Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Tak tady posílám ty mé tři. No přiznám se, že po shlédnutí zvětšené fotky už mi začalo připadat, že na tom třetím na postraní lilii miniaturní perla opravdu je...
-foto jde po kliknutí hodně zvětšit, tak můžeme bádat 😃
[
](http://img.janforman.com/002vexe.JPG)[

Koruna je docela velká, že se nevejde do kruhu. Možná právě proto ta malá "i" ??? Ale zajímá mne, jestli byl samostatný punc pro korunu a zvlášť se dorážely perly, nebo zda celou korunu i s perlami byl na jednom puncu. Protože pokud by byla pravda první možnost, myslím si, že by hodně záleželo na samotném výrobci zazidel. Když by se mu tam ty perly nevešly, dal by je tam??? Jestli byla koruna vyryta celá, tak mne napadá taky hromada fantazií 😁 Ale asi je to fakt nesmysl a už moc té fantazie 😁 😁 😁

Takže se nám tady rozvyla zajímavá diskuze.....
Můj osobní názor je ten, že u Kučerova groše perla očividně chybí a pokud byla, musela být umístěna mimo jakoby osu postraní lilie, prostě mimo a do písmene, takže mohla splynout anebo ihned po ražbě mohlajít vidět či jen její náznak.....
U mého groše totéž....byť jsou tyto groše nejspíš ražené jinými raznicemi, perly chybí......
Archyho grošík....tam si i dokážu představit, že perla mohla být vmáčknutá do písene, ale s jistotou to tvrdit nebudu.....
Korunky groše - pro porovnání je asi nejlepší ten vlevo dole....kde špička lilie, kde má být perla, směřuje spíše do písmene V, takže i tam mohla být zapasovaná perla.....
Jinak k těm postupům ražeb.....Dle mého laického názoru ( ještě jsem to nijak nestudoval ), kdyby se razily groše na několik kolků, tak by se museli chlapci více snažit, aby se trefili a groše nějak vypadaly ( ikdyž známe i všelijak excentricky ražené kousky ) a pak si nedokážu představit při tom množství, jak by to časově zvládali, protože čas strávený při ražbě by se musel zdvojnásobit......nebo jsem úplně mimo??

Korunka si spravne vsimla ze koruna je vysoka a sama o sobe presahuje vnitrni perlovec, proto kdyby tam mely byt perly jeste na krajnich liliich tak by jiz nepatricne zasahovaly do vnitrniho opisu. Domnivam se tedy jako Archy, ze perla bude u teto varianty grose jenom na prostredni lilii.
Bigger - grose se samozrejme razily jiz kompletnimi razidly (jedno svrchni a jedno spodni). Neco jineho je vsak jak se tato razidla zhotovovala - zde se pouzivaly samostatne puncy pismen opisu a rozdelovacich znamenek, pro obraz koruny nebo lva bylo puncu nekolik a jako konecna uprava prisla jeste rytecka prace.
Co se tyce koruny tak dle meho nazoru byl pouzit jeden zakladni punc ale liliove trojlistky v mezerach a take perly na hornich liliich byly do razidla vyrazeny samostatnymi puncy. Pokud jsou perly na tenkych stopkach, tak tam byly dle meho nazoru tyto stopky v razidle rucne doryty. K tomuto memu nazoru me vede ze i na grosich jinych panovniku jsou nekdy videny perly nad hornimi liliemi jakoby volne plovouci, bez propojovaci stopky.

Zajímavé, díky za informace. Takže jak to tedy uzavřeme? Jako kousek bez perly......😕

A ještě jedna věc.....jak si tedy mám poznamenat tento grošík......Už jsem z toho tak zblblej, že ani nevím jak určit grošík......
Pozn.: Měsíček v poslední řadě je dost nalepenej na tlapu.......to je v háji....když už si myslím, že něco poznám, tak se jen ujistím, že jen tápu......👿

..teď nechápu, co nechápeš 😆 Všechny tyhle grošíky, včetně tvého, jsou XlV.a/ 😈

Ale jo, já vím, že to jsou XIV......jen zmatkuju.......to občes dělám.......zbytečně.......tak promiňte..........😳 😳 😳
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.