Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3961 14. 8. 2013, 22:07

K tomuhle groši. Chvíli jsem uvažoval o VIII (já mám prostě problém mezi těma dvěma lvy VIII-IX, na těch perokresbách jsou ok, ale pak na těch fotkách vzadu v knize jsou jako vejce vejci). No každopádně jsem VIII zavrhl, když jsem zjistil, že rubní rozdělovací znaménko mezi GROSSI PRAGENSES je velký tlustý křížek (Rv.2/12), který se objevuje až od IX.typu. Koruna je dotažená, zbývají tedy varianty d, e, f. Lví pravá tlapa je mohutnější a větší, vyloučíme tedy variantu d a zbývají e a f. A když se pozornějí podívám na podstavec koruny, domnívám se, že dle postavení prvních dvou perel (pokud vidím dobře - viz obr.), se zde nacházejí již jen další 3, dohromady tedy 5 perel, nikoliv 6 a vychází mi tak varianta e. A znovu se vrátíme k rozdělovacímu znaménku Rv.2/12 a vyloučíme opisové varianty 1 a 2 a zbydou tedy 3 a 4, mezi kterými rozhoduje tvar písmene N, který je zde pro mne bohužel nerozluštitelný 😞

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3962 14. 8. 2013, 23:07

fajn, diky. no tak pro me je super, ze jsem tu devitku urcil dobre, dokonce jsem se dostal i k tomu e, ale to uz jsem povazoval za zbytecne velkou odvahu to psat. bohuzel N je v tomto pripade skutecne asi odepsane - i kdyz na 95 % to vidim na e/4. prikladam detail. podle mne je tam "jasne" videt vrsek pismene n (uprostred tudiz nebude). perlovec to stoprocentne neni. Takze by to mela byt IX.e/4. Mimochodem nema Hana u XI.e/3 fotku mince se spatnym N (dle toho, co je v perovkach)?

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3963 14. 8. 2013, 23:16

jo a ty perly, asi to vypada na tech 5, i kdyz to rozmisteni je takove divne (aspon jak to vidim ja):

Obrázky:

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3964 15. 8. 2013, 08:23

Ohledne toho N u IX.e/3 vzadu na fotce, myslim ze je spravne, ta prvni nozicka trochu prevysuje klin, pravda opravdu jen trochu a drik je skutecne temer top. patrnejsi je to u fotky IX.e/2 kde je drik trochu nize a obe nozicky ho presahuji dostatecne. U toho Tveho skutecne nevim a vzhledem k tomu jak obcas vypada tohle zvlstni N (viz ta realna e/3 v knize) tak to muze byt to i to.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3965 15. 8. 2013, 08:33

aha, takze to, ze to naprovo mirne precuhuje znamena tu kresbu u e/3. pak by to tak mohlo byt. diky za rady, jeste to prozkoumam, v horsim pripade napisu IX.e/3-4. pro me potreby si myslim, ze to staci, ze zrovna neni radne videt zasadni znak rozlisujici dve blizke varianty je sice smutne, ale grosik se mi jinak celkem libi, takze pokud nemam nekde zasantroceny k teto variante lepsi, zbavovat se ho nebudu. jeste jednou dik.

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3966 15. 8. 2013, 09:39

Já díky, protože jsem se znovu podíval na mojí devítku a asi udělám menší opravu u varianty, počet perel na mém groši by mohl být 6, ne 5. A to eNko by taky mohlo být to "japonské" s přesahujícími nožičkami. Akorát nevím jestli je u varianty f zastoupeno, nejsem u knihy.

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3967 15. 8. 2013, 09:42

jo, japonske N je ten spravny nazev, vis, ze uz me taky napad? knihu u sebe bohuzel ted nemam take. u toho, co prezentujes, by se tam 6 perel veslo lepe nez u me, ale chtelo by to vetsi detail.

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3968 15. 8. 2013, 09:54

On se pravděpodobně zase tenkrát někdo vožral tak že měl pak při řezání šikmější vočíčka 😈

Posílám detail, bohužel vychází jen z ne příliš kvalitní fotky z telefonu, ale myslím že pro názornou ukázku stačí.

Obrázky:

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3969 15. 8. 2013, 10:01

Ještě trocha kontrastu pokud to pomůže, ale myslím že je to dobře vidět už na předcházející. Je tam určitě patrný i dvojráz.

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3970 15. 8. 2013, 10:07

asi to bylo vlivem horkych letnich dni, premiry piva a spore odenych devecek poletujcich okolo, ze se sem tam neco bouchlo vedle (snad to neodnesly prsty). mam pocit, ze ve sbirce mam jeden gros s extremne rozjetou korunou, ze i na Vaclava IV. je to uz moc okate. pripadne ho sem hodim, jestli najdu. pri srovnani s tim pak to "ujeti" vyse vypada jak profi nalainovana prace🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.