Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Souhlas, myslím si totéž.
Trošku jsem měla dilema u toho předešlého, zda to není spíše jedna z posledních devítek, protože lev má spíše typickou hlavu, jako lvi u typu IX, ale má volnou horní tlapu, což mají spíše desítky. Je to ale asi celkem jedno, pokud je to jedna z posledních devítek, nebo už první desítka ...
Rozlouskne prosím někdo tento kokosové vořech?
Já si nedovolím ani odhadovat...
Obtáhl sem měsíčky a dost se podobá grošíku z příspěvku #1558.
Koruna nedotažená, dvojráz, nízká.
Předem děkuju a omlouvám se za tuto mrtvolku.
Obrázky:
Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše
Někdy je prostě nutné smířit se s tím, že přesné určení není možné, u grošů Václava IV. to je celkem častý jev.
Případně je někdy možné určit pouze, zda se jedná o variantu starší či mladší.
Tady lze konstatovat, že jde o starší variantu. Podle některých indicií - velké tlapy a silný ocas a jeho (pravděpodobné) napojení by se možná mohlo jednat o typ Hána VII.
Napsal bych si: pražský groš Václava IV., starší typ, (Hána VII. ?)
To sem ani nečekal, jenom sem chtěl vědět, jestli se podle literatury dá aspoň nějak určit, což se povedlo a já za to děkuju.
Zdarec všici
Tož su zase tady 😀
Mám tady takovou lahůdku (myslím). Nebo blbě vidím??
Nechybí náhodou v TERCIVS "R"? Já tam vidím TECIVS teda vlastně ECIUS.
Určení bych viděl na H. VI ale dal si netroufnou.
U pismena A ve WENCEZLAVS chybí příčka, nebo je posazená do perlovce. Co mě ale zaujalo nejvíc, je napojení ocasu na poslední měsíček a ne na tělo. Další věc, co mě padla do oka, je "fajfka" mezi tlapou a hlavou viz. kroužek č.1 a "kytička" mezi spodníma nohama kroužek č.2. To ale může být v tomhle stavu mince cokoliv a nejspíš to bude jenom optickej klam.
Obrázky:
opět nějaký starší typ
ve jménu panovníka bude asi opravdu koruptela - možná spíše "TERIVS" ?
hladký splývající perlovec na líci, menší tlapy lva a to napojení ocasu
z toho co je patrné bych řekl starší typ - pravděpodobně Hána IV. - VI.
kytičku nevidím, jen korozi, k té fajfce také těžko se vyjadřovat při tomto stavu
ale možná - opravdu jen možná - vidím na rubu (vlevo od té vámi označené "fajfky") něco, co připomíná tzv. trn jdoucí z perlovce - to by pak skutečně signalizovalo typ Hána VI.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.