Moderátoři: numismat, smith

kauto_star

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2012

#261 - 6. 6. 2013, 14:11

Jaky mate nazor na dlouhodobe ulozeni premyslovskych denaru ve znackovych kapslich, muze s jim takto ublizit?

LukeH2O

Uživatel

Zaregistrován
30. 5. 2009

#262 - 6. 6. 2013, 14:23
Jaky mate nazor na dlouhodobe ulozeni premyslovskych denaru ve znackovych kapslich, muze s jim takto ublizit?

Podle mě v kapslích hrozí převážně mechanické poškození, pokud tam ta mince lítá. Jinak z chemického hlediska bych problém neviděl (jedná se o polymethakryláty nebo polymethylmethakryláty)

Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

kauto_star

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2012

#263 - 6. 6. 2013, 14:29

To mechanicke poskozeni jsem jak staks vyresil, kazdy denar ma max. 1-2mm mezirku, tak tam ani moc nelita.

kauto_star

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2012

#264 - 6. 6. 2013, 14:31

Jinak muzu potvrdit ze denary jsou svoji krehkosti uplne nekde jinde nez napr. prazske grose. U grose bych se nebal, ze by se minci neco stalo kdybych ji upustil z metru na koberec. U denaru bych se bal jako cert.

LukeH2O

Uživatel

Zaregistrován
30. 5. 2009

#265 - 6. 6. 2013, 14:32

Já mám v kapslích pouze brakteáty a abych zabránil jakýmkoliv pohybům mince, tak mám pod a nad ní kousek vaty.

Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#266 - 6. 6. 2013, 15:12
Jinak muzu potvrdit ze denary jsou svoji krehkosti uplne nekde jinde nez napr. prazske grose. U grose bych se nebal, ze by se minci neco stalo kdybych ji upustil z metru na koberec. U denaru bych se bal jako cert.

Problém křehkosti může spíše ležet v otázce, jestli daná ražba nepochází z pokladu, který ležel v korodujících podmínkách a poté byla neodborně chemicky čištěna, než hlediskem nominálu. Myslím, že se můžeme na trhu setkat v případě běžnějších denárů poměrně s vysokým počtem mincí, které nebudou nadměrnou křehkost vykazovat.
Naopak jsem se setkal s nemalým počtem tříkrejcarů ze sedmnáctého století, které právě výše popsaným osudem vykazovaly velmi velkou křehkost. Ani v tomto případě není na místě paušalizování, protože převážná většina ostatních kusů je naprosto v pořádku.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#267 - 6. 6. 2013, 16:08

ano, je to dano:

1) ryzosti mince (mince s PUVODNE vysokym obsahem stribra tento problem nemaji pausalne, mince s horsi ryzosti jsou k tomu nachylne)

2) problem muze nastat i u minci, ktere jsou sice pomerne kvalitni, co se ryzosti tyce, ale po technologicke strance to jsou zmetky (podrobneji viz Hana)

3) podminkami v nichz se mince po staleti nachazela a / ci naslednym nevhodnym cistenim / konzervaci dojde u minci s nizsi ryzosti k odstraneni menehodnotneho kovu (= medi), v extremnim, ale nikoliv nemoznem pripade, zbude neco, cemu pracovne rikam "stribrna houba" (nejlepsi je v teto fazi aplikovat odbornou zkousku prepalem nebo RFA a publikovat zaver o vyborne ryzosti techto minci) a tahle houba se krasne muze zmenit klidne i na "prach"

v tom mem prispevku je par zjednoduseni (rikat to, jak je to skutecne by nicemu neprospelo a vec jen zkomplikovalo)

jako nazornou ukazku, co by se asi tak mohlo stat s minci s nizsi ryzosti po vykorodovani medi vkladam obrazek (pozor, toto je obrazek neceho jineho, ale situace bude podobna situaci na obrazku (tam kde jsou diry, byla driv med), pod tim je realny obrazek, jak to vypada ve stribrnem denaru s nizsi ryzosti a jeste pod tim je vyleptany povrch nekvalitniho grose, ktery je ale dle povrchovych analyz dokonale stribrny):

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

kauto_star

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2012

#268 - 6. 6. 2013, 16:17

Paradni prednaska Olivere! Ja jsem psal jen svoji subjektivni zkusenost, urcite pausalizovat jsem nechtel. Asi se ke me dostaly nejake mince ulozene v mozna kyselejsi pude (domnivam se ze prakticky vsechny denary pochazeji z nejakeho pokladu), ale parametry pozorovatelne okem jsou dobre, mince zvoni, maji hmotnost blizskou vzhledem k prumeru minci popsanych, maji vysokou ryzost (jedna se o denary pred mincovni reformou ), na pohled vypadaji dokonale, chemicky pravdepodobne cisteny nebyly, ale zlomit se daji velice snadno,😞

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#269 - 6. 6. 2013, 17:14

Ještě bych se chtěl vrátit k původnímu tématu, tedy ke zkušenostem s PP celofánem ve vztahu k jeho působení na materiály sběratelské povahy a k dostupnosti menších sáčků z tohoto materiálu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

taho

Uživatel

Zaregistrován
7. 2. 2011

#270 - 6. 6. 2013, 20:54

Celofán. Nově jsem se s malými cel. sáčky nesetkal. Našel jsem tento obchod http://www.vlmais.cz/index.php?open=sortiment&sortiment=8, bohužel velikost sáčků je mimo. Možná najít způsob vlastní výroby z rolí, nebo si je nechat vyrobit http://www.celofanove-sacky.eu/.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.