Nemá niekto, prosím, informáciu, kedy prešla mincovňa vo Veľkej Bani pod správu Ferdinanda II.? Respektíve ma zaujíma, dokedy (ideálne presný dátum) tam Bethlen razil široké groše.
Ďalej by ma zaujímalo, či nemáte niekto info o približnom objeme alebo pomere v produkcii týchto grošov medzi jednotlivými rokmi v období 1625 - 1629.
Podľa mojich pozorovaní jednoznačne najviac kusov a variantov je ročníka 1626, niekoľkonásobne menej je ročníka 1625 (začiatok razby) a 1627, 1628 sa objavuje ešte menej a 1629 som doteraz videl len cca 3 kusy.

tu by nieco mohlo byt ale neviem po madarsky🙂 - mozno strana 85 /translator Google pomoze/ >
http://adatbank.transindex.ro/html/cim_pdf1075.pdf
- november 15-én halt meg a fejedelem. A fennálló szerződés
szerint a hét magyar vármegye II. Ferdinándra szállott vissza. Alaghy
Menyhért országbíró 1629. december közepén ment Kassára és azt Bornemisza
János kapitánytól a többi városokkal és megyékkel együtt átvette
a király nevében. Ez az aktus a kassai pénzverés ügyét minden
vonatkozásban végérvényesen lezárta. .
a prikladam jednu 1629 ktora je este u mna🙂
Obrázky:
kurucpp@gmail.com

Ok, takže to vyzerá, že tomu bolo rovnako ako v prípade košickej mincovne. Tu sa široké groše razili v rokoch 1625 - 1627, kde najsilnejším je opäť rok 1626. Po 1627 sa tu razili už len toliare, ich násobky a klipy.
Široké groše museli byť pomerne obľúbeným platidlom, takže ma zaujíma dôvod postupného poklesu ich razby v nasledujúcich rokoch. Možno bol trh nimi už zaplavený, postačovali na pokrytie bežných platieb, takže v ďalších rokoch si Bethlen mohol dovoliť raziť už len obchodné mince (toliare) a ďalšie úchylárny (násobky toliarov, klipy a ich násobky) 🙂
Táto 1629 sa ku mne dokotúľala len nedávno...
Obrázky:

nektere starsi mince mi prijdou hezci (to je otazka vkusu kazdeho), ale nepopiram, ze je velmi pekna
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.