babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#921 - 23. 9. 2014, 18:35
A nervy z čeho? Sice název napovídá, že je to výstava, ale jinak je to soutěž. A jako každá soutěž, i tato má pravidla. Bohužel ne všichni vystavovatelé (=soutěžící) jsou s pravidly seznámeny natolik, aby při soutěži uspěli (dle svých schopností a znalostí). Těch kritérií není zase až tolik, aby se to nedalo relativně jednoduše splnit. Vyváženost exponátu, logické zpracování (bez velkých mezer), popis dle nejlepších znalostí, na listy dát přednost kvalitě a ne kvantitě, dle možností ukázat vzácný materiál a hezky prezentovat.

nervy by som mal z toho, ze co by som mal dat na exponat a kedze celistvosti nezbieram ale len **/* znamky tak by som velmi neuspel 😁

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#922 - 23. 9. 2014, 18:50

tak to nemas pravdu ,staci ked tam das 50 blok ruzoveho merkura cisty a razitkovany a budes sa divit

mamabc1234@gmail.com

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#923 - 23. 9. 2014, 18:51

ikanek napsal/a:

Sice název napovídá, že je to výstava, ale jinak je to soutěž. A jako každá soutěž, i tato má pravidla. Bohužel ne všichni vystavovatelé (=soutěžící) jsou s pravidly seznámeny natolik, aby při soutěži uspěli (dle svých schopností a znalostí). ..

Na jednu stranu rozumím vám, kteří máte s vystavováním zkušenost a dáváte zde kolegovi hodnotné rady. Ale na druhou stranu mi taky přijde, že se divák ochuzuje o spoustu zajímavostí (ostatní materiál, nevhodný na výstavní exponát). Kde to má člověk prezentovat? Napadá mě jen toto fórum... Každý nemá na to napsat publikaci, kde by se to dalo použít, doma to může ukázat jen pár lidem, na filatelistickou výstavu se to použít dle pravidel nesmí... Napadají mě třeba i příspěvky tuším nuckythompsona (sorry, jestli se pletu), který spojuje konkretní dopisy s jejich adresáty a dobou... To se mi líbí a přijde jako jeden ze směrů, jak chápat (pravda, v podstatně širším směru) filatelii. A ne jen - známky OK, dopisy OK a vše ostatní e e.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#924 - 23. 9. 2014, 18:59
tak to nemas pravdu ,staci ked tam das 50 blok ruzoveho merkura cisty a razitkovany a budes sa divit

tak pokial viem ten neexistuje...

ikanek

Moderátor

Zaregistrován
23. 2. 2009

#925 - 23. 9. 2014, 19:03
ikanek napsal/a: Sice název napovídá, že je to výstava, ale jinak je to soutěž. A jako každá soutěž, i tato má pravidla. Bohužel ne všichni vystavovatelé (=soutěžící) jsou s pravidly seznámeny natolik, aby při soutěži uspěli (dle svých schopností a znalostí). .. ...

Proto byla právě zavedena otevřená třída, kde kromě filatelistického materiálu může být až 50 % materiálu nefilatelistického - např. vstupenky, bankovky a mince, vylisované květiny, a miliony dalších věcí.

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#926 - 23. 9. 2014, 19:03

Este doplnim prezrel som si nieco na exponete a nieco malo z toho ma pan Wolfgang Porges v aerofilatelii.A celkom sa mi pacil jednoramovy exponat v aerofilatelii "THE JENNY",kde su zakomponovane aj dokumenty,aj fotky a aj foto lietadla.V podstate to je velmi podobna tema v tomto pripade dokonca iba jedna znamka plus dopisy.Len neviem ake to ma hodnotenie.

mamabc1234@gmail.com

ikanek

Moderátor

Zaregistrován
23. 2. 2009

#927 - 23. 9. 2014, 19:08
.Tak co tie dokumenty -su prinos pre exponat alebo nie

To záleží, co jsou přesně zač. Letové plány a povolenky k letu bych tam nedával (naopak by byly dobré dát do knihy či studie).

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#928 - 23. 9. 2014, 19:56

Dokáži si představit zpracování třeba jako takový "kompilát" například těchto dvou exponátů(tím netvrdím že vše je tam dle mých představ, ale vzít to spíše jako studijní základ):
http://www.exponet.info/exhibit.php?exhibit_ID=515&lng=CZ
http://www.exponet.info/exhibit.php?exhibit_ID=373&lng=CZ
a čerpat i z dalších, naopak "THE JENNY"(ač pro někoho líbivý) asi za vzor brát zrovna moc nelze, řekl bych...
V první řadě si pročíst příslušné dokumenty k hodnocení dle zařazení(zde asi aerofilatelie).

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

pavlinka

Moderátor

Zaregistrován
9. 2. 2008

#929 - 23. 9. 2014, 20:02

No rozjela se nám tu debata o podstatě vystavování. Jak psal Ikánek- na výstavách je prostě dané co a jak lze použít a co je ještě na hraně a co ne. Je na každém aby si rozmyslel, jestli do toho jít, nebo ne. Není to tak dávno, co se tady rozmýšlel Pavel, jestli něco udělat. Myslím, že se nám tady podařilo ho nejenom přimět k tomu aby zpracoval na exponát svoje Maďarsko, ale po stejném dohadování (rady) jako tady, dokázal vypracovat vynikající exponáty, které se na výstavách neztratí. Ano. Emko má doma nádherné známky a celistvosti v ceně baráku a k nim hromadu doprovodného materiálu, jenže s tímto materiálem je prostě problém ho do klasického exponátu dostat. To, co tady píšeme, není nějaké odrazování od tvorby exponátu. Držíme tady pospolu a nikoho z nás by netěšilo, kdyby po první výstavě přišlo velké zklamání s myšlenkou:"Ti blbci vůbec nepochopili, co sem jim chtěl ukázat". Když už se do toho pustí, tak i výsledek musí byt adekvátní úsilí, které tomu dá. Hodnocení exponátu se skládá z několika vyrovnaných kolonek, které teprv dohromady dají počet bodů na dobrý výsledek. I ten nejdražší milionový materiál je jen asi třetina (!!!) získaných bodů! Představ si, že na jeden list dáš celistvost za půl mega s krásným popisem, na druhý list to samé a na třetí dáš fotku letadla ve kterém se vezly, tak za tu fotku tě prostě sejmou, jako kdyby tam byly známky za deset kaček. Vím, že to přijde dost blbé, ale tak to je. Já vystavuju od 12-ti roků tj. 6 let. Někomu tady to lamentování nad materiálem přijde tvrdé, ale přála bych vám přečíst si ty maily, které jsem dostávala někdy v 15-ti- 16-ti od mého "guru" ohledně exponátu. To by se Babygulka (a nejen on) asi úplně vyvrátil😃 No a dnes mám poměrně vychytaný exponát s jednou velkou vadou- plán exponátu. Na něm ztrácím 13 bodů, což je neskutečně vysoké číslo. Jeho přepracování nestojí ani korunu investice do materiálu, ale jen to prostě mět v hlavě správně poskládané. Tady je vidět, že záleží opravdu na každé té hodnotící kolonce. Omlouvám se všem, co to museli číst tak dlouho a třeba mě nepochopili.😉

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#930 - 23. 9. 2014, 20:41

Pavlinka ak das na list celistvost za pul mega tak je to unikat ak na druhy tak druhy unikat ak po 80 list neprestanes super .Ale taky exponat som este nevidel vzdy po tom alebo tych unikatoch pride normalna celistvost a je jedno ci je to list alebo fotka vzdy to bude vyzerat ako chudobny pribuzny.Ako toto moze porote prekazat.

mamabc1234@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.