Zaregistrován
12. 1. 2010
Kucera: hlavně ta idea posuzovat vzácnost podle dosažených cen je zcela zcestná. Cenu tvoří nejen vzácnost, ale i zájem. Asi nemusím uvádět příklady mincí, které jsou vzácné, ale díky nízkému zájmu o ně jdou koupit levně, stejně jako příklady mincí, které jsou naprosto běžné, ale díky velké oblíbenosti jsou ceny vysoké. Další obecné faktory jsou velikost a "reprezentativnost" mince (ať nechodíme daleko, PG kromě Václava IV vs feniky) a cena kovu (byť se projevuje prakticky jen u zlatých mincí).
Jediná možnost jak určit reálnou vzácnost mince je sledovat její výskyt na trhu. Přičemž se může v důsledku nových nálezů nebo vedlejších faktorů relativně rychle měnit.
Zaregistrován
26. 6. 2014
Jaky je podle vas stav tohoto 8zlatniku dle me 2/2 http://aukro.cz/show_item.php?item=4343720535
Zaregistrován
6. 11. 2008
asi tak nějak...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
17. 3. 2012
tohle je, dle mého, klasický případ - aukční síň by popsala cca 1/1- stopy v ploše/škrabance/hrana...
Zaregistrován
6. 11. 2008
ne, celkem reálný...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
17. 2. 2012
Dobrý den, řeším dilema ohledně určování stupně zachovalosti mincí. Mám ve sbírce 20 krejcary Ferdinanda V. Některé z nich, zejména ty s madonkou (mincovna Kremnica), jsou nepatrně justýrované a to buď přes střed mince, nebo po okrajích. Není to nic dramatického, ale je to tam a je to patrné i běžným pohledem na minci. Jak tedy označit zachovalost? Některé z těch mincí jsou prakticky beze stop po oběhu. Četl jsem o tom poměrně hodně, ale nejsem z toho příliš moudrý. Děkuji zkušenějším kolegům za radu a názor!
Zaregistrován
17. 3. 2012
Zdravím, pokud vím, je běžnou praxí označit stav a doplnit, že je justýrován (nebo něco jiného). Samozřejmě, že tento přístup není platný 100% a někdo může považovat takový (i jiný) zásah za zhoršení kvality mince o jeden i víc stupňů.
Zaregistrován
17. 2. 2012
Ano, to je přesně to, v čem spatřuji své dilema. Buď označit stav + doplnit, že mince je justýrována, nebo snížit hodnocení mince. Setkal jsem se s oběma přístupy.
Zaregistrován
19. 1. 2015
Že si děláš hlavu... Píšu nějaké stručné pojednání o mincích a investování, kde dávám pár rad co a jak na začátek a v rámci toho hledám obrázky a popisuju, jak to doopravdy chodí. Co já za posledních pár dní našel za fantasmagorie... naposledy před hodinou - "PROOF pětifrank 1982 - jen za 399,- Kč, neváhejte!" - obouchanej oběžák z peněženky...
Dneska je cokoliv zachovalejšího než podložka pod šroubek kvalita "+0/0+ RL".
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.