Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
8. 2. 2018
Přeji pěkný den,
mám tu pár nalezených lahviček.
Chtěl bych poprosit o váš názor k první a druhé, ostatní budou
patrně bez ceny. Všechny lahvičky jsem nalezl ( krom té poslední) na stejném místě - pojmenoval jsem ho "střepiště".
Na první fotce je lahvička od chorvatského elixíru mládí. Nápis:
FELLER STUBICA AISA - FLUID. Na netu jsem jednu našel, ale byla z čirého skla, tahle je zelená. Hodnota nebyla uvedena. Výška 10 cm.
Lahvička na fotkách 2 a 3 je asi od séra či očkovací látky. Text: Uprostřed KRAKOW a kolem do obráceného U - ZAKLAD WYROBU SUROWIC, výška 4,6 cm. Na netu jsem také jednu našel, ale píší tam o výšce lahvičky 3 cm. Hodnota nebyla uvedena.
Lahvička na fotce 4 je s nápisem na všech stranách a sice GOLLNER. Plnila se v městě Aši hořčicí a majitel firmy byl pan Gollner. Výška 8 cm. Se závitem.
Další lahvička je na fotce 5 Je zcela bez nápisů, jen na dně je velké M.
Domnívám se, že se mohlo jednat o jakýsi parfém či placatici - je skutečně placatá od staré slivovice?. Výška 12 cm, šířka placky 9 cm a tlouštka 2.2 cm.
Bez závitu.
Fotka 6 jsou známé lahvičky od inkoustu, ta s označením je z plnírny v Děčíně - Podmoklech.
Na fotce 7 je torzo lahve od piva, škoda, že je rozbitá. Alespoň, že je text celý.
EIGENTUM DER SCHLOSSBRAUEREI FRIEDLAND i B.
UNVERKAUFLICH ( A je přehláskované ). Chtěl bych se zeptat, jestli by měla nějakou cenu, pokud by byla celá. Zajímavé je to slovíčko neprodejné, pít z ní asi mohli jen v nálevně na zámku a to jen příležitostně.
Fotky 8 a 9 jsou od asi běžných lékovek. Bez textu, jen na dně obsah v číslech 175, 75, 40, 20. Víte někdo v kolika celkově velikostech je ve sklárnách vyráběli?
Věděl by jste někdo, na co mohly sloužit lahvičky na fotce 10 a 11?
Na dně je stejná gramáž. Výška 12,5 a 12,8 cm. Hodnota asi nevalná.
12 - tmavě zelená lahvička. Výška 11,5 cm. Nevím co se do ní plnilo. Věděli by jste? Lékovka na pilule co nemají rádi světlo? Závit nemá. Celkem pěkný kousek.
Na 13 jsou porcelánové kalíšky na mast. Mám jich víc, ale nebude to určitě žádný byznys. Ta větší z fota je ještě originál zavřená a cosi v ní je. Pokud to bude mast, tak by po pobytu x let v zemi slezly určitě i nehty z rukou - otevírat jí nebudu.
Fota 14 a 15 je láhev "všelék" z roku 1889 - 1891. Výrobce H. H. Warner. Plněná je v Bratislavě. Láhev je celá, ale za ty roky co ležela v zemi text méně čitelný, více by jí prospělo, kdyby stála v polici na půdě. 3 nebo 4 stovky bych za ní asi dostal.
Výška 24 cm.
Moc děkuji za váš čas.
Obrázky:
Obrázek vložený uživatelem
Zaregistrován
8. 2. 2018
K fotce 11 ještě dodávám, že na dně modré lahvičky je slovo KAMAR. Nad R je malá 6
Všechny nálezy jsou z meziválečných let, možná o něco starší je lahvička na fotce
12 a láhev na fotkách 14 a 15.
Na místě jsem našel ještě zajímavou malovanou brož na emailu s kamínky, ta sem ale nepatří.
Hezký den všem.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.