Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

ono téma "korunek" v heraldice, resp. na pečetidlech. Já mám doma cca 8 pečetidel a sedm má korunku, někde jsem četl že v motivech pečetidla mohla bejt korunka aniž by majitel měl vůbec nějakej titul...ale sám nevím.
Prokazetelně mám jedno určený jako úředníka - maximálně nižšího šlechtice, korunka nechybí ale motiv je umělecky velmi pěkně a zdobně zpracovanej.

Ringo - samozřejmě že v heraldice je důležitej počet vrcholů, jenže jak jsem psal u pečetidel podle mě platěj jiný pravidla. Ale můžu se mýlit, v tom případě pak ale mám mlynáře rytíře podle počtu vrcholů..čemuž sám nevěřím🙂
ta korunka podle počtu vrcholů svobodný pán

Mlynář coby svobodný člověk a rytíř, proč ne. Hörner z Horneka byl sezením na mlýně nad Podolím. Na mlýně byl často nějaký svobodník či nižší (chudší) šlechtic. A asi těžko by si někdo dovolil dát korunku na pečetidlo, pokud by na ni neměl nárok. Ovšem to se bavíme o středověku. V období pozdějším (cca od vrcholného baroka) už to bylo volnější, i když nějaká nepsaná pravidla to zřejmě mělo. Panský úředník nemusel mít korunku za sebe osobně, ale za svůj úřad.
Bohužel tuto problematiku myslím nikdo hlouběji nestudoval, archeologové a historici se většinou shodnou na tom, že nějaká pravidla se dodržovala. V XIX. století to už ale bylo v podstatě jedno.
Pokud je na pečetítku jen korunka a monogram (bez bližších určovacích znaků), bude to spíš o náhodě, než o vědění. Zkrátka - nejlíp se to určí když k tomu najdeme nějakou zpečetěnou listinu.😎
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.