Zaregistrován
21. 7. 2007
Pro mě je v principu celkem jedno, kterou metodu používám, protože známky s průsvitkou pro mě existují zpravidla dvojího druhu:
- průsvitka je vidět krásně jakoukoliv metodou včetně prostého položení na černý papír
- průsvitku jednoznačně neurčím žádnou metodou
Zaregistrován
29. 11. 2011
Dejvy prosím o radu.
Pořád se v tom trochu plácám. Zakoupil jsem l. benzín a průsvitky nacházím bez problému jen to určování. Jediné povědomí o typu průsvitek ČSR I mám ze zoubkoměru Pofisu kde jsou vyobrazeny průsvitky P1-P8 viz foto. Toto zobrazení je průsvitka celeho archu nebo jedné známky? Je ještě více druhů průsvitek než tyto a jsou k nalezení v nějakém katalogu.
Díky za info P.
Obrázky:
P.
Zaregistrován
10. 1. 2012
připojuji se k otázce🙂
ikdyž můj názor je že je to celý arch nebot snad na žádné známce jsem nenalezl celou kresbu
budu vděčný za upřesnění
Zaregistrován
23. 3. 2009
Velikost toho lístku je zhruba 1 centimetr. Vzorek průsvitky ze všech stran navazuje, opakuje se a pokrývá celý arch papíru.
Zaregistrován
20. 6. 2011
paráda, aj ja som dnes kúpil za 1,5e lekársky benzín a v čiernej miske som roztriedil všetkých nezreteľných Masarykov, Turulov aj Jamajku za pár minút :-) vďaka za jednoduchú a predsa takú účinnú radu.
Zaregistrován
20. 6. 2011
napsal/a:
Pořád se v tom trochu plácám. Zakoupil jsem l. benzín a průsvitky nacházím bez problému jen to určování. Jediné povědomí o typu průsvitek ČSR I mám ze zoubkoměru Pofisu kde jsou vyobrazeny průsvitky P1-P8 viz foto. Toto zobrazení je průsvitka celeho archu nebo jedné známky? Je ještě více druhů průsvitek než tyto a jsou k nalezení v nějakém katalogu.
Ja som s tym nemal problem, ak si všimneš štyri priesvitky sú zvislé a štyri vodorovné, to sa mi určovalo veľmi jednoducho, hlavne podľa tej čiary s vlnovkou, či čo to je (zrejme stonka😃 ) . Ak máš určené toto, zostávajú už len štyri možnosti, ale ani to nebol problém - napr. už spomínaná "vlnovka" na čiare sa začína raz horným oblúkom, raz dolným (resp. ľavým a pravým pri zvislej priesvitke). Zároveň aj listy na reliéfe sú skrútené raz doľava, raz doprava. Ja som si prešiel asi 30 Masarykov (lekársky benzín, čierna miska) a priesvitku som určoval okamžite. Priesvitky mám v katalógu Pofis, ale aj na zúbkomere ako ty, a je ich skutočne iba osem.
Zaregistrován
29. 11. 2011
No jo ono se to učit na jedný známce asi moc nejde🙂. Teď jsem zjišťoval asi 20 kousků a je mi to jasný🙂.
P.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Já můžu pouze napsat svůj postup u známek ČSR I:
- nejprve najdu dlouhou částečně vlnitou čáru, z toho zjistím směr (vodorovná nebo svislá)
- hledám stonek s kličkou, podle směru kličky určím polohu průsvitky
Zaregistrován
21. 7. 2007
Všem benzinovým alchymistům:
Pokud dáváte do benzínu známky tištěné barvou citlivou na benzín, tak se už s nimi pomalu rozlučte. U ČSR I je to především fialový Masaryk (a obecně fialová barva je velmi citlivá na benzín).
Zaregistrován
31. 8. 2011
Dejvy, nevies ako je to so skodlivostou na farbu znamky u Trichlorotrifluoroethanu?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.