Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Tady je ten grošík. Koupila jsem ho hlavně díky té zvláštní korozi, kterou mívají groše Jana Lucemburského. U Václava lV. jsem to ještě neviděla...
[
](http://img.janforman.com/008j25g.JPG)[
](http://img.janforman.com/010vlh8.JPG)
..jo a to v pravo je mravenec v běhu 😁

Tak něco již bříve spomínané.....otázka zní....ani né tak typ, ale co je na něm zvláštní........llepší foto dodám.....snad......
Obrázky:

Tak.....snad je to lepší foto než ten sken......
Ke groši: Podle mě chybí jeden měsíček v horní řadě....možná je nedoražen či setřen, ale vzhledem k blízkému okolí mi to příjde jako chybějící měsíček......dále mi příjde, že T a I v TERCIVS je menší než obvykle........a co se týče koruny, tak kde jsou perly na liliích? Nemám teď zrovna moc času projít si všechny kruny na groších a zjistit, zda je to sek řezače či běžná věc......
Díky za názory fundovanějších......
Obrázky:

Bigger jen z fotek - co si tak narychlo myslím :
třetí měsíček v horní řadě byl, ale je setřený (vidím náznak ?)
písmeno T a I je menší - mám dojem, že už se to tady u nějakého groše Václava IV. řešilo - pokud to nebyl tento :-)
perly na liliích byly, ale jsou setřelé (náznak je vidět i v horní řadě a na střední lilii nahoře ?)
obecně - práce řezačů v tomto období již nebyla tak pečlivá, jako za Václava II. či Jana

:| Hmmm.....a já si myslel co jsem nekoupil.......Díky za koment.....😞

No, k tomuto mám tak trošku kontroverzní názor. Osobně se totiž domnívám, že perly na konci lilií u této koruny nejsou. Patason má v knize nakreslené maličké, možná je tam viděl, nebo předpokládal. Já osobně mám jen tři kousky této varianty, ale připadá mi, že všechny, alespoň ty postranní lilie končí špičkou, nikoliv perlou. Byla by divná náhoda, aby ani na jednom ze tří nebyla perla vidět. Mimo to, tady na tom grošíku končí špička lilie v perlovci, přesně uprostřed dvou teček. Zatím jsem těchto variant neviděla moc, takže tohle nechci v žádném případě tvrdit. Třeba jsou opravdu nedoražené, nebo setřené, ale nějak mi to prostě nesedí. Nemáte někdo takový grošík, tuto variantu, kde by ta perla byla vidět?
A ještě dotaz- punc koruny byl samostatný a perly v koruně se dorážely do razidla dodatečně?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.