Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
7. 11. 2017, 09:42

Trošku sa snažím teraz venovať tým sakrálnym veciam, tak pozerám stránky s fotkami sôch a krížov z múzeí aj s datovaním, tak niečo som už možno pochytila:-)
K tomu reštaurovaniu ruky - podstatne drahšie je dorobiť ruku na sochu ako na ukrižovaného Krista. Tam rezbár nemá problém, ruka dosadá na drevený kolík a je totožná ako druhá poväčšine, takže to nemá ťažkú prácu:-) Ibaže väčšinou je aj tak reštaurovanie drahšie ako kúpa celého objektu. Takže rozhoduje najmä pocitová hodnota, zachovať rodinnú pamiatku. Pretože finančne je lacnejšie kúpiť celý kríž aj s Kristom nový. Prípadne niekedy sa vyskytne na predaj aj malý Kristus vhodný na takéto kríže, cenovo cca 400 Kč.
Inak na Slovensku sú už tieto veci podstatne drahšie ako u Vás, a nie je ich ani veľa v ponuke. Dosť robí aj aukro, takže na slovenskom bazoši rúbu vysoké ceny. Teraz som napríklad kúpila krásny stojaci kríž s Kristom za 1000 Kč, všetko komplet drevo a určite pred rokom 1900, nie sú na ňom použité klasické strojové klince, ale pekne ručne kované. Len na základni chýba pár líšt, to dávam dorobiť rezbárovi.

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
10. 11. 2017, 19:58

Poklona paní Dargor. Děkuji za komentáře. Prodávat samozřejmě nehodlám, je to v rodině už dlouho ( i když do tohoto stavu jsem to dal až já ten dřevěný kříž) a mé sběratelské cítění se dá vyjádřit citací jedné známé pohádky - "co už peklo schvátí, to už nikdy nenavrátí" 😁 . Co mě se dostane do ruk, těžko z nich dávám..nejsem prodejce. Zkusím pohledat toho Krista a budu rád, když poradíte, jak nebo kde ho nechat dát dohromady. Mě nic nenapadá..nechci jiného z aukra, chci tohoto protože je původní z toho kříže a je to rodinná věc. Jinak, líbí se mi, jak jste do toho zapálená, jak já do hodin😃. Jak to snáší váš manžel ? U mě manželka musí mít někdy nervy ze železa 😃 .

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
10. 11. 2017, 20:26

No ja mám zatiaľ len priateľa, ale keďže doma mám zbierku cca 1300 kamienkov v 8 vitrínach, tak si už zvykol:-))) Myslím, že u každého zberateľa musí mať partner/ka nervy zo železa a tak trochu sa prispôsobiť:-)
Ku Kristovi - viem poradiť dobrého rezbára, čo spolupracuje s reštaurátormi a robí práve chýbajúce časti končatín, ale na Slovensku. Veľmi oceňujem, že chcete dať dokopy práve toho, pretože je to rodinná záležitosť. Mne sa práve to na starožitnostiach páči, že ich nestačí len získať, ale aj dávať postupne dokopy, tešiť sa z nich a človek vtedy nemôže hľadieť na zisk, pretože je to čisto koníček. I keď do budúcna je to aj dobrá investícia:-)

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
11. 11. 2017, 10:17

Tak to jo 🙂 . Třeba se k vám časem přidá..já se ke starožitnostem taky dostal přes manželku. Ne snad, že by ji to nějak extra bavilo ale vyrůstala v takovém prostředí a mě se to hodně zalíbilo. A hodiny jako takové mě zajímali už od mala, je to jediný spravedlivý stroj na světě. I když se budou zpomalovat nebo předbíhat, stále pojedou stejně a budou odměřovat všem stejně ve stejném cyklu. A hrozně mě baví, když jim člověk může "vdechnout" zase zpátky "život". A tak jsem přešel i na nábytek a jediný problém je jen prostor😃 . No nic, zkusím dnes pohledat toho krista a dám fotku. Možná nebude ze sádry ale z toho biskvitu..já ho nikdy nedržel v ruce tak pořádně nevím,jak ho rozlišit od sádry 😃 . Jinak vím správně, že je to nepolévaný porcelán ?

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
14. 11. 2017, 19:32

Tak už jsem toho chudáka konečně našel. Mám zlou paměť, chybí mu i nohy 😞 . Necistil jsem ho ještě,můžu to vzít vodou s mydlem a kartackem (kefkou) ? Co myslíte, půjde s tím ještě něco dělat nebo je to ztracené?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
14. 11. 2017, 20:36

Som pesimista.Je to moc poničené.Keby to bolo aspoň z dreva..
Ale číslo na drese má dobré.Ako bežec na MMM- KE.
Medzinárodný maratón mieru-Košice.😃
-s-

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
14. 11. 2017, 20:48

Som pesimista.Je to moc poničené.Keby to bolo aspoň z dreva.. Ale číslo na drese má dobré.Ako bežec na MMM- KE. Medzinárodný maratón mieru-Košice.😃 -s-

To nevím, me bral akorat motorsport a Johnny Haughland na Škoda 130 RS 😃 . Jj,je to poničené ale vyhazovat stejně nebudu,pokud to nepujde zachránit. Někam to kdyžtak schovam pro generace příští.

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
14. 11. 2017, 21:33

CYDA-Š 130 RS,tých som videl naživo..
Cyril Pacala,Daniel Jantošík..
-s-

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
14. 11. 2017, 21:40

CYDA-Š 130 RS,tých som videl naživo.. Cyril Pacala,Daniel Jantošík.. -s-

Tehdy to ještě bylo ono 😉 .. i jezdci na Dakaru, Liaz, Tatra..s dnešními auty už taková zábava není. A tak jsme se dostali od Krista až pomalu po dnešek 😁 .

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
15. 11. 2017, 08:17

Keby bol Kristus z dreva, šlo by to lepšie dorobiť, ale možno nejaká nádej je. Videla som, ako sa dá dorobiť chýbajúci kúsok biskvitu takou tvrdou polymérovou hmotou. Možno by som skúsila byť na Vašom mieste pohľadať na fler.cz nejakého šikovného predajcu, ktorý robí s takýmito tvrdnúcimi hmotami a osloviť ho. Myslím, že by toho Krista niekto šikovný dokázal dorobiť.
Inak čistiť sa nebojte, kľudne môžete kefkou a mydlom:-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.