Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Johnny samozrejme sa nebudem na 100% hádať o príslušnosti jednotlivých zložiek. Mám zaujímavú knižku o finančnej stráži. Tam je popísaná výzbroj a výstroj financov. Autor (dokonca českej národnosti) nemusí úmyselne zavádzať čitateľa. Uvádza tam dosť zdrojov a patrne bude odborník v tejto oblasti. Tieto šable sa mohli dostať do finančnej stráže Slovenského štátu z pôvodných zásob čs. armády. Autor to potom vložil do svojej knihy ako súčasť jedného celku. Tu je publikácia, z ktorej som čerpal a zobrazená stránka so šabľou.
Obrázky:
On se důstojník armády od úředníka fs nebo důstojníka četnictva lišil právě státním znakem - tedy malý vs. střední. Po slovenské úpravě lze z koše těžko posoudit, co to před tím bylo. Proto je důležité zaměřit se na značení, případně mohou pomoci očka na pochvě pro závěsník. Zde jsou armádní přejímačky a jedno očko na závěsník, jedná se tedy o armádu. V knize je vyobrazena šavle bez označení a má dvě očka na pochvě - mohl to tedy být úředník fs za první republiky, případně soukromá (bez přejímaček) vycházková armádní šavle (do roku 1930)
Zdravím,
Zaujímal by ma váš názor na tento typ šable. Koš je zdobený len slovenským znakom. Čo myslíte?
Zatiaľ pracujeme s troma verziami:
1/ typ pre rotmajstrov (nejaká limitovaná séria)
2/ četník (tiež niečo neštandardné)
3/ prezidentská stráž (to si nemyslím)
Neviete niekto ? V literatúre sa nikde nenachádza
Obrázky:
nemyslim si že to je samo-domo úprava. Sám viem o 4ks týchto šablí v rôznych regiónoch. V tom čase neboli možnosti ako dnes. Napadlo ma či nejde o nejaký "polotovar" ale znak sa predsa lisoval spolu s ostatnými ornamentami, nie ? Šablu detailne pofotím keď sa mi dostane do rúk. Nie som jej majiteľom.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.