Kdo (spoléhám na uživatele Wjema :-)) poradí s určením autorství ( i když pravděpodobně s tím prvním to asi bude složitější) a přibližnou hodnotou následujících dvou obrazů?:
- olej na plátně, rozměr 60 x 80 cm, nesignován.
- Anenský dvůr, rozměr 25 x 16 cm, asi kresba uhlem, v zaskleném rámu, signaturu čtu jako Hlavsa, ale možná se pletu.
Obrázky:

2.
Nejspíš Stanislav Hlavsa, který dělal hodně pražské motivy. Ostatní Hlavsové včetně syna Lutobora malovali jiné věci a jiným stylem. Cena ve stokorunách, případně i přes tisíc, pokud jde skutečně o uhel a nikoliv grafiku.
1.
Dle mého názoru Petr Brandl, anebo někdo, tlačící se dosti do Brandlova stylu. Tipoval bych, že jde o portrét Jidáše. Brandl zpodobnil řadu apoštolů i svatých a prakticky vždy jde o připlešlé dědky s bujným rozcuchaným vousem😃 Pokud je to Brandl, tak by tam signatura někde měla být. Zkuste obraz odstrojit, mívá někdy podpis úplně dole v samém rohu. Signatura může být i "skrytá" někde v přímo obraze. Pečlivě projděte za dobrého světla každý centimetr plátna...
Samozřejmě je tu i možnost, že jde o kopii.
Brandl se v aukcích moc často nevidí, v Dorotheu a Southesby se dražil podobně velký obraz v řádu stotisíců Kč. Větší plátna mohou jít i do milionů...

Díky moc za pomoc při určení. Mohl bych Vás požádat o radu (případně podrobněji po mailu), kam se při prodeji takto hodnotného obrazu obrátit? Nechci obraz ani sám odstrojovat, malba se zdá poměrně křehký, tak ji nechci poškodit. Předpokládám že v renomovaných aukčních domech by pomohli s určením hodnoty a vydražením obrazu. Nebo je lepší prodat obraz přímo bez aukce?
Mělo by smysl nechat obraz před případným prodejem restaurovat nebo je rozdíl ve výsledné ceně v takovém případě zanetbatelný?

Přímý prodej bych neradil. Musel byste mít perfektní hodnověrné posudky a stejně byste se asi dostal na nižší sumu než ve špičkové aukci. Doporučuji Artplus (tam před časem vydražili Brandla za 5 500 000 Kč), anebo Dorotheum. Zkuste tam i tam osobně zajít s dobrými fotkami a pobavte se o podmínkách. Bude je určitě zajímat historie původu, odkud to plátno máte atd. Podle předložených podmínek si pak mezi nimi vyberte...
Já osobně bych ale Brandla neprodával, spíš bych když tak "pustil" pár těch "méně hodnotných" impresionistů, případně toho vašeho Čermáka...

Ano, dle posledního příspěvku jsem tušil, že došlo k záměně.
Nicméně vzhledem k původu obrazu + znaleckému posudku z 80. let, který se mi podařilo dohledat, lze usuzovat, že by mělo jít skutečně o originál... Dám sem vědět, jak jsem dopadl u aukčních síní s oceněním.

No pokud máte posudek, tak koho v něm určili za autora a kdo ho psal?
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.