Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101

Kleehe

Uživatel

Zaregistrován
26. 9. 2012

#121 - 6. 10. 2012, 18:05

Žlutý Merkuři byly už od počátku "odsouzeni k nezdaru"...vytiskly je totiž velmi bledou barvou, proto byly špatně vidět. Tento je například z těch lepších odstínů, dokonce sytější než má naše poštovní muzeum.
Viděl jsem kvanta merkurů mnohem vybledlejších, některé by na scanu ani nebyly téměř viditelné...to samé platí i růžových...vyjímečně lze narazit i na sytější barvy.
Tento, co se týče odstínu je spíše lepší průměr a střih je velmi dobrý, luxusní ne, ale celý známkový obraz neporušen.

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#122 - 6. 10. 2012, 19:33

Právě to jsem měl na mysli, že známky z té doby byly tištěné v různých odstínech a ty se ještě mohly vlivem prostředí změnit, většinou k horšímu. Z fotky to pak vůbec nejde poznat. Hádám, že ten žlutý Merkur vypadá ve skutečnosti líp, než se zdá. Několik jiných rakouských podivně bledých známek jsem si už prohlížel a kromě toho neměly jedinou chybu. Nějak se nepodobaly těm spoustám odřených, ušmudlaných, vybledlých známek. Sám jsem byl rád, když jsem si mohl koupit tuhle sytě žlutou (ovšem ne merkura!), nyní moji asi nejcennější rakouskou známku. Není na ní sice nic zvláštního, ale je to ozdoba mé chudé sbírky.

[

Obrázek vložený uživatelem

](http://i1069.photobucket.com/albums/u466/1384364891/2kreuzer.jpg)

Kleehe

Uživatel

Zaregistrován
26. 9. 2012

#123 - 7. 10. 2012, 08:31

Koukám na to razítko, co by to mohl být? že by CHEMNITZ?...i když, že by vedle M mohlo být E? těžko říct...
Zoubkování 9,5? Nemá někde DV? U toho U ve slově KREUZER to vypadá jako žlutá skvrna vlevo nahoře? Ale z toho obrázku moc detailů člověk nevidí.

Na ceně nezáleží, to nejdůležitejší je, že Ti sběratelství přináší radost..ať už sbíraš to a nebo ono. Já se poslední dobou zaměřuji v merkurech jen na ty co mají razítko z českého území a merkur z Liberce mi dělá největší radost, protože je z místa mého rodiště🙂, i když stál jen pár stovek.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#124 - 7. 10. 2012, 12:44

Kleehe napsal/a:

Koukám na to razítko, co by to mohl být? že by CHEMNITZ?...i když, že by vedle M mohlo být E? těžko říct...
...

stačí chvilku přemýšlet a je to jasně Česká Kamenice...🙄

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#125 - 7. 10. 2012, 13:10

Opravdu na razítku je KAMNITZ, asi Česká Kamenice. Obrázek je klikací. Razítka mě také trochu zajímají, rád si o nich cosi přečtu, ale nesbírám je. Všiml jsem si, že dost lidí sbírá rakouské známky s razítky z českých zemí.

Ještě zpátky k Merkurům. Ví se, jak u modrých vznikl druhý typ? Hádám, že při některém dotisku? Jinak, já žádného nemám.

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#126 - 7. 10. 2012, 13:43

Zoubkování té 2kr. je hrubé těch 9,5.
Jen tak pro zajímavost, většina to asi zná:

[

](http://i1069.photobucket.com/albums/u466/1384364891/zoubkovani.jpg)

Známka napravo je vyšší o jeden zoubek. Nebylo by to až tak zvláštní, kdyby nešlo o rámcové zoubkování. Bohužel je známka poškozená, ani zoubkování nesbírám a tak je na výměnu.

Kleehe

Uživatel

Zaregistrován
26. 9. 2012

#127 - 7. 10. 2012, 13:46

Opotřebením původní tiskové desky (I. typ), byla kresba po tisku tak špatná, že bylo třeba desku opravit a vznikl tak II. typ - např. tlustší Z...další opravou pak vznikl III.typ, ale tam už byl změněn i font písma.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#128 - 7. 10. 2012, 13:49

dědek napsal/a:

Všiml jsem si, že dost lidí sbírá rakouské známky s razítky z českých zemí.

To je normální. Maďaři zase sbírají ta uherská, případně chorvatská (ev. i dalších zemí). Tipuju, že Poláci a Ukrajinci zase půjdou po Bukovině atd.

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#129 - 7. 10. 2012, 14:15
Opotřebením původní tiskové desky (I. typ), byla kresba po tisku tak špatná, že bylo třeba desku opravit a vznikl tak II. typ - např. tlustší Z...další opravou pak vznikl III.typ, ale tam už byl změněn i font písma.

V obyčejném katalogu mám jenom dva typy, nejspíš I. a II. nerozlišují. Jak ale mohl III. typ s jiným písmem vzniknout opravou tiskové desky? To si nedokážu představit.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#130 - 11. 10. 2012, 00:46

Pánové, trošku vám to tu přeruším - nabízím tuto dvojpásku Ortsposmarken 4 centy, soutisk Latisana + Auronzo (tyhle patří k těm lepším) za cenu 2000 Kč nebo 80 Euro + poštovné (nebo nejvyšší nabídce, když by vás bylo víc🙂 ). Tohle, jak píše s oblibou Burda "chybí i ve velkých sbírkách" (když to psal na kompletní sérii 72 kusů, toto se vidí ještě míň).

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.