Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
panak

Uživatel

Zaregistrován:
22. 8. 2015

#1 17. 10. 2016, 10:29

Zdravím, prosil bych o komentáře a zhodnocení této šavle. Po brouzdání jsem svým laickým úsudkem došel, že by se mohlo jednat o šavli Národní gardy vzor 24. Ale když jsem koukal na čepel, tak si tím nejsem vůbec jistý, s ohledem na značení, nevím. Moc děkuji za každý názor.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#2 17. 10. 2016, 10:32

Citát z blogu:

Wlaszlovits. N začiatku 19. storočia v Štóse pôsobilo veľa rodinných nožiarskych dielní. V roku 1803 v kráľovskom meste Smolník [neďaleko Štósa] založil obchodnú firmu podnikateľ poľského pôvodu Jozef Wlaszlovits, obchodoval s varechami [preto ho ľudia volali "vareškár"] a i s nožmi. J.Wlaszlovits využil nožiarsku zručnosť a tradíciu v Štóse a v roku 1827 tam založil továreň, kde sa vyrábali hlavne nože a šable. Firma bola úspešná, čoskoro sa stala najväčším výrobcom nožov a iných chladných zbraní v Uhorsku. Významnú časť produkcie v čase Rakúsko-Uhorska i Československa tvorili armádne zakázky [výroba šablí, bodákov, tesákov, nožov, prípadne iných chladných zbraní i komponentov do strelných zbraní]. Firma tiež produkovala nože so značením Solingen pre nemeckého veľkoobchodníka. Kontrolu kvality týchto nožov zabezpečoval nemecký zamestnanec veľkoobchodnej firmy, ktorý býval v Štóse. Už pred druhou svetovou vojnou sa vybudovala v rámci modernizácie výroby elektráreň, vďaka čomu bola elektrifikovaná i obec Štós. Rodina Wlaszlovits sa podieľala aj na rozvoji kultúrneho života v Štóse, Gustáv Wlaszlovits tu založil v roku 1925 dychový orchester, ktorý je dodnes stále činný.

Tu je priamy link:
http://hliva.blog.sme.sk/c/347438/slovenske-noze-v-prvej-svetovej-vojne.html

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#3 17. 10. 2016, 11:21

Vyřizuji vzkaz od Altmana:
Šavle je v pořádku, je dosti vzácná.
Prameny: Kilián Felix: Čestný odznak krále Karla IV. Československých národních gard I. vydání z roku 2004

Profilový obrázek
Junge

Uživatel

Zaregistrován:
17. 10. 2016

#4 17. 10. 2016, 12:06

Tvarově bychom mohli hovořit o kordu, ale jde opravdu o šavli pro důstojníky, která je v dobrém stavu a není levná. Čepel je originální v pořádku. Šavle je uvedena v knize pana Felixe Kyliána.

Profilový obrázek
Johnny

Uživatel

Zaregistrován:
9. 8. 2012

#5 17. 10. 2016, 14:37

Kord národní gardy. Bude na prodej nebo je to jen dotaz? Měl bych zájem. coltikjir@seznam.cz Díky

Profilový obrázek
kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

#6 17. 10. 2016, 20:00
Profilový obrázek
kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

#7 17. 10. 2016, 20:16
A celkově o ČS šavlích http://www.1-prapor-sos.wz.cz/clanky/savle.html

Kluci vzpomínáte si , jak jsem tady dával dotaz na dvacetčtverku s pro mně nevídanou úplně rovnou čepelí tento rok a jednalo se finanční stráž ? Všechno sedělo , ale ta čepel byla kordová a úplně rovná a já znal jen zakřivené. Tak se z toho vyklubal financ a byla to tovární úprava Wlastovits pro toho konkrétního finance a šlo o vycházku. Asi to byla celkem rarita, protože jsem to prodal úplně bez smlouvání za 15 000 Kč a koupil si hodiny, které mně berou víc. Moc tomu nerozumím, to je jen info pro vás.

Profilový obrázek
pepechamik

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2009

#8 17. 10. 2016, 20:34

v tomto stavu je cena okolo 35-40tis. je to takový sen sběratelů první republiky.

Profilový obrázek
kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

#9 17. 10. 2016, 20:50
v tomto stavu je cena okolo 35-40tis. je to takový sen sběratelů první republiky.

To rád věřím, protože můj kamarád má doma sbírku RU šavlí, německých šavlí a dvacetčtverek, cca 6000 ks. A tedy tuto jsem u něj neviděl ...

Profilový obrázek
Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

#10 17. 10. 2016, 21:21
Vyřizuji vzkaz od Altmana: Šavle je v pořádku, je dosti vzácná. Prameny: Kilián Felix: Čestný odznak krále Karla IV. Československých národních gard I. vydání z roku 2004

Mne to nedá 😃
U nás sa tomu hovorí - hovorca
V Česku mluvčí
Citát z Wikipedie:
Mluvčí nebo tiskový mluvčí je někdo, kdo je pověřen mluvit jménem firmy, jiné organizace nebo osoby (soukromé nebo úřední).

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.