Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Asi jste zaregistrovali- co dělá pěkný stav..
http://allegro.pl/czechy-waclaw-ii-cz-1300-05-grosz-praski-st-2-1-i5779124692.html

Ahoj, po delší době mám dotaz. Je tento groš v pořádku? Má nejistota lpí na zvláštnosti rozdělení GROSSI PRAGENSES, kde se na novoražbách většinou značí novodobé puncy. http://aukro.cz/vaclav-ii-prazsky-gros-krasny-i5826691416.html

asi půjde dost špatně určit, zda se jedná o var. Sm 1 a to nejen kvůli nekvalitním fotkám, ale i z důvodu dvojrázu s posunutím, který je na líci dost výrazný a oblast mezi literami S tak není spolehlivě čitelná
lepší fotky by možná pomohly určit, že to Sm1 není
to, že to Sm 1 je s jistotou asi určit nepůjde nikdy (z důvodu zmiňovaného dvojrázu)

Zdravím.
Jsem tu nový a musím přiznat, že numismatice se vůbec nevěnuji. Mám ale rád staré a zajímavé věci.
Mám po dědovi hezkou sbírku známek a několik mincí. Je mezi nimi i jeden Groš Václava II.
Je někde na internetu návod na určení o jaký a jak vzácný typ se přesně jedná? Zatím jsem nic přesnějšího nenašel.
Zkusím minci naskenovat,nebo vyfotit, až na to budu mít čas, ale... je něco takového?
Děkuji

staci si projit treba tuto diskusi - vse zajimave se zde myslim uz objevilo. u Vaclava II. existuje, mimo 4 typu definovanych Smolikem (tabulka nize), par zajimavejsich variant, jakou je treba varianta s malym lvem nebo s vylomenymi puncy. zajimavy muze byt i styl provedeni koruny nebo provedeni miniaturni znacky za uchem lva. rovnez existuji dobove napodobeniny a falza. a samozrejme i soucasne padelky (obvykle polske provenience), resp. upravene novorazby (napr. Sousek).
lepe, nez se snazit o urceni sam, je dat sem foto. neco se urcuje snadno, ale kdo to nema nakoukane, asi moc nezmuze (stezi odlisite pravy od napodobeniny nebo falza). stejne tak muzete pri neverejne komunikaci naletet nekomu, kdo od vas koupi vzacny typ jako bezny a vy to nepoznate. zde vam tezko nekdo bude verejne veset buliky na nos.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.