Zaregistrován
6. 7. 2009
Když si na stránkách http://fortresscatalog.com/index2.php?cat=1595PL04100&page=Coin_Details&details_menu=no&Submit2=Więcej o 1595PL04100 kliknete na Stopien rzadkosci (vpravo) tak se vám objeví tabulka s rozlišením vzácnosti podle počtu dochovaných kusů.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Dávajú to podľa katalógu od Kopického.
Zaregistrován
27. 12. 2009
R jako hloupost Edmunda Kopického. Má jedenáct bodů, od znaménka - (značí zcela běžnou minci), přes R - R8, až po R*, která označuje unikát.
S reálnou vzácností ale tato stupnice nemá nic společného. Řadu R* jsem viděl v několika exemplářích, řadu mincí označených jako R nebo R1 jsem za ta léta co dělám numismatiku, prakticky neviděl.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
4. 5. 2012
dakujem vsetkym:)
Zaregistrován
7. 10. 2006
jan322: tak ono to asi bude opět podle počtů mincí uložených v depozitářích muzeí, než podle výskytu na sběratelském trhu, ne? U nás v denárovém období je situace podobná, některé údajně běžné mince jsem také ještě neviděl nebo jen výjimečně a jiné, které mají být celkem vzácné, se objevují v aukcích pravidelně. Velký vliv na ten výskyt mají v poslední době detektorářské nálezy, které s tou "vzácností" cloumají, na to si musíme zvyknout ...
Zaregistrován
24. 3. 2010
Aj v Huszárovi je veľa takých prípadov.
Zaregistrován
6. 7. 2009
F.Cach při stanovení směrných čísel = tzv.vzácnosti vycházel z cen které dosahovaly denáry na numismatickém trhu v roce 1938. Toto směrné číslo stanovil jako přibližnou desetinu jejich tržní ceny v uvedeném roce. Je jasné že za 76 let je již situace jiná a vzájemný poměr výskytu odlišný.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Měl jsem na mysli vzácnosti u Šmerdy, který používá podobný systém.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Tak to jo. Ideální systém vidím jako je v Moravských denárech - žádná čísla vzácnosti ale přehled známých exemplářů i s místem uložení (pokud je známo).
Zaregistrován
7. 10. 2006
Ano, asi tak nějak. Sice ten výpis míst uložení také nepodává o výskytu objektivní informace, na druhou stranu je však pochopitelné, že není možné zjistit všechny exempláře ze všech muzeí a soukromých sbírek. Ale pokud autor dlouhodobě monitoruje výskyt těch mincí na trhu, registruje či dokumentuje jejich početní stavy v muzeích a dělá si takový přehled, pak to nějakou vypovídací hodnotu má.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.