju za podporu.
Nejstarší co mám je IV.a/1, ale v hrozným stavu a nejlepší X.a/1 viz. příspěvek #4796.
Kvůli jednomu PG VII.c/2, 4 sem se obrátil na pana Hánu a ten mě psal, že sedmičky sou nejhorší, ale že ta moja je v hodně dobrým stavu. 😎

milstr

Uživatel

Zaregistrován:
14. 10. 2008

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 19:36

Když už jsme se tu tak pěkně sešli, tak tu mám jednu specialitku 😁
Díky za vaše postřehy...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"

MatesOnd

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2021

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 19:47

Tož na to se podívám až budu v hokně.
třeba bube někdo rychlejší. 😆 😁

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 20:31

Tohle nevypadá na oficiální kutnohroskou produkci a myslím, že ani na něco z tzv. atypické řady.
Nesedí celková fabrika ani patrná rozdělovací znaménka.
Přijde mi to nejspíše jako dobová napodobenina / dobové falzum.
Je známo něco o původu mince?

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 20:32

Tak to vypadá hodně zajímavě. Nějaký atyp??? Co je za rozdělovací znaménko na rubu?? Mně to skoro připadá jako dva kroužky?? Mám halucinace, nebo je to pravda? :-)

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 3. 2021, 20:38

Já jako atypy vnímám všechno, co je vyrobeno z neoficiálních razidel a je to na stříbře. Jako ze stříbra tahle mince vypadá. Takže by to klidně mohl být atyp, tedy mince vzniklá po roce 1420. Ale pokud by to měla být napodobenina, pak si myslím, že to stejně asi nepoznáme.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.