Moderátoři: numpszi, smith

mike-p74

Uživatel

Zaregistrován
12. 2. 2011

#21 - 14. 2. 2014, 16:57

=TONY-KK]
Rád by som stručne zareagoval na túto tému. Poukážok, ktoré vydávali okupačné
úrady tej či onej bojujúcej strany je vo svete nespočetne veľa. Len sú na pokraji záujmu väčšiny zberateľov, ktorí dávajú prednosť klasickým bankovkám. Dajú sa nájsť od Ameriky, Afriky, Európy až po Čínu a Japonsko, či Oceániu. Do tejto kategórie by mali patriť podľa mňa aj platidlá zajateckých táborov. Dnes na internete existuje dostatok informácií k tejto téme. Môžem len pre ilustráciu uviesť obrázky šilingu, ktorý vydala japonská okupačná správa pre niektoré obsadené ostrovy v Tichomorí.
-----------------------------------------
reagoval jsem na prispevek c.6 !!!

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#22 - 14. 2. 2014, 22:42

No musím zareagovať na tieto príspevky. Myslím, že pri troške tolerancie a pochopenia tu nemusí pri občasnom odbočení od témy dochádzať k mazaniu príspevkov a zbytočným extempore medzi užívateľmi. Prvý impulz zadal Acme 2000 s výpočtom zachytených poukážok. Bolo tam uvedené i Japonsko a pravdaže som sa dal uniesť zobrazením jedného typu japonských poukážok. Potom tam Numpszi hodil aj to Thajsko a mimo ostatných, ktoré s témou spojeneckých poukážok aj súviseli tam nakoniec Mike-p74 hodil japonské okupačné. Myslím, že nič hrozné sa nestalo. Skrátka niekedy človek chce prezentovať svoje znalosti alebo exponáty a v počiatočnom nadšení, že prispeje k obohateniu diskusie ujde mimo tému. Snáď by ani Dráčkovi nezaškodilo menej impulzívne reagovať a nám ostatným sa z týchto úletov troška poučiť. Inak bude mať Dráček časom 20 000 príspevkov a ostatní prestanú prispievať. Týmto sa nechcem dotknúť Dráčkových odborných vedomostí, ktoré sú na rozdiel od niektorých jeho okamžitých reakcií, fakt na vysokej úrovni vo viacerých zberateľských oblastiach.
Skutočnosťou okolo bankoviek je, že tu ozaj chýba téma, ktorá by zahrnula obdobie I., II. svetovej vojny a platidlá či kupóny zajateckých táborov a to vcelku. Potom tieto príspevky človek vidí na všemožných vláknach, ktoré spolu nesúvisia.

Ešte by som odpovedal na otázku pre Acme 2000 ohľadom literatúry. Neviem fundovane odpovedať, ktorý katalóg alebo literatúra je lepšia pri popise a zaradení amerických a ruských spojeneckých poukážok. Ani neviem či na tomto fóre je taký úzko špecializovaný odborník, ktorý by to jednoznačne potvrdil. Ja som zberateľ, ktorý skôr uprednosňuje určité historické obdobia alebo témy a okrem exemplárov snaží sa dozvedieť tieto informácie aj z dostupnej literatúry. I ja mám občas z toho chaos pretože ma zaujíma široké spektrum od medailí, mincí, bankoviek či starých písomností až po staré veci všeobecne. A vstrebať tak obrovské množstvo informácií je veľmi ťažké. No ak sa dá, veľmi rád poradím každému na tomto fóre pokiaľ som si vedomý svojich znalostí.
Nakoniec by som si dovolil uviesť môj postreh, čo sa týka spomínaného katalógu o britských okupačných poukážkach od Thea van Elmpta. Všetky dostupné príspevky a recenzie na nete ho označujú za súčasného najväčšieho svetového odborníka na okupačné poukážky alebo kupóny na svete! Vydal už niekoľko kníh a katalógov k tejto problematike. Ostatní autori tejto odbornej literatúry vo veľkej väčšine kopírujú a prezentujú jeho najnovšie poznatky. Zrejme mu autorské práva vynášajú slušné provízie. Len pre ilustráciu, táto publikácia, ktorú som zobrazil vyššie má skoro 500 strán a to sa zaoberá výlučne britskými okupačnými platidlami! Pravdaže všetky vydania sú v angličtine a tak prípadní záujemcovia sa budú musieť popasovať i s jazykovou bariérou.
Ďakujem.

numpszi

Moderátor

Zaregistrován
16. 8. 2008

#23 - 17. 2. 2014, 09:34

numpszi

Moderátor

Zaregistrován
16. 8. 2008

mike-p74

Uživatel

Zaregistrován
12. 2. 2011

#25 - 19. 3. 2014, 15:26

Zdravim ve spolek
A nahodou existuje katalog zajatecka platidla Japanese government ?
Dekuji predem za info

To acme2000: psal jsem ti emaily

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#26 - 19. 3. 2014, 17:22

mike > ahoj, promiň, maily jsem četl, jen si dávám s odpovědí na čas, protože nestíhám (omlouvám se)😉

ZetPe

Uživatel

Zaregistrován
10. 9. 2010

#27 - 24. 3. 2014, 01:16

to mike-p74: O žádném specializovaném katalogu nevím. Ale shodou okolností se mi před časem dostal do ruky zajímavý konvolut japonských okupačních poukázek, tak se podělím o své první poznatky. Zatím jsem "objevil" dva druhy vodoznaku + papír bez vodoznaku, barevné varianty, u série širokou a úzkou variantu, tvar série řádka nebo zlomek, razítka úřadů. Viz na ukázce okupačních poukázek Barmy.

Pozor však na vysoké nominály, které byly masově tištěny po válce jako suvenýry pro turisty. Většinou se poznají podle měně vykresleného obrazu, bledších barev a papíru.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

mike-p74

Uživatel

Zaregistrován
12. 2. 2011

#28 - 25. 3. 2014, 11:10

to ZetPe: dekuji za info , je to skoda ze katalog asi neni :-(
jinak postrehy mam uplne stejne , a jednu z tech asi suveniru mam a jedna se o 1000 dolaru viz foto , myslim si ze to je , ale jeste na to mrknu
co ty myslis ?
Muzes mi jeste poradit , jak si je radit ?,a ktere ke kteremu statu patri ?,nebo se to bere podle měn ? Predem diky za info
Obrázky:

ZetPe

Uživatel

Zaregistrován
10. 9. 2010

#29 - 26. 3. 2014, 13:43

Vypadá to na ten suvenýr. Úzké okraje, nejasný tisk. Zkuste papír, pravá má papír tenčí hladký a pevný, suvenýr má papír tlustší a trochu chlupatí, tak to bude asi ta turistická záležitost.

Správně předpokládáte, že každé konkrétní obsazené území mělo svoji měnu:
Malajsie - cent/dolar
Barma - cent/rupie
Filipíny - centavo/peso
Nizozemská Indie - cent/gulden

Pro porvnání příkládám snad pravou, tak porovnejte. Červená série je bohužel bez vodoznaku, na rozdíl od černé série. Ta je však díky vodoznaku cenově někde úplně jinde.

Obrázky:

ZetPe

Uživatel

Zaregistrován
10. 9. 2010

#30 - 26. 3. 2014, 14:22

Ještě malá pomůcka při určování u centových hodnot japonských okupačních poukázek je první sériové písmeno:

Malajsie - M
Barma - B
Nizozemská Indie - S
Filipíny - P

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.