Prosím Vám, neporadil by někdo fígl jak rozlišit známky z archu a známky ze sešitku. V případě USA je v podstatě od nejstarších známek velké množství známek bez okrajů, kde byly střiženy archy. Tyto známky se nijak neuvádí, naopak jsou brány jako podřadné. Ale v některých případech, zejména pak s nástupem automatových, nebo známek v sešitcích jsou již katalogizovány. Bohužel jsem se nedopídil nějakého faktického mechanismu rozlišení. Samozřejmě s vyjímkou, že u známek bez zoubkování na okraji kde je barevná lišta jsou rozhodně z archu, nebo naopak známky s jasným označením sešitku na okraji jsou ze sešitku. Jako příklad uvedu třeba známky Michel 138-139 z roku 1902, kde mám hromadu bezzoubkovaného jednoho nebo dvou okrajů, ale určit nedovedu.
Z fotek známek na webech, kde se nabízí ty "lepší" ze sešitku to dovodit nedokážu.
Pokud by někdo odpověděl, rád sem vložím nějaké fotky.
děkuji.
Tedy to je něco.
Zatím jsem si udělal jen hrubou třídičku. I tak nacházím velmi pěkné věci, které není nutné moc dopátrávat.
I ve zcela běžném albu zcela neuspořádané sbírky, či lépe řečeno zásob nacházím i slušné známky parafované. Sice to není jistota pravosti správného určení, ale mě to postačuje. Třeba Benjamín 5centů 1908.
V některých případech si sice známku bez označení zařadím, ale?
Třeba na druhých dvou fotkách rovněž Benjamín tentokráte z roku 1916, bez WZ zoubkování 10.
At Michel 238, nebo další americké katalogy 476 u této známky neuvádí raženou, jen bez razítka. Možná nevidím vodoznak, ale koukal jsem i signoskopem, prostě není.
Obrázky:
Když už jsem to tema USA nakousl zmíním pokračování.
Po velmi silných a sběratelsky předpokládám velmi poutavých začátcích začínají v 30-40 létech být známky USA "katalogově" skokem na minimu. Kromě občasných "lepších" věcí jsou za obligatorních 0,30-0,40 a vcelku shodně ražené i čisté. Člověk by řekl, že jak se v roce 1930 vydaly Zeppelíni, pak chcípl pes. Ty američtí zepelíni jsou ostatně velmi silným artiklem, ve srovnání s Deutche Reich, CCCP, či jinými zeměmi jsou dle mého katalogově "extra" podhodnoceni.
Ale k věci. Prostě nadchází období až na řídké vyjímky velmi laciných známek. Pak je trocha vzruchu se započetím sešitků a rolí, o něco později i fluorescenční versus obyčejný papír. 50-60-70 leta.
Mne v mém materiálu více zaujaly až známky "ZIP a MAIL", kde jsem trochu ožil a "užil".
Je to zas něco, kdy v standartním materiálu se dá něco najít.
Zejména u edicí maloformátových známek s větším rozsahem vyskytujících se druhů.
Například jsem nalezl 917 xV, viz foto.
Dobré je, že při třídění a zařazování těchto známek člověk nemusí být moc "lumen" Sešitkové, stříhané se poznají snadno, s fluorescencí jsem měl zpočátku problém, neb je trochu jiná, než jsme zvyklí, ale jde to.
Závěrem bych požádal, pokud by někdo měl u těchto známek na prodej ty "lepší" z ZIPU a MAILU, rád přijmu nabídku. Třeba 894V, 940 A XV, 962 xV, či další.. Děkuji..
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.