Moderátoři: smith, Koniáš

Hanz

Uživatel

Zaregistrován:
4. 10. 2010

Vytvořeno:
9. 12. 2012, 19:53

Hanz napsal/a: ...vyučující dnes až tak moc nezajímá zda žák či student porozumí učivu a jestli jej skutečně ovládá, odkroutí si své hodiny ve škole (ostatně je rád že má placenou práci) bez zadávání zcela jiště jim přetěžujících a je zatěžujících domácích úkolů. Pak to vypadá i jen se základním všeobecným povědomím u valné většiny dost katastrofálně.... ...

... a to je právě ta vynucená zásadní chyba celého systému, kde si vyučující po celou dobu připadá jako v kleštích s konečným výsledkem otitulovaného jedince bez nabytých znalostí.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
9. 12. 2012, 20:11

problem je zcela jednoznacne zpusob financovani, ktery jasne diktuje jak vse resit - nabrat co nejvice lidi bez ohledu na jejich schopnosti a zajem, udrzet je za kazdou cenu (pomalu proti jejich vuli) a nechat vsechny absolvovat... ve velkem to jsou samozrejme desitky a stovky milionu korun a to rade lidi ve vyssich pozicich pak neni proti srsti vyuzivat dosti neetickych postupu k prosazeni toho, co je potreba (jsou to take jen lide a i pani profesori chteji na duchod pekne bydleni, draha auta, vilky a zajistene vnoucky)... na teto ceste k vlastnimu uspokojeni jsou ti pedagogove, co berou vzdelavani jeste vazne a nesrovnali se do late, pouhou prekazkou, kterou ti vyse postaveni mohou ze sve pozice docela snadno sejmout (ovsem i oni se pri techto nelegalnich postupech nastesti obcas dopousteji chyb - jenze jednoho ustojite a druhy vam v zapeti z kamaradsoftu hodi klacek pod nohy). neni to rovnej boj...

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
9. 12. 2012, 20:19

Proto ja jsem zastancem placeneho VS (nutno musim podotknout, ze se silnym stipendialnim programem). Ja kdybych ucil lidi, co se mnou chodili na VS, tak bych vice jak polovinu povyhazoval a podle me nemaji na slusne VS co delat. Cestina je jen detail. A to rikam z pohledu jednoho z nejvetsich flakacu, ktery optimalizaci pruchodnosti studia na VS dotahnul k temer dokonalosti🙂 Nekdy jsem si tam pripadal jak mezi ufony.

Uvedu priklad. Delali jsme nejaky projekt do problemoveho predmetu (snad ekonometrie). Soucasti projektu bylo asi 8 bodu, co mel projekt obsahovat. Spolustudenti ten projekt delali i nekolik tydnu. Ja samozrejme jsem den pred odevzdanim teprve shanel zadani. Zadani jsem sehnal, moc casu nezbyvalo, tak jsem za vecer jel bod po bodu dle zadani a ke kazdemu napsal par vet a vypoctu. Kamaradi si druhy den z meho dvoustrankoveho projektu delali srandu, nebot vsichni meli deseti ci dvaceti strankove eseje. O tyden pozdeji vyucujici pred nas nastoupil s tim, ze z celeho rocniku (asi 100 lidi) jen jeden clovek udelat to, co bylo v zadani a splnil vsehcny body! Byl jsem to ja. To neni chlubeni, je to jen priprava na zaver:

A jak to vypada po deseti letech? Zivim se (relativne) uspesne svym mozkem a mam malou firmu. Zvladam to bez jakychkoli dotaci ci cehokoliv. Naproti tomu spousty mych spoluzaku se zivi ve statni sprave nebo v bankach ci kde. A ti, kterym jsem po vecerech vysvetloval ucivo, pracuji nha ministerstvech a v EU a pomahaji vest nasi zem. Mam nocni muru z toho, kam...🙂

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
9. 12. 2012, 21:31

jo jo, čeština je velkým problémem i pro studenty VŠ. stačí mi, když vidím při referátech prezentace kolegů, je to tam samá hrubka a překlep, oni něco napíšou (spíše opíšou z literatury) a ani si to po sobě nepřečtou! ve třetím semestru jsme měli psát ročníkovou práci, vyučující (jeden z mých oblíbených doktorů na katedře) dal podmínku, že jak tam bude 10 pravopisných chyb, přestává číst a vrací to k přepracování. v předtermínu jsem byl jediný, komu ročníkovou práci uznal, někteří z mých kolegů to měli uznáno až o semestr později ... (a to jsem nastoupil VŠ 16 let po maturitě). na jednom předmětu jsme museli dělat kolektivní seminární práci. dělal jsem jí se dvěma kolegyněmi, které jsem ani neznal (bohužel to tak vyšlo). jedna z nich byla bez problémů a podala celkem dobrou práci. ovšem ta druhá nejen že nepochopila zadání práce a svůj úkol v rámci týmu, ale to, co napsala, se ani nedalo číst. v jedné větě byla schopná napsat i 4-5 pravopisných chyb! skončilo to tak, že jsem za ní musel její třetinu seminárky napsat sám od začátku, protože jinak bysme asi neprošli ... to jen jako příklad PS: pro případné rýpaly: počáteční velké písmeno na začátku věty nepíši záměrně, je to takový můj styl😃 v oficiálních textech píši samozřejmě velké písmeno😉

Já si ale přesto rýpnu, zakončit touto větou kritiku něčího pravopisu má stejnou logiku jako mé tvrzení že psát opačné iy je můj styl.😉

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
9. 12. 2012, 21:52

želváku, u Tebe je to jen provokace, takže to neberu vážně😃

oliver: no u nás v ročníku už odpadla spousta lidí, řekl bych, že oproti 1. ročníku je nás teď ve třeťáku tak polovina, z toho velká většina lidí některé předměty neudělala, takže budou muset prodlužovat a podle mně stejně brzy odpadnou. takže u nás na škole bych neřekl, že nechají (skoro) každého projít, jak už jsem psal dříve, někteří pedagogové mají dost vysokou úmrtnost ...

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
9. 12. 2012, 22:09

jj, nekde se to jeste drzi...

umrtnost nekteri jeste maji - ale casto je to dost rozporuplne. napr. nezastavam styl nechat kohokoliv projit do tretaku a na posledni chvili ho vyhodit. o sve nezpusobilosti ke studiu by se student mel dozvedet driv, v drtive vetsine pripadu je totiz naprosto evidentni jiz v prvnim rocniku. prvni semestr na rozkoukani dost mozna, ale ve druhem uz by to melo zarezavat. je toho vic (jako napr. ze se nemeri stejnym metrem ruznym pedagogum - i mezi nimi je rada "mazanku sefu" a ti mohou klidne flakat co je napadne a stale to delaji dobre a vzorove apod.), ale uprimne se mi do teto diskuse ani nechce zabredavat...

a jinde je ten propad, ktery je vzdy nejaky, zpusoben pouhym odchodem studentu, kteri proste nezvladaji ani ten volny rezim a nemaji ucast ani na kontrolovane vyuce...

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
11. 12. 2012, 19:24

Nedělejte z té VŠ kovbojku... Mládí vždy mělo v očích "starých" punc nezvedenosti, nedostatku úcty, lajdáctví...atd...atd...
Je to vždy o učitelích... Já si za svými žáky stojím - i ty největší flinky a "hlupáčky" lze správným přístupem "donutit" k roztočení mozkových závitů či k "vykřesání jiskry logiky, rozumu a moudrosti"...
I asistentka předsedy vlády ČR, byť dře jak kůň, se musela "podrobit" a solidní vlastnoruční seminární práci vyplodit:-)

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
11. 12. 2012, 19:52

ok, takze dle Vaseho nazoru je tedy naprosta norma prijit na VS nehumanitniho smeru s tim, ze neumim neumim vyjadrit "x" z vyrazu 2x/3 = 5 ci ze nespocitam pomoci trojclenky uvahu, ze kdyz do jednoho hrnku caje bude potreba jedna kostka cukru, tak kolik kostek bude treba do dvou hrnku caje...

a prosim, jak padagog na VS bude motivovat jedince, ktere nedokazal namotivovat nikdo behem ZS ani SS a pritom jeste zvladne behem cviceni ci prednasky kvalitne podat latku na VS urovni pro tech par jedincu, jejichz znalosti, zajem a uroven skutecne odpovida urovni, jakou by mel mit student nastupujici na VS, tak, aby je neco naucil a tito schopni se tam nenudili?

nenechte se vysmat. tohle by zabalil i Komenskej...

o urovni a originalite seminarnich praci nema smysl se bavit uz vubec...

uprimne, nechci se vas dotknout, ale vase slova mi silne pripominaji retoriku "kolegu", kteri uci "pouze" nejakou oborovku v magisterskem ve "ctvrtaku" nebo "pataku", s prvaky do styku neprisli za poslednich 10 let vubec ci dokonce nikdy, ale jsou si jisti, ze je to v pohode... nejak nechapou, ze nepracuji se stejnym vzorkem... proc ta neochota chapat a naslouchat?

jenze vite co? vlastne jsem nechtel psat ani toto. proc? protoze pravdu uz z principu proste nepriznate a dal budete tvrdit to svoje. jako ti zmineni kolegove. pisu to zde ne pro vas, ale pro ty, kteri by vas nazor mohli brat jako relevantni. at si svuj nazor udelaji - ja ten vas za relevantni rozhodne nepovazuji - a tento prispevek vyjadruje muj postoj. nikoliv vyzvu do dalsi bezpredmetne diskuse s vyuzivanim osobnich dojmu a neoveritelnych faktu a argumentu...

omlouvam se, ze jsem uprimny a neprijemny. vas prispevek ale proste nedokazu odkyvat...

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
11. 12. 2012, 20:24

Tenhle Váš "výlev" nekomentuji...
Anebo přeci - pokud na to psychicky "nemáte" - jděte od toho...
A uvidí se, jestli tvrdá praxe prověří Vaše kvality...
Já prostě se svými studenty problém nemám... A i Ti "slabší" se dokáží snažit, jsou-li správně "nabuzeni" a necítí apriori despekt. že něco ze ZŠ či SŠ nezvládají. Prostě jde o to "donutit" je, aby se ke svým neznalostem vrátili a vše dohonili...

gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

Vytvořeno:
11. 12. 2012, 20:52

Tenhle Váš "výlev" nekomentuji... Anebo přeci - pokud na to psychicky "nemáte" - jděte od toho... A uvidí se, jestli tvrdá praxe prověří Vaše kvality... Já prostě se svými studenty problém nemám... A i Ti "slabší" se dokáží snažit, jsou-li správně "nabuzeni" a necítí apriori despekt. že něco ze ZŠ či SŠ nezvládají. Prostě jde o to "donutit" je, aby se ke svým neznalostem vrátili a vše dohonili...

Eh, to je ten problém. Za posledních 10 let klesla úroveň znalostí a schopností žáků ZŠ a SŠ. Prostě se nemají k čemu vrátit ;-)

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.