Moderátoři: numismat, smith

Radino

Uživatel

Zaregistrován
24. 11. 2011

#1 - 25. 12. 2011, 13:04

Ahoj,

Jsem začínající numismatik a Ježíšek mi včera nadělil kufřík pro uschování mincí. Jelikož už několik málo mincí mám, tak je možné do kufru rovnou nějaké uložit. Součástí kufru jsou i plata, kam lze mince vložit. Zatím mám mince ve vodotěsném pytlíku. Raději se chci předem zeptat, jak mince do plata (kufru) uložit. Některé jsou ještě v RL a bojím se, aby se nepoškodili nebo časem nezašli v kufru, když budou jen volně v platě.

Přikládám ještě foto kufříku, ať je jasné, o co jde:

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#2 - 25. 12. 2011, 13:23

Prvním předpokladem je, aby kufřík neobsahoval nějaký agresivní materiál. Jinak přirozeně hezká patina spíše mince zkrášluje, než aby jim uškodila.
Mince v platech nepoškodíte, pokud bude kufřík stále ve vodorovné poloze a nebude hrozit, že se sesypou k sobě.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#3 - 25. 12. 2011, 14:52

A pokud bude hloubka prihradek vyssi nez tloustka minci🙂
Jinak plata by mely mit nejake ochranne obaly, pripadne by tam melo byt jine reseni zajistujici, ze mince neopusti prihradky. V opacnem pripade ten kufrik jaksi ztraci smysl, kdyz musi byt porad ve vodorovne poloze.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#4 - 25. 12. 2011, 15:02

To je pravda. Na aukcích je mají obchodníci a mezi plata samozřejmě dávají například plstěné mezistěny, aby se mince nesesypaly a mohli je používat jako klasické kufříky.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Trutnovak

Uživatel

Zaregistrován
12. 12. 2009

#5 - 25. 12. 2011, 15:19

Pokud tam bude dostatečné množství plat, ne těch 5ks které jsou klasicky v kufříku, nehrozí sesypání mincí ikdyž budete s kufříkem manipulovat, já mám v kufříku 8 plat a mince tam drží perfektně, možná by stačilo i 7plat. Takže doporučil bych si přiobjednat platíčka a můžete být v klidu.

Přebytky sad oběžných mincí Československo a ČR
http://coins.czechian.net/sady/

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#6 - 25. 12. 2011, 16:11

Ja premyslel, jestli se mince nemohou osoupat tim, jak jezdi v prihradkach, ktere jsou casto vetsi nez mince. Sice je to meke, ale defacto mince jezdi pokazde, kdyz s platy pohybuji. Mate s tim zkusenost? Premyslel jsem, ze bych je jeste navic daval do obalu z umele hmoty. Ale to mi jeden numizmatik radil, ze to neni uplne idealni, protoze prakticky vsechny umele hmoty naleptavaji mince (i kdyz nepatrne, snad kvuli floru?) a ze nejlepsi je umistit je na papir. Ja umistuji papir pod mince i z praktickeho duvodu - mam na nem popis. Ale jsem zase u problemu c.1, ze pri manipulaci s platy mince klouzou po tom papire a ja si nejsem jisty, jestli jim to muze uskodit?

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2008

#7 - 25. 12. 2011, 16:15

Ja mám všetky svoje mince v kufríku a nemám s tým žiaden problém, dokonca tam mám aj malé denáriky habsburgovcov.

roland22

Uživatel

Zaregistrován
29. 8. 2007

#8 - 25. 12. 2011, 17:00

ja som si tiež kúpil teraz tento kufrík, platá by mohli byť tuhšie, ale čo by človek za takú cenu chcel, asi ostanem u leuchtturmu 🙂 každopádne mince mám ešte v akrylátových bublinách a žiadny problém

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#9 - 25. 12. 2011, 17:10

taktiez mam vsetky mince v kufriku, aj stredoveke tenucke denariky, nijako im to neskodi, a to ho casto prenasam.

navyse ten kufrik co je na fotke ma plata podlozene filcom ci co to je, takze mince z plat nevyskakuju, plato je vzdy uzavrete podlozkou plata nad nim.

jacisin76@yahoo.com

Radino

Uživatel

Zaregistrován
24. 11. 2011

#10 - 26. 12. 2011, 11:37

Mě jde spíše o ty RL mince. Přijde mi divné je vkládat do kufru jen tak a bojím se, že o lesk přijdou. Zatím je mám mezi dvěma čtverečky transparentní fólie sešité sešívačkou.

Př.:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.