Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith
Nejde o to, kdo má kolik peněz, ale klasické známky jsou i věda a o té si tady může každý podiskutovat a pokud někdo k tomuto koníčku bude přistupovat z pohledu- nemám peníze, proto tomu nemusím ani rozumět, pak to je špatný postoj. Mohu být chudý jako kostelní myš, ale na druhou stranu mohu být i uznávaným odborníkem. Pokud mě tento koníček bude opravdu upřimně bavit, pak s tím nemá vlastnicví rarit nic společného. Ano tu věc si nemohu dovolit, ale rád si o ní podiskutuji, protože mě zajímá její původ atd.
Pěkné razítko samozřejmě může mít vyšší cenu než dopis, ale musíme také srovnávat srovnatelné. Pokud budu mít na známce němé razítlo Znojma, pak to bude zajisté mnohem zajímavější sběratelský kousek než dopis se známkou 3 krejcary odeslaný z Prahy, Vídně , nebo Brna, ale pokud budu mít němé razítko na dopise tak jsme úplně někde jinde. To samé platí například o milánském padělku, který je sice zzácný, ale samotná známka nikoho nepřesvědčí o nějaké přílišné raritě, ale pokud se objeví na dopise, pak se vyrojí hodně zájemců.
Z těchto důvodů mě tady chybí diskuze, normální pokec lidí stejného zájmu, kteří dají najevo, že je to baví, i když na to nemají.
Draček: Říkáš, že není problém si koupit klasiku v zahraničních aukcích a rači dáváš přednost pozdějším věcem, které je problém sehnat i s penězi. Určitě máš v některých případech pravdu, ale myslíš si, že pokud bys měl na klasiku peníze, že by sis ji bez problému koupil? JÁ SI JSEM JIST, ŽE NIKOLI, PROTOŽE TY VĚCI V PĚKNÉM STAVU TAKÉ NEJSOU VIDĚT A MUSELO BY SE JEDNAT O OHROMNÉ ŠTĚSTÍ. Dopisy nejsou mince, které se relativně lépe zachovají, než známky , nebo dopisy. Nějaký čas jsem je sbíral, tak vím co dalo námahy sehnat relativně běžné kusy. Pokud bych sbíral kusy, pak možná ano, ale hadry mě neuspokojovaly. Myslíš, že je jednoduché sehnat například žlutého Merkura na pásce, aby měl dobré střihy, pěknou barvu, aby nebyl špinavý atd?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Ještě malá poznámka k tématu dopisy, verzus známky.
Jednou jsem navštívil jednoho našeho sběratele a obchodníka, který měl materiál klasického rakouska jednoho pražského prvorepublikového obchodníka. Těmto známkám nerozuměl a proto si je nechal ve Vídni ohodnotit. Skončilo to tak, že z něj Rakušáci dostali všechny dopisy a všechny známky mu tam nechali, včetně omi a možná i patnáctibloku známek první emise, miláské falzum a další, z našeho pohledu bomby, ale oni se na to dívají jinak a například razítka české provenience je nezajímají také.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Dávat jako příklad těžko sehnatelné věci luxusního žlutého merkura na pásce je zcela zdytečné, protože běžný sběratel nemá volné finance na jednu známku v ceně srovnatelné s bytem nebo lepším novým autem...(je to tedy v tomto v první ředě o financích) 🙂
Pokud budu ale pravidelně sledovat aukce typu Feldman, Corinphila, Rauch a několik lepších aukcí v Německu, pak s dostatkem peněz není opravdu problém dnes špičkovou sbírku klasiky Rakouska vytvořit, ačkoliv ten materiál není někdy běžný a některé věci budu luxusní třeba 5-10 let hledat.
Za téměž 30 let sbírání známek(a 20 let sledování evropských aukcí, veletrhů a nějakých výstav) tak trochu vím o čem mluvím... 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Jedna z mála príspevkov, s ktorým súhlasím Dráček s tebou.
Myslím si, že koníček nie je o tom, že na teoretickej rovine viesť siahodlhé debaty (niekedy len keci), ktoré nevedia nikam......
A naozaj porovnávať žltého Merkúra na páske s "bežným" materiálom je ako keby som porovnával napr. Š120 s Lamborginim, a viesť debatu o tom ako sa má riadiť to laborgini. Pritom viem, že v živote sa mi to nestane, aj keby som chcel. Tak radšej o tom nehovorím, aj keď na teoretickej rovine viem ako sa má viesť to lamborgini. Považujem to za mlátenie slamy.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Na dopisech to problém je a veliký, pokud chci mít zachovalé věci. Znám hodně sběratelů Československa, kteří investují nemalé finanční prostředky do těchto známek a myslím, že do vcelku běžných proti klasice první emise a pokud bych ty peníze měl a sbíral bych je, pak bych si toho moc nekoupil, pokud bych chtěl opravdu kvalitu. Věci se objevují, ale to neznamená, že bych je dostal, protože se na ně vyrojí vždy několik adeptů z řad budovatelů výstavních exponátů atd.
Pokud se budeme bavit o jednobarevných jednofrankaturách, pak samozřejmě máš pravdu, ale klasika je o více barevných frankaturách a zde je mnoho kombinácí a to je jíž jiné téma. Kolik jsi víděl za žívot dopisů s nejběžnější trojbarevnou frankaturou, na kterou má dnes skoro každý, kdo dopisy sbírá? Já tedy moc né a přitom se opravdu nejedná o nic zvláštního.
Evropa1 napsal/a:
Na dopisech to problém je a veliký, pokud chci mít zachovalé věci. Znám hodně sběratelů Československa, kteří investují nemalé finanční prostředky do těchto známek a myslím, že do vcelku běžných proti klasice první emise a pokud bych ty peníze měl a sbíral bych je, pak bych si toho moc nekoupil, pokud bych chtěl opravdu kvalitu. Věci se objevují, ale to neznamená, že bych je dostal, protože se na ně vyrojí vždy několik adeptů z řad budovatelů výstavních exponátů atd.
Pokud se budeme bavit o jednobarevných jednofrankaturách, pak samozřejmě máš pravdu, ale klasika je o více barevných frankaturách a zde je mnoho kombinácí a to je jíž jiné téma. Kolik jsi víděl za žívot dopisů s nejběžnější trojbarevnou frankaturou, na kterou má dnes skoro každý, kdo dopisy sbírá? Já tedy moc né a přitom se opravdu nejedná o nic zvláštního.
No keď si myslíte, že každý kto zbiera dopisy prvej emisie má bežne na takúto trojfarebnú frankatúru v peknom stave 600 a viac eur, tak asi žijeme každý v inom svete.
Nežijeme v jiném světě, jenom vidím kolik brečící důchodci utrácejí za novinky, pamětní mince, novodobé předražené zlaté ražby atd. a každý to bere několikrát, protože má několik vnoučat. Pak by si hodně lidí mohlo dovolit i tříbarevnou frankaturu, ale to by se nesměli zajímat o naprostý šrot. Vidím sběratelé na Aukru, co platí za nehorázné sumy za naprostý nic a přitom to nejsou žádní bohatí lidé. Některé znám, tak znám jejich finanční možnosti. Kolik EUR za rok vyčoudí i ten nejchudší kuřák?
No neviem koľko ročne stoja novinky poštovej služby, ktoré kupujú "brečíci duchodci", ale asi ledva by to vystačilo na jeden kus trojfarebnej frankatúry prvej emisie v "zbierkovom" stave.
A mimochodom čo si myslíte, že sa tu na tomto odbornom fóre ktorý "typ" zberateľov je vo väčšine? Ten ktorý popisujete, alebo ten "ideálny", ktorý najprv sa snaží nadobudnúť vedomosti až potom začína mínať?
Já Vám rozumím, ale pokud chci mít nějaký koníček a něco sbírat, pak pro to také musím něco udělat. Já jsem se chtěl bavit v rovině normálně příjmových sběratelů, kteří si občas mohou něco lepšího koupit, kteří mají nějaké odborné znalosti, ale né v rovině lidí, kteří nemají jedinou korunu na známku, nebo minci a ani né v rovině bohatých, i když jsem tam nechtěně zabrousil, ale důvodem byla Dračkova slova o tom, že není problém sehnat rakouskou klasiku a bral to jako celek. Já se pohybuji v kolektivu normálních lidí, které baví sbírání mincí a jsme schopni pro svoji zálibu něco udělat. Kamarád například má ženu v invalidním důchodu a celou výplatu musí nechat na chod domácnosti, ale již dvacet let si na koníček vydělává mimo pracovní činností a pokud bychom mohli zhlédnout jeho sbírku, která rodinu nestála ani korunu, pak bychom si sedli na zadek. Jiný člověk, průměrně příjmový, přestal před deseti lety kouřit, každý den si do prasátka dává peníze za svoji denní dávku cigaret a z toho financuje svůj sběratelský koníček. Stačí vynásobit deset let krát cena cigaret a vydělit cenami mincí, které si koupil a můžu Vám říct, že je se na co dívat.
Myslel jsem, že se právě budeme bavit v této rovině a né na úrovni začátečníků bez možnosti si něco koupit. Nebo smysl těchto stránek je v těch názorech, které zde prezentujete?
moj nazor je kto nech si zbiera co chce co MU FINANCIE DOVOLIA a PODLA JEHO MOZNOSTI CO SI MOZE DOVOLIT!!!! ja zbieram CSR sice clovek ked ma peniaze kupi dobru zbierku na aukcii a ma vystarane, potom len dokupuje drahsie veci... ja som zacal uplne od nuly, vsetko som nazbieral po castiach... zbieram len ciste znamky, na dopisy niesom, nie ze by sa mi nepacili, i ked obzvlast stare dopisy maju svoje caro, ale proste nedovolia financie. Kazdy zberatel ma svoje vydaje i na rodinu, byt, praca atd.... zial nie kazdy je Pytlicek, Feldmann, Cappelaro, Jerger... je vela spickovych zberatelov, ktory maju dobre zbierky
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.